Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Vakbonden kaarten golf van herstructureringen aan bij premier Leterme

Vakbonden kaarten golf van herstructureringen aan bij premier Leterme

BRUSSEL -- Een golf van herstructureringen overspoelt de Belgische economie. Premier Yves Leterme nodigde maandag de vakbonden en de werkgevers uit voor spoedoverleg. “De regering kan toch niet zomaar toezien hoe 90.000 jobs verloren gaan.”

Nee dus, de crisis is nog niet voorbij. Het ACV telde dit jaar – tussen januari en oktober - al 28.001 verloren arbeidsplaatsen door collectieve afdankingen. Dat cijfer houdt dus nog geen rekening met mogelijke ontslagen bij Opel, DHL en Bayer. In 2010 zouden er nog eens 90.000 werklozen bijkomen, zo voorspelt het Planbureau.

ACV-voorzitter Luc Cortebeeck kwam vanmorgen vroeg met drie vragen naar de Wetstraat 16. “De werkgelegenheid moet beter verdedigd worden. De regering en de werkgevers moeten offensiever werk maken van de omschakeling naar een nieuwe en groenere economie en er moet vooruitgang geboekt worden in het dossier van de achterstelling van de arbeiders.”

Premier Leterme wees op de krappe budgetaire middelen en op het feit dat Europa nu al aandringt op besparingen. “Nu drastisch besparen is de crisis organiseren. Er is nu juist nood aan een krachtig werkgelegenheidsbeleid”, zegt Luc Cortebeeck.

Discriminatie arbeiders
Het ACV wil paal en perk stellen aan de discriminatie van arbeiders. Die hebben een zwakkere ontslagbescherming dan de bedienden. Een verschil dat zich extra hard laat voelen nu er duizenden arbeiders weggesaneerd worden.

“De opzegtermijnen van arbeiders moeten verbeteren. De premier zegt dat dit dossier de verantwoordelijkheid is van de werkgevers en de vakbonden, maar enige stimulans vanuit de regering is wel nodig”, zegt Luc Cortebeeck. Het ACV koppelt vooruitgang in het dossier van de arbeiders en bedienden aan de verlenging van de crisiswerkloosheid voor bedienden. In de bedrijven die geconfronteerd worden met herstructureringen wil het ACV ijveren voor een gelijke behandeling tussen arbeiders en bedienden.

Anne Demelenne, algemeen secretaris van het ABVV had meer verwacht van het onderhoud met premier Leterme. “Ik ben zeer ontgoocheld. De werknemers hebben nu nood aan een bescherming die hen vertrouwen inboezemt. Maar wij kregen geen bevredigende antwoorden op onze vragen. De werkgevers hebben blijkbaar goed gelobbyd”, aldus Anne Demelenne.

“Er is een blokkage bij de werkgevers en die moet doorbroken worden. De werknemers hebben al veel inspanningen gedaan. Arbeiders en bedienden moeten op dezelfde manier beschermd worden”, zegt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw.

Werkgevers: “Onverantwoord”
“Onverantwoord”, zo reageert werkgeversorganisatie Unizo op de vraag van de vakbonden. Veel KMO's hebben de herstructureringen nodig om te overleven, meent Unizo. Volgens UNIZO-gedelegeerd bestuurder Karel Van Eetvelt houden hogere ontslagpremies mensen niet aan het werk. “De vakbondseis zou hen in het faillissement dwingen.”

Unizo wijst verder op “de hoge loonlasten, de rigide arbeidersreglementering en het gebrek aan flexibiliteit” als pijnpunten van de Belgische economie. “Dit gaat niet alleen over hoge loonlasten, maar over keuzes. Bij Bayer en DHL gaat het niet over de loonkosten”, zegt ACV-voorzitter Luc Cortebeeck. “Er moet nu snel werk worden gemaakt van de taks op financiële transacties zodat er middelen bijkomen om te investeren in de economie.” Volgens Cortebeeck moeten ook de werkgevers een inspanning doen. “Werkgevers investeren nog te weinig in de omschakeling naar een nieuwe, groene economie. Er moet meer geïnvesteerd worden in isolatie of in hernieuwbare energie”, aldus Luc Cortebeeck.