Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Vechtsport: goed voor je geest ?

Vechtsport: goed voor je geest ?

Marc Theeboom is professor aan de Vrije Universiteit van Brussel. In zijn onderzoek heeft hij vooral aandacht voor alles wat te maken heeft met jeugdsport. Hij doet onderzoek naar de invloed van sport in de ontwikkeling van jongeren. Daarnaast is hij actief vechtsportbeoefenaar en clubtrainer. Reden te meer om met hem een interview te doen.

Marc_Theeboom.jpg

Enkele jaren geleden deed u een onderzoek naar jongeren en vechtsport, wat was het opzet?
Tot nu toe is er nog maar weinig geweten over de vechtsportbeleving bij jongeren. De reeds bestaande onderzoeken handelen eerder over het medisch kader van de vechtsport. Het gaat dan bijvoorbeeld over de kwetsuren en andere medische bijwerkingen die sporters kunnen oplopen tijdens de beoefening van hun vechtsport. In mijn onderzoek staat de beleving van sporters centraal. Wat doet vechtsport met mensen? Kinderen, jongeren en trainers spraken over hun ervaringen met de vechtsport.

Wat waren de meest opmerkelijke resultaten van dat onderzoek?
Één van de belangrijkste conclusies is dat je geen algemene uitspraken kan doen op basis van de soort vechtsport. Je mag bijvoorbeeld niet zomaar stellen dat een bepaalde vechtsport gevaarlijker is dan een andere. De begeleiding is veel belangrijker dan de sport zelf. Als de begeleiding slecht verloopt, wordt de vechtsport ook gevaarlijker.

Van vechtsport wordt wel eens gezegd dat het agressiviteit opwekt, komt dat beeld met uw onderzoekresultaten?
Neen, zeker niet. De resultaten van mijn onderzoek tonen aan dat veel sporters positief zijn. Dit blijkt uit de bevraging die ik deed bij kinderen. Ik ging na hoe kinderen omgaan met een dreigende situatie, zoals een gevecht. Hieruit leerde ik dat kinderen uit vechtsportclubs doordacht te werk gaan. Ze proberen met woorden en argumenten conflicten op te lossen in plaats van met geweld. Dat is natuurlijk zeer positief! Als wetenschapper moet ik echter wel voorzichtig zijn met mijn conclusies. Slechts de sporters die actief aan sport doen werden bevraagd. De sporters die gestopt zijn betrok ik niet in mijn onderzoek. Zij zouden een eerder negatief beeld kunnen hebben van de vechtsport.

Is vechtsport goed voor je geest?
Vechtsport is niet beter of slechter dan andere sporten. Een goede begeleiding voor de jongeren is bepalend. Belangrijk is om na te denken over diverse vragen. Welke boodschap geef je als trainer mee? Hoe ga je om met problemen? Hou je rekening met omstandigheden waarin jongeren leven?

Bent u voorstander van thaiboxbeoefening door jongeren?
Thaibox kan beoefend worden door jongeren als er een jeugdgerichte begeleiding is. Je mag jongeren niet behandelen als minivolwassen. Kinderen moeten nog veel leren. Het is echt fout om kinderen te snel in de ring te zetten om zoveel mogelijk tegenstrevers te verslaan in harde disciplines.

Hoe weet je als trainer dat je kwaliteit aanbiedt in je club?
Trainersinzicht heb je niet zomaar. Een goede trainer staat open voor informatie en suggesties van anderen. Die openheid is belangrijk om te kunnen leren. Je kanook leren van kinderen die nieuw zijn in de club. Al was het maar door naar hen, hun ouders en je medetrainers te luisteren om te horen hoe ze met hun sport bezig zijn. Openheid van geest is dus zeer belangrijk om een goede trainer te zijn.

Welke rol hebben ouders bij de ontwikkeling van de sportieve kwaliteiten van jongeren?
Ouders hebben een zeer belangrijke rol. Een trainer speelt maar een kleine rol in het leven van een kind. Door samen te werken met hun ouders kan je de impact op de kinderen en jongeren vergroten. Ik ken heel wat trainers die ouders niet toelaten in de sporthal. Dat vind ik niet goed. Daarmee wil ik natuurlijk ook niet zeggen dat ouders mee training moeten geven. Je moet echter ouders de kans geven om ook dingen te kunnen zeggen. Ouders geven je de mogelijkheid om met hun kinderen bezig te zijn. Als je ze inspraak geeft, betekent dat veel. Zij zijn de mensen die op termijn de richting van hun kinderen kunnen bepalen. Een goede communicatie met ouders is bijgevolg heel belangrijk.

Hoe betrekt u zelf ouders bij uw clubwerking?
We organiseren ouderbijeenkomsten waar ouders hun mening kunnen zeggen. We hebben ook een ontmoetingslokaal. Daar kunnen ouders samenkomen tijdens de trainingen en met elkaar praten.

Kunnen ouders voor de club interessant zijn?
Zeer zeker, mijn club draait net door die ouders. Omdat ik niet alles alleen kon doen zijn een aantal ouders op een gegeven moment mijn assistenten geworden. De jongeren zijn te jong om me te helpen en dan steken de ouders de handen uit de mouwen. Dan zijn die ouders de ideale personen, want zij zijn er toch elke week.

Betrekt u jongeren bij de clubwerking?
Ja zeker. Jongeren krijgen op een bepaalde leeftijd andere interesses. Ze willen meer inspraak hebben en niet meer als kind worden beschouwd. Sommigen vinden het interessant om assistent trainer te worden. Anderen zouden graag mee activiteiten organiseren. Nog anderen willen eerder bestuurlijke taken doen. Daarom hebben wij een jeugdraad. We laten hen een kerstfeestje organiseren, een familiedag, uitstapjes,… Dat vraagt natuurlijk ook een beetje tijd van jou als trainer, maar je krijgt er ook veel van terug. Omdat jongeren veranderen, moet je daar dan ook zeker rekening mee houden.

Welke raad kunt u onze jonge lezer meegeven?
Ten eerste: Als je problemen hebt moet je praten. In de club doe je dat best met trainers of andere leden. Om de best mogelijke ervaringen te hebben, moet je af en toe kunnen zeggen dat het minder gaat. Het is niet omdat het slecht gaat, dat je daarom moet afhaken.
Ten tweede: Besef dat je heel wat kansen krijgt, en grijp die kansen met twee handen. Sport is belangrijk en als je het graag doet, weet je dat je er veel plezier in hebt. Eigenlijk moet je erin geloven, enthousiasme koesteren, en geloven dat je verder kan geraken dan je denkt.

© 2009 – JES – Rachid Chellak & Pieter Smets