Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Humo, hoe onafhankelijk kan je zijn?

Humo, hoe onafhankelijk kan je zijn?

De term “onafhankelijk” is vandaag nog wat meer van zijn glans kwijtgeraakt. Vlaanderens “onafhankelijk weekblad” was al onderdeel van een mediamultinational, maar zit voortaan nu ook vastgeklonken aan Woestijnvis. De holding De Vijver neemt de operationele leiding over Humo over.

De Vijver is de holding boven het productiehuis Woestijnvis. Die is voor 40 % in handen van Corelio (uitgever van De Standaard en Het Nieuwsblad). De rest van het kapitaal zit nog bij de oprichters Erik Watté en Wouter Vandenhaute. Vandenhaute zit in de raad van bestuur van Corelio. De Vijver controleert ook 40% van het productiehuis deMENSEN (Blokken, Villa Vanthilt en Dieren in Nesten). De Ronde van Vlaanderen, de Omloop Het Volk, Parijs-Brussel en de Brabantse Pijl werden de voorbije jaren ook al gekocht door Vandenhaute.

De Vijver krijgt nu 49 % van de aandelen van Humo. De kleinste meerderheid van het weekblad blijft bij Sanoma. In ruil krijgt Sanoma 25 % van de tv-activiteiten van De Vijver (van Woestijnvis dus). Woestijnvis katapulteert meteen ook Sam De Graeve (eindredacteur van De Slimste Mens) naar de hoofdredactie van Humo.

Kunt u nog volgen?

Humo is nu dus het halfzusje van de tweeëiige tweeling De Standaard en Het Nieuwsblad en van het meest invloedrijke productiehuis van Vlaanderen en dan ook nog eens van de tweede grootste private leverancier van de VRT (deMENSEN dus).

Het is als een “onafhankelijk” voetbalmagazine dat uitgegeven wordt door Anderlecht.

Sanoma-baas Aimé Van Hecke was trouwens in zijn vorig leven als directeur televisie van de VRT de architect van het exclusiviteitscontract dat Woestijnvis elk jaar 30 miljoen euro oplevert. Door deze wending komt zijn droom uit om Sanoma een tv-poot te geven. Negen jaar na het mislukken van Bonanza krijgt Vandenhaute nu toch zijn weekblad.

Qua mediaconcentratie zijn we ook weer een hele stap opgeschoten. Er ontstaat nu een cluster met de VRT, De Standaard, Het Nieuwsblad, Woestijnvis, deMENSEN, Humo en alle andere tijdschriften van Sanoma. In een Sanoma-persbericht wordt die mediaconcentratie zo omschreven: "Sanoma Magazines Belgium en De Vijver willen het creatieve talent in Vlaanderen nog meer bundelen. Die bundeling moet in het nieuwe crossmediale landschap vuurwerk kunnen geven." De Aimé Van Hecke-poëzie kent geen grenzen.

De redactie van Humo wou al lang weg bij "zonnekoning" Van Hecke, maar komt nu midden in die cluster terecht. Voortaan moeten ze werken vanuit de kantoren van Woestijnvis, kritisch en onafhankelijk schrijven over hun werkgever die enkele bureaus verder zit.

biodiversiteit ?

Ze vissen allemaal in dezelfde vijver.
Alhoewel, zouden ze ooit al de biodiversiteit van een natuurlijke vijver van dichtbij hebben gezien? Ik durf te wedden van niet!

christophe

Gepost door christophe
14.01.2010