Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Brusselse gemeentes verbieden Boycot Israël-campagne

Brusselse gemeentes verbieden Boycot Israël-campagne

In drie Brusselse gemeentes mogen vredesactivisten niet langer folders voor een boycotactie tegen Israël uitdelen. De “Coördinatie Boycot Israël” wou aan het begin van de vastenmaand ramadan oproepen om geen Israëlische dadels te kopen. Maar dat mag niet in Anderlecht, Schaarbeek en Sint-Gillis. Zondag werd één van de activisten die het toch waagde opgepakt in Anderlecht.

cobi.JPG

(foto Gino)

“De brieven van de gemeentes bevatte bijna geen informatie. We hebben hen een aangetekend schrijven gestuurd met de vraag om binnen de 48 hun beslissing te argumenteren, maar daar is nu bijna een week later nog altijd niet op geantwoord”, zegt Jan Dreezen van de Coördinatie Boycot Israël (COBI).

Zondag trekt COBI daarom opnieuw de straat op in de drie gemeentes. Dreezen: “Gewoon om te doen wat we al twee maanden doen: folders uitdelen tegen Israëlische dadels. We hebben er ondertussen al 80.000 uitgedeeld. Ik heb nog nooit zoveel positieve reacties gehad op een pamflet.”

Volgens COBI komen de meeste van die Israëlische dadels uit gebieden die niet aan Israël toebehoren. “Om die dadelplantages aan te leggen worden de Palestijnse bewoners door het Israelische leger weggepest: ze vernielen de huizen en de boerderijen en de waterputten van de boeren zodat de Palestijnen geen andere keuze hebben dan te vertrekken en in tentenkampen te gaan wonen. De kolonisten pompen ook heel veel water op voor de dadelplantages en dat gaat ten koste van de Palestijnse boeren die daardoor veel minder water krijgen van de bezetter dan vroeger”, aldus de Coördinatie.

"We hebben voor dadels gekozen omdat we denken dat we die strijd kunnen winnen. De moslims zijn al heel hard gemobiliseerd rond Palestina. Aan onze acties doen trouwens heel veel jonge moslims mee", zegt Dreezen.

COBI is de Belgische afdeling van de internationale boycot-campagne tegen Israël. De Coördinatie is een initiatief van enkele NGO's en een hele reeks schrijvers en kunstenaars.

Wie zondag mee wil doen aan de actie, kan contact opnemen met Jan Dreezen (jan.dreezenATgmail.com)