Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Total ontslaat 900 werknemers in Lindsey

Total ontslaat 900 werknemers in Lindsey

In de loop van vrijdagochtend kregen wij op het congres van het ABVV Antwerpen te horen dat de Total directie in Lindsey, Engeland, 900 werknemers had ontslagen. Hierop werd een tussenkomst voorbereid en een solidariteitsmotie voorgelegd aan het congres. De solidariteitsmotie werd unaniem goed gestemd. Hieronder de tekst die werd gebruikt als inleiding.

Deze morgen werd een van onze collega delegees gecontacteerd vanuit Engeland met de melding dat de LOR, de Total Raffinaderij in Engeland, 900 mensen op staande voet heeft ontslagen.

Ondertussen hebben wij telefonisch cotact gehad met een van de delgees daar. Het verhaal begint in januari als Total probeert om contractors, van buiten Engeland, aan te nemen aan lagere arbeidsvoorwaarden dan hun Engelse collega's. Hierop breekt een spontane staking uit bij het Total personeel van de Engelse raffinaderij. Deze staking vond uitbreiding in heel Engeland met een 48 uren staking bij de Total raffinaderij. Deze strijd werd gewonnen, kameraden, en de buitenlandse contractors kregen hetzelfde statuut als hun Engelse collega's. Tot deze week!

Deze week werden 51 van die contractors zomaar de straat op gesmeten. Zonder reden! Hierop brak opnieuw een spontane staking uit. Ditmaal door de werknemers van de contractorfirma's. Een staking gedragen door solidariteit tussen werknemers van verschillende nationaliteiten. Hierop nam de directie van Total een drastische maatregel. Ze ontslaat alle 900 contractors, op staande voet.

Het lijkt verdacht veel op een afrekening. Maar er zit nog meer achter. Nieuwe contractors zal men proberen aan te nemen aan lagere loons en arbeidsvoorwaarden en zo Nationale afspraken rond loon en arbeidsvoorwaarden te ondermijnen. En de werkgever gaat daarin wel heel ver. Men onderschepte een brief gericht aan andere werkgevers in Engeland waarin werd opgeroepen om

- geen delegees meer toe te laten op de werkvloer.

- Geen groepsbijeenkomsten tussen werknemers meer toe te staan

- zeker geen stemmingen toe te staan.

Ook hier werd de crisis door de werkgevers als reden misbruikt om te zeggen dat werknemers slechter worden van syndicale strijd.

Dus, syndicale vrijheden, het recht op strijd aan banden te leggen.