Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

A 'right' vote for Europe

A 'right' vote for Europe

Europa blijft onaantrekkelijk voor haar inwoners. Minder dan 44 procent van de Europeanen bracht zijn stem uit. Weer maar eens een dieptepunt voor Europa. En wat met de uitslag die niet representatief genoemd kan worden? Eurosceptisch en extreem-rechts rukken op in het Europees Parlement. Linkse groeperingen blijken ook in Europa niet te kunnen profiteren van de crisis. Iedereen verliest. Zo ook het gezond verstand.

untitled.bmp

Het verschil tussen de sociaal-democraten en de centrum-rechtse Europese Volkspartij is, in het voordeel van de laatste, nog maar eens vergroot. Eurosceptici, populisten en extreem-rechtse politici krijgen hierdoor meer macht in het parlement. Al lijkt een samenwerking tussen die verschillende nationalistische partijen niet onmiddelijk voor morgen. In 2007 strandde het voorstel voor een samenwerking tussen de rechtse partijen op heel wat tegenstrijdigheden.

Onder de nieuwe extreem-rechtse politici in het Europees Parlement bevinden zich onder andere de Hongaarse Jobbik, de Slowaakse ultranationalistische SNS en de Roemeense PRM. Lees: respectievelijk bekend van paramilitaire défilés, anti-zigeuners en anti-Hongaars. Het kan maar gezellig worden.

De vele rechtse partijen die in het Europees Parlement plaats nemen buiten de paraplu van de Europese Volkspartij, nemen 120 zetels (van de 736) in. Meer dan een verdubbeling van hun vorige bezetting (ongeveer 50 zetels). Toch zal hun directe invloed zeer beperkt zijn omdat de partijen zelfstandig blijven en geen deel willen uitmaken van een Europese groepering.

born dead

Waarschijnlijk bedoel je 'nationalistische' partijen en niet 'nationale' partijen. Er is een verschil.

Olivier Van Acker idd, klein

Olivier Van Acker

idd, klein onoplettendheidsfoutje