Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Astronomische bonussen als AB Inbev-CEO hard durft te snoeien

Astronomische bonussen als AB Inbev-CEO hard durft te snoeien

LEUVEN -- Aan de ingang van de AB Inbev-brouwerij in Leuven wachten de vakbonden de komst van een deurwaarder af. De directie bekwam van de rechter in beroep een bevelschrift om de blokkade op te heffen. Een verzoeningsvergadering leverde donderdag niets op.

Op de verzoeningsvergadering stelde de AB Inbev-directie voor om het besparingsplan enkele dagen te “neutraliseren” en om eerst samen met de vakbonden een algemene discussie te voeren over de toestand van het bedrijf.

“Dat betekent niets. Het besparingsplan is daarmee niet van de baan. Binnen een week halen ze het dan terug boven”, zegt vakbondssecretaris Kris Croonenborghs van het ABVV.

De verzoeningsvergadering verliep in een gespannen sfeer, zegt ACV-secretaris Luc Gysemberg. “Af en toe werd het zelfs wat grimmig. Zeker toen we vernamen dat de directie al lang voor de verzoeningsvergadering naar de rechter was gelopen om een bevelschrift vast te krijgen. Bij sociaal overleg moet iedereen water in de wijn doen. Achter onze rug naar de rechter gaan, was een ferme geut azijn in onze wijn.”

De directie liet weten dat de deurwaarder vrijdag niet zal komen. “Dat zouden ze ook best niet doen met al die tv-ploegen in de buurt”, klonk het bij de syndicalisten aan de ingangspoort.

Als de deurwaarder dit weekend of maandag de blokkade komt opbreken, gaan de vakbonden over tot een algemen staking. “Dan verwittigen we meteen onze collega's in heel het land en dan gaat alles meteen plat”, zegt Kris Croonenborghs.

Astronomische bonussen
Volgens Gysemberg gaan de vakbonden deze keer het been stijf houden. “We weten dat dit niet de laatste herstructurering is. Er is geen enkele garantie dat het hier bij blijft. Is het naïef om te denken dat we dat kunnen tegenhouden? Misschien wel, maar het zou nog veel erger zijn als we daaraan wennen: topmensen die miljarden naar huis slepen omdat ze mensen aan de deur zetten.”

De gigantische bonussen waarmee AB Inbev haar topmanagers aanzet tot harde besparingen, zetten kwaad bloed bij de vakbonden. We schreven het hier dinsdag al en het stond later ook in Het Laatste Nieuws. Als CEO Carlos Brito er tegen 2014 in slaagt om de schuld (veroorzaakt door de overname van Anheuser-Busch) versneld af te bouwen, dan krijgt hij de kans om 3,25 miljoen aandelen te kopen aan de gunstprijs van 10,32 euro.

Aan de huidige koers betekent dat een bonus van 81,25 miljoen euro voor Brito alleen al. Zijn collega-managers krijgen allen samen ook nog eens 25 miljoen aandelenopties. Nu al goed voor een totaalbedrag van een klein miljard euro. En dan hebben de 40 managers nog vier jaar de tijd om de aandelenkoers de hoogte in te jagen.

“Niemand is zoveel geld waard. Wij hebben van dergelijke mensen toch geen lessen te krijgen als het over bezuinigen gaat”, zegt Luc Gysemberg.

De Leuvens Biertherapeuten, een lokale bierproefvereniging, wees er deze week op dat AB Inbev al lang niet meer innoveert. “AB-Inbev heeft wel nieuwe bieren op de markt gebracht, maar dit waren echter geen originele bieren maar kopieën van al bestaande bieren. Zo werd de Kriek van Belle-Vue heel wat zoeter gemaakt onder impuls van Lindemans Kriek en werd Wittekerke Rosé schaamteloos gekopieerd door Hoegaarden Rosé.”

“In een verzadigde markt kan je enkel groeien door te innoveren. Als je zonder te groeien toch de winsten naar omhoog wil moet je hard snoeien”, zegt Luc Gysemberg.

Ook CD&V-politicus Jean-Luc Dehaene kreeg vrijdag een veeg uit de pan. Als bestuurder van AB Inbev krijgt hij naast zijn verloning van 79.000 euro voor het bijwonen van enkele vergaderingen ook nog eens 9000 aandelenopties. Ook Dehaene heeft er dus alle belang bij dat er gesnoeid wordt en dat de aandelen de hoogte ingaan. "Ik heb heel veel respect voor hem en ik houd van zijn stijl, maar hij gaat toch ook met een bonus naar huis", zegt Gysemberg.