Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Uitspraak proces-Vindevoghel verwacht op 20 oktober

Uitspraak proces-Vindevoghel verwacht op 20 oktober

BRUSSEL -- Krijgt de ontslagen vakbondsafgevaardigde Maria Vindevoghel ook in beroep gelijk? Op 20 oktober valt de uitspraak in het proces dat Vindevoghel heeft aangespannen tegen haar voormalige werkgever Flighcare. Een arbeidsrechter oordeelde eerder dat het ontslag in strijd was met de anti-discriminatiewet, maar dat hij Flightcare niet kon dwingen om Vindevoghel terug in dienst te nemen. Beide partijen gingen daarop in beroep.

vindevoghel.JPG

(foto archief)

Vrijdag vond voor het arbeidshof in Brussel een nieuwe aflevering plaats van de juridische strijd tegen het ontslag van vakbondsafgevaardigde Maria Vindevoghel. Luchthavenbedrijf Flightcare zette haar in juli 2005 aan de deur naar eigen zeggen wegens overmacht. Luchthavenuitbater Biac zou haar veiligheidsbadge hebben ingetrokken zodat ze niet langer op de luchthaven kon werken. Biac-baas Luc Vanden Bossche ontkent dat en ook de vakbonden vechten die versie aan.

Volgens het ACV wilde Flightcare af van Vindevoghel omdat zij als vakbondsafgevaardigde bleef hameren op de sociale wantoestanden op het bedrijf. Vindevoghel werd daarbij niet op dezelfde manier behandeld als andere werknemers en delegees. Discriminatie dus. De arbeidsrechter gaf de aanklagers gelijk. Het ontslag van Vindevoghel was in strijd met de anti-discriminatiewet. De rechter voegde er wel aan toe dat hij Flightcare niet kon dwingen om Vindevoghel terug in dienst te nemen.

Bewijzen
Flightcare ging toch in beroep tegen de uitspraak. Vandaag mochten de partijen hun pleidooi houden in die beroepsprocedure voor het arbeidshof met de bedoeling dat het openbaar ministerie dan een advies uitbrengt. De advocaten van Flightcare herhaalden nog eens dat het ontslag niets te maken had met de syndicale acties van Vindevoghel en dat er dus geen sprake kan zijn van de discriminatie van een actieve delegee. De advocaten van het ACV kunnen nochtans bewijzen voorleggen dat hier wel degelijk van discriminatie sprake is. Op de dag dat Vindevoghel zogezegd de veiligheidsvoorschriften overtrad door na haar werkuren de luchthaven te betreden was ze vergezeld van een collega-delegee. Hij werd ongemoeid gelaten en kreeg zelfs geen verwittiging.

Volgens Flightcare gebruikte Vindevoghel haar badge niet, iets wat zij ontkent. De advocaat-generaal van het openbaar ministerie stelde daarop de vraag aan de advocaten van Flightcare waarom zij daar geen bewijzen voor hadden.

20 oktober
Het openbaar ministerie zal volgende week vrijdag advies uitbrengen. Beide partijen hebben dan twee weken de tijd om daar op te antwoorden. Een uitspraak volgt op vrijdag 20 oktober.

Op 28 juni hielden beide partijen al eens hun pleidooien maar daarbij was niemand van het openbaar ministerie aanwezig. Het arbeidshof vindt dat het arbeidsauditoraat een advies moet uitbrengen in de zaak en daarom moesten de debatten vandaag hernomen worden.