Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Vredesactivisten op onverwacht bezoek bij Pieter De Crem

Vredesactivisten op onverwacht bezoek bij Pieter De Crem

Omdat de minister van Defensie de media en het parlement weigert correct te informeren over de acties van de Belgische F-16's in Afghanistan, trokken vredesactivisten met de fiets naar Aalter. Maar De Crem was niet thuis en dus bleef de cruciale vraag onbeantwoord: “Hoeveel burgerslachtoffers hebben onze straaljagers al gemaakt?

AALTER_1.JPG

Zondagmorgen verzamelden een twintigtal vredesactivisten met de fiets in Gent. Ze wilden antwoorden op vragen die de minister van Defensie altijd vakkundig heeft weten te ontwijken. Wat doen de Belgische F-16's in Afghanistan, hoe vaak werpen ze bommen en hoeveel onschuldige burgers worden daarbij geraakt? “Als De Crem zelfs in het parlement weigert hierop te antwoorden, dan gaan we het hem persoonlijk vragen,” klonk het.

Terwijl de fietsers zich klaarmaakten om te vertrekken wees Bas Matthynssens, de woordvoerder van de actie, op de hypocriete houding van de minister: “We gaan naar de woonplaats van De Crem, maar we weten eigenlijk al dat hij niet thuis zal zijn. Op dit ogenblik is hij in het Vaticaan voor de heiligverklaring van pater Damiaan, terwijl hij aan de andere kant van de wereld oorlog voert en bommen gooit. Het Molokai van vandaag is Afghanistan!”

Tenslotte wijst Bas Matthynssens op de essentie: “Vergeet niet dat de oorlog in Afghanistan begonnen is als een wraakactie voor de aanslagen op 11 september. Daarna werd het een oorlog tegen het terrorisme. En nu spreken we over een humanitaire interventie. Maar voor de Afghanen komt het uiteindelijk allemaal op hetzelfde neer.”

Rond de middag bereikten de actievoerders Aalter. Er werden brieven, tekeningen en vooral heel veel vragen verzameld en in een enorme envelop gestopt met een Afghaanse postzegel in de rechter bovenhoek en met de vermelding 't.a.v. Pieter De Crem, Minister van Oorlogsvoering'.

Onder het toeziend oog van de politie mochten twee Aalterse meisjes de envelop bij minister De Crem in de bus doen. Benieuwd of hij de vragen zal beantwoorden als hij terug is van Rome.

AALTER_2.JPG
AALTER_4.JPG
AALTER_3.JPG