Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

De vuile rol van de EU in Latijns-Amerika

De vuile rol van de EU in Latijns-Amerika

Het rapport 'Profit before People', samengesteld door het 'Enlazando Alternativas Network'* legt de rol bloot van de instellingen van de EU in het construeren van een complexe politieke en wettelijke architectuur die Europese transnationale bedrijven toelaat om met straffeloosheid in het gebied te werk te gaan.

Brid Brennan (TNI*)

21 Oct 2009

Dit bericht werd vertaald uit het Engels door Jo van bio en oorspronkelijk geplaatst op http://luidspreker.blogspot.com

download het rapport ‘Profit before people’

Dit rapport stelt systematische schendingen van rechten van de mens in talrijke sectoren van de economie te boek - arbeidsvoorwaarden, genetisch gewijzigde zaden, de gezondheid van mensen, vernietiging van het milieu en van de levensbronnen van inheemse volkeren evenals het verdrijven van gemeenschappen van hun land in het belang van mijnbouw, olieextractie en landbouwindustrie.

Het rapport legt de rol bloot van de instellingen en het beleid van de EU in het construeren van een complexe politieke en wettelijke architectuur die Europese MNO's toestaat om met straffeloosheid te werk te gaan. Het daagt ook de ontoereikendheid uit van de huidige vrijwillige benaderingen die door de Globale Compacte en Collectieve Sociale Verantwoordelijkheid van de V.N. (CSR) worden vertegenwoordigd in het regelen van de macht van MNO's. Het rapport besluit met een vraag naar bindende nieuwe initiatieven namens de Raad van de Rechten van de mens van de Verenigde Naties en spoort de vestiging van een Internationale Rechtbank aan om economische en milieumisdaden te beoordelen, waar de getroffen gemeenschappen en individuën als wettige aanklagers terecht kunnen.

Het rapport werd tijdens het 'Ondernemen en Rechten van de mens'-overleg voorgelegd en besproken. Het overleg was georganiseerd bij de V.N. op 5-6 Oktober door M. John Ruggie, de Speciale Vertegenwoordiger van de Secretaris-generaal van de V.N.

*MNO = multinationale onderneming

*TNI = Het transnationale Instituut (TNI) voor beleidsstudies voert scherpe analyses uit van kritieke mondiale onderwerpen, bouwt allianties met sociale bewegingen, en doet voorstellen voor een duurzamere en rechtvaardige wereld.
www.tni.org

*Enlazando Alternativas Network = Bi-regional Europe, Latin America and Caribbean