Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Eco Mundo op Mano Mundo!

Eco Mundo op Mano Mundo!

Het zomer- en tevens wereldfestival Mano Mundo zet zich al jaren in voor de groene zaak. In 2008 mat het festival voor het eerst zijn eigen ecologische voetafdruk. En ook deze keer gaan ze de strijd met het afval aan. Het motto: “Duurzaam festivallen, laat het feest maar knallen”. De organisatie laat er geen twijfel over bestaan. Mano Mundo goes green. Meer dan ooit!

foto9.jpg
foto3.jpg

Bij aankomst aan de Ecomundo- tent, is vrijwilliger Rosa, alias de 'ecomama' volop bezig met de voorbereidingen van haar tocht. Rosa: “Met mijn versierde kinderwagen schuim ik het festivalterrein af. Ik vraag aan festivalgangers of ze onze ecoslogans hebben opgemerkt. Opmerkzamen krijgen hun eigen 'Eco-mundo-tattoo.' Hiermee willen we de mensen aanmoedigen om zelf te letten op bijvoorbeeld het sorteren van hun bekers of ander afval.” Lore, medewerker van de Provincie Antwerpen vult aan: “Mano Mundo heeft de vriendelijke omgang met het milieu alijd hoog in het vaandel gedragen. Dit jaar willen we ook het publiek betrekken en aanzetten om mee zorg te dragen voor het milieu.”

foto1.jpg

Er is alvast één iemand die die moeite deed. Dries reed acht kilometer vanuit Wilrijk om zijn fiets in de gratis bewaakte fietsenstalling achter te laten. Met zijn ingevulde tombolaticket en fietsparkeernummer maakt hij kans op één van de fietsartikelen.

Dit ecologische fesivalhart, annex ecomundo-tent, pakt ook uit met de 'sustainable dance club'. In deze box kan je eigenhandig een feestje in gang zetten. Via een dynamo onder de dansvloer wordt een mechanisme in gang gezet dat de muziek, spotlights en een discoball volop doet draaien. Maar daarvoor moet je dus wel blijven bewegen. En dat wil zeggen: no dancing = no party! In Nederland staat naar verluid een grotere versie van dit schaalmodel... benieuwd hoe dat er uit ziet.

foto2.jpg

“Lekker eten zonder de wereld te vergeten”

David en Nele hebben zich in het Fairtrade-resto gebogen over een Thaise wok en een 'frambozen- amandel taart'. David: “Gisteren hadden we al friet gegeten en dus doen we vandaag wat gezonder hè. Deze taart zag er trouwens te lekker uit. Die moest ik gewoon proberen.” Nele: Buiten dit festival kopen we wel eens fairtradeproducten als thee of chocolade. Maar om alles fairtrade te kopen, vind ik het toch duur. De voordelen van deze maaltijd? Het is goed voor het Zuiden zeker.”

Een heel ander initiatief gaat uit van Ecolife: Geert legt aan Wouter en Jeroen uit hoe ze duurzamer kunnen rijden. Door oa in een hogere versnelling te rijden en langzaam te remmen kan je het verbruik van je auto tot 15 % lager brengen. Via een autosimulator leggen ze een wedstrijdje tegen elkaar af. Wie het verst kan rijden met 0,1 liter virtuele brandstof wint. Uiteidelijk haalt Jeroen het met 1, 18 km. Ecolife-instructeur Geert hoopt dat ze hun kennis zullen gebruiken in het verkeer. Maar Wouter lacht en zegt dat ze toch eerdere het 'sportieve' rijtype zullen blijven hanteren.”

foto7.jpg

“Knutsel hier je eigen verhalen, met alle mogelijke materialen.”

Juul en mama Celesta zijn druk in de weer met het knutselen van een 'geestenstok' en dit met 'afvalmateriaal'. Juul heeft alvast een 'elandenhoofd' op een bezemstok gemonteerd en lonkt ook naar 'flippo's', sleutels en moeren om zijn werk te vervolledigen.. Waar voor hij zijn geestenstok zal gebruiken? “Magie” zegt hij beslist. Mama Celesta is ook enthousiast: “Vorig jaar kwamen we hier muziekinstrumenten kunstelen uit afvalmateriaal. En die gebruiken we nog steeds! We gooien het dus niet metéén weg, lacht ze.

Hoofdknutselaar Geert van de 'stichting Kei' stelt zichzelf voor als 'muziekpiraat'. “Dit materiaal hebben we van het stort van Eindhoven” zegt hij met een hoorbaar Nederlands/ Hollands accent. Hij kijkt op zijn plastieken manuele teller, en zegt; “Dit jaar hebben we al 829 instrumenten en geestenstokken gebouwd. En dat doe ik tot 120 keer per jaar!”

foto8.jpg

“Spaart jouw hout het oerwoud?”

Ook Greenpaece kon natuurlijk niet ontbreken op dit evenement. Met hun Oerbossentunnel willen ze zowel kinderen als hun ouders bewust maken van illegale boskap. Vrijwilliger Marnix spreekt me geanimeerd toe: “Weet je dat er elke 2 seconden een heel voetbalveld aan bos wordt gekapt! En dan gaat het om wildkap hè! Daarom willen we mensen informeren over het gecontroleerde, legale FSC- label.” Denkt u dat deze stand iets uitmaakt? vraag ik. Marnix: “Het zijn de mensen zelf die in een knop in hun hoofd moeten omdraaien, mensen zijn gewoontedieren hè! Maar de afgelopen week was er hier ook 'El Mundo'. Bussen vol jongeren hebben we hier geïnformeerd over de oerbossen en hun belang. Er zijn altijd mensen die geïntresseerd zijn en waarbij het idee blijft hangen. En daarvoor moeten we het blijven doen.”

Ondertussen moet fotograag Haryo van Stampmedia dringend naar het toilet. En ook de toiletten blijken hun ecologische steentje bij te dragen. Geert van 'Festitoilet' vertelt: Dit jaar kozen we voor mobiele toiletten ipv spoeltoiletten. Daarmee ligt het waterverbruik toch zo'n 90 % lager. Het afval gaat rechtstreeks naar Aquafin dat voor de zuivering van het gebruikte water zorgt. Bovendien wordt er enkel biologisch afbreekbare zeep ter beschikking gesteld om de handen te wassen!

foto10.jpg

“Heb je ze gezien, een zonnepaneel of tien?”

Op de wereldmarkt staan zo'n 24 zonnepanelen tentoon gesteld. Onze zoektocht naar uitleg hierover begint en eindigt bij Bart van 'SAI'. Zijn kledingstand staat net naast de panelen. “De zonnepanelen staan hier volgens mij enkel ter promotie, maar ze werken wel. Ik heb het niemand gevraagd maar tap eigenlijk wel energie af voor mijn lampjes. Zo wordt er toch nog iets mee gedaan. ” zegt hij.

Dit artikel kwam tot stand door een samenwerking tussen Stampmedia en Indymedia/Getbasic
De gebruikte tussentitels zijn slogans die de organisatie n.a.v. Mano Mundo opmaakte.
Foto's: Haryo Sukmawanto en Aagje De Groote. / Tekst: Aagje De Groote.

MVO FSC hardhout hout

Op zoek naar een MVO partner die duurzaam verantwoord gecertificeerd FSC gekeurd hardhout levert in alle soorten en maten: www.hardhouthandelvanloon.nl