Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

5 duistere dagen in Kopenhagen

5 duistere dagen in Kopenhagen

Het begon die zaterdagmiddag toch zo mooi aan het Slotplads in Kopenhagen. Met tienduizenden stonden we daar tussen de beertjes en kerstmannen in de kou te trampelen om onze stem te laten horen. Maar al snel viel letterlijk en figuurlijk de duisternis in.

beertjes.jpg

Nog voor de betoging goed en wel vertrokken was volgden al de eerste arrestaties en even later zal ik zelf (door een uitgelopen plaspauze) nipt ontsnappen aan de gigantische muizeval die de oproerpolitie had opgezet voor het 'Black Block' in de Amagerbrogadelaan.Zonder onderscheid werden meer dan 1200 betogers 'preventief' uiteengeslagen en in 'treintjes' geboeid op de ijskoude straatstenen.Ondanks de grote massa had de politie eventjes gedemonstreerd wat ze bedoelden met de termen 'zero tolerance' en 'crowd control'.De daarop volgende actiedagen zullen de 'treintjes' alsmaar langer worden.Bij iedere demonstratie werden de betogers hardhandig bijeen gedreven, geboeid en met grote bussen afgevoerd naar de speciaal ontworpen kooien van de diverse politiekantoren.

Voor de vele fotografen zonder officiële perskaart waren het ook barre momenten.
Niet alleen was er het slechte licht dat veel beelden onscherp maakten, maar je kon ook opgepakt worden en daarbij al je foto's verliezen. Zwaaien met en indymediakaart werkte trouwens alleen als een rode lap op een stier.Keer op keer moest je dus inschatten wanneer de oproerpolitie ging toeslaan en maken
dat je op tijd wegkwam.S'avonds was ik dan wel blij dat ik mijn vriendin terugzag maar ondertussen bleven de troosteloze gezichten van de arrestanten door mijn hoofd spoken.

De enige warme momenten bewaar ik aan mijn bezoekjes aan het legendarische 'Christiania'.
Dit autonoom en alternatief krakerseiland verbaasde mij door de zachtmoedige gezelligheid enerzijds en anderzijds de verbeten overlevingsstrijd die het al 30 jaar voert.Vooral de laatste jaren worden de politiebestormingen alsmaar talrijker.Dezelfde avond dat mijn vriendin en ik daar lekker gegeten hadden was er wederom een grote politieaanval die onmiddellijk door honderden gemaskerde jongeren werd afgeslagen.Hoelang ze die strijd gaan volhouden is niet duidelijk want deze linkse 'vrijstaat' is een dikke doorn in het oog van de rechtse regering.

Na vier moeilijke dagen en talloze arrestaties was het tenslotte verwonderlijk dat er voor de bestorming van het Bella Center toch nog enkele duizenden betogers in de vrieskou kwamen opdagen.Onder luide aanmoedigingen van een felle madam op de muziekwagen kon zelf eventjes de politielinie worden doorbroken.De ordediensten reageerden wederom met keiharde matrakslagen,pepperspray en arrestaties.

Eenmaal veilig en warm terug in mijn hostel blijf ik mij raar voelen.Ben ik nu een activist of een ordinaire fotograaf die alleen aan zijn beelden denkt.Ik weet het niet meer...
In tegenstelling tot bv de Navotop in Straatsburg, heb ik hier in Kopenhagen toch iets teveel de kat uit de boom gekeken en teveel andere moedige jongens en meisjes klop zien krijgen.
Ik ben veilig thuis, mijn magere fotobuit is gered, maar daar is dan ook alles mee gezegd.

kerstman.jpg
demo.jpg
vuur.jpg
yellow.jpg
dans.jpg
roodkapje.jpg
arrest.jpg
straat.jpg
champagne.jpg
plastiek.jpg
pepperspray.jpg
undercover.jpg
wit.jpg

merci voor je eerlijke,

merci voor je eerlijke, persoonlijke reflecties over deze waanzin. respect en sterkte aan alle slachtoffers van het overdreven geweld. de toekomst zal wel uitwijzen dat de klimaatactivisten het gelijk aan hun kant hebben.

Dank je voor je getuigenis.

Dank je voor je getuigenis. Blijkbaar ben ik dus niet de enige die twijfelend en in de war is terug gekomen. Zowel over mezelf als over de toekomst. Wat kan je nog doen als activisten als deze Deense aanpak model zal staan voor de volgende toppen?