Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Vlaming krijgt minder buitenlands nieuws voorgeschoteld

Vlaming krijgt minder buitenlands nieuws voorgeschoteld

BRUSSEL -- Het aandeel buitenlands nieuws in de tv-journaals is de voorbije zes jaar met een vijfde gedaald. De daling was bij de openbare omroep wel minder scherp dan bij VTM. Ook aan de kwaliteit van de buitenlandse berichtgeving schort er iets. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen in oprdacht van het Vlaams Vredesinstituut.

In Het Nieuws van VTM daalde het aandeel buitenlands nieuws van 25,4 procent in 2005 tot 16,6 procent in 2008. Het Journaal van VRT doet het op dat vlak een pak beter, maar ook op de openbare omroep boerde het buitenlands nieuws achteruit: van 32,3 procent in 2005 tot 28,5 procent in 2008.

Volgens de journalisten die door de onderzoekers van de Universiteit Antwerpen geïnterviewd werden voor het rapport Een venster op de wereld, ligt dat aan de uitzonderlijke periode 2003-2005 met de oorlog in Irak en de terreurmanie. Na die hoogdagen voor buitenlands nieuws kon het aandeel alleen maar dalen.

De onderzoekers hebben ook gepeild naar de kwaliteit van het buitenlands nieuws. Zo blijkt dat beide journaals het buitenlands nieuws gretig 'domesticeren'. Gebeurtenissen uit het buitenland krijgen een Belgische toets mee. VTM verwijst zeven keer op tien naar betrokken landgenoten. VRT doet dat in vier op tien items.

De journalisten hopen het nieuws zo relevanter te maken voor hun publiek, maar die aanpak is niet zonder risico. “Dat draagt als gevaar in zich dat mensen met een etnocentrische bril naar de wereld kijken”, schrijven de onderzoekers.

Dat etnocentrisme blijkt ook uit de landen die aan bod komen in het blokje buitenlands nieuws. In het lijstje landen die het vaakst opduiken in journaals staan onze buurlanden bovenaan. Ook de VS, Irak en Israël kunnen op veel aandacht rekenen. Naar landen uit Zuid-Amerika of Afrika is het ver zoeken. Enkel Congo kan als ex-kolonie die trend doorbreken en staat op de achttiende plaats.

Noord-Zuid
In het lijstje landen die vaak aan bod komen, tekent er zich ook al een Noord-Zuidkloof af. Onze buurlanden en de VS kunnen op een continue aandacht rekenen. Niet-Westerse landen hebben een spectaculaire gebeurtenis nodig waardoor ze plots naar de kop van de lijst gekatapulteerd worden. Een land als Libanon staat in de top 20, maar dankt die plaats aan de twee weken oorlog in 2006. Daarna zakte het land terug weg in de vergetelheid.

Buitenlands nieuws is minder divers dan binnenlands nieuws. Het gros van de aandacht gaat naar oorlogen (28 procent), rampen (16 procent) en criminaliteit (15 procent). In vergelijking met VRT focust VTM wel veel meer op sensationeel nieuws als rampen, criminaliteit en celebrities.

Zowel op VTM als VRT duren buitenlandse items ongeveer 84 seconden. Dat is minder dan de binnenlandse berichten. “Buitenlands nieuws, dat vaak moeilijk is omdat context en achtergrondinformatie bij het publiek ontbreekt, krijgt dus net de minste tijd toebedeeld”, schrijven de onderzoekers.

Die paradox wordt op de spits gedreven in het blokje buitenlands nieuws waarbij een offscreen nieuwslezer er vier items in een minuut doorjaagt met alleen wat beelden van de persagentschappen als illustratie. “Het meest complexe nieuws krijgt het minste tijd”, zegt onderzoeker Ruud Wouters.

In buitenlandse berichten worden ook opvallend vaak alleen machthebbers en gezagsdragers aan het woord gelaten. “Algemeen kunnen we stellen dat we het buitenland meer nog dan het binnenland door de bril van de elite waarnemen”, aldus de onderzoekers.

Militair ingrijpen
De onderzoeksgroep M²P van de Universiteit Antwerpen onderzocht ook wat de gevolgen zijn voor de samenleving van de verwaarlozing van buitenlands nieuws. Minder berichtgeving over het buitenland is alvast goed nieuws voor politici die onze troepen graag naar alle hoeken van de wereld sturen.

“Mensen die meer aandacht besteden aan buitenlands nieuws, vinden militair ingrijpen minder snel gerechtvaardigd”, schrijven de onderzoekers. Mensen die met minder en slechter buitenlands nieuws geconfronterd worden, zijn sneller geneigd geloof te hechten aan oproepen om landen binnen te vallen om het terrorisme te bestrijden en massavernietingswapens te vinden.

Kan de teloorgang van buitenlands nieuws ook gestopt worden? Het Vlaams Vredesinstituut formuleerde een reeks voorstellen. Het Vredesinstituut roept het Vlaams parlement op om in de beheersovereenkomst tussen VRT en de Vlaamse overheid een bepaling op te nemen over het belang van goede buitenlandse berichtgeving.

In navolging van de Vlaamse Vereniging van Journalisten vindt het Vredesinstituut dat er voorwaarden verbonden moeten worden aan de steun die aan de pers verleend wordt. De door de vorige minster van Media Kris Peeters beloofde verhoging van de middelen voor het Fonds Pascal Decroos moet volgens het Vredesinstituut bestendigd worden.

Al is er over dat laatste punt wel discussie of dit wel de manier is om buitenlandse berichtgeving te stimuleren. De onderzoekers citeren daarvoor uit het recente evaluatierapport over het Fonds. Zo hekelt Dirk Voorhoof, hoogleraar aan de Universiteit Gent, de 'reisjesjournalistiek'. De Morgen-journaliste Catherine Vuylsteke wijst er dan weer op dat aanvragen bij het Fonds moeten beantwoorden aan het 'relevant voor Vlaanderen'-criterium.

Voorzitter van de Mediacommissie van het Vlaams Parlement Philippe De Coene (sp.a) wijst op een pervers effect van het Fonds. “Hoofdredacteurs dreigen alle moeilijke onderwerpen door te sluizen naar het Fonds Pascal Decroos.”

Het rapport ‘Een venster op de wereld - De actuele staat van buitenlandberichtgeving: feiten, impact en actieruimte' kan hier worden gedownload.

Ik zie geen link

waar is de link naar het rapport precies? ik zie de link nergens...

link

Klik op "hier worden gedownload".

Buitenlands nieuws op TV en in de pers

Wat buitenlands nieuws aangaat is ons TV-nieuws (VRT en VTM) totaal beneden standaard qua aanbod en kwaliteit. Dat moet wellicht ook goedkoper uitkomen.
Dit is kennelijk gepland beleid - om kijkers te trekken met verkleuterde nieuwsprogramma's (in lijn met hun verkleuterde aalgemene programmavulling).
VRT- en VTM-nieuwsprogramma's doen ons steeds opnieuw naar Hilversum, BBC, Zwitsers-Franse of Duitse nieuwszenders overschakelen als het nieuwstijd is.
Deze bedenkingen hoor ik hoe langer hoe meer:..."it is below standard", van de schoolpoort tot de symposia of in het stamcafé. Men lacht er met het soort dat o zo fier graag als BV's in en om de TV bestempeld wordt en er te pas en te onpas paradeert.
.
Schooljuffrouw met het opgestoken vingertje Bracke - door de gebleken allergie van de kijkers een tijd weggeduwd van 't scherm - heeft met cs. aan een hun nieuwe schrijftafel een aanpak uitgedokterd die VRT in de absolute "bottom" doet belanden - van de klassering voor wie zinnige nieuwberichgeving zoekt op het scherm. Bij VTM en op hun radionieuwsprogramma's is het even bedroevend.

buitenlands nieuws

op onderstaande site vind je tal van links naar buitenlands nieuws, en ook al is de website opgericht door conservatieve Amerikanen, er is héél veel info te vinden die je niet leest in DM of DS

http://antiwar.com/

Tags