Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Luc Cortebeeck: "Regering moet advies sociale partners volgen"

Luc Cortebeeck: "Regering moet advies sociale partners volgen"

BRUSSEL -- Er ligt een gezamenlijk advies van werkgevers en vakbonden op de regeringstafel over de verhoging van de sociale uitkeringen en een lastenverlaging voor de bedrijven. Vakbonden en werkgevers hebben daarmee een eerste klip gerond van de drukke sociale agenda van het najaar. ACV-voorzitter Luc Cortebeeck is tevreden met het akkoord, maar blijft voorzichtig over de slaagkansen van het sociaal overleg dat nog dit jaar moet uitmonden in een nieuw interprofessioneel akkoord.

oostende.jpg

Betoging voor welvaartsvastheid in Oostende (foto han soete)

Cortebeeck: “We zijn vrij tevreden, al zijn het de instanties die het laatste woord krijgen. Als we het vergelijken met het mandaat dat we kregen, ligt het toch niet slecht. We hebben een voorstel om de minima te verhogen met 2 procent. De oudste uitkeringen van gepensioneerden, invaliden, arbeidsongevallen en worden twee keer met 2 procent verhoogd na zes jaar en twaalf jaar inactiviteit. Je moet telkens ook de combinatie maken tussen de tekst van gisteren en de tekst die op dit moment besproken wordt in de Nationale Arbeidsraad en die morgen wordt bekend gemaakt. Ook in de werkloosheid, wat nochtans moeilijk ligt bij de werkgevers, hebben we de uitkeringen van samenwonende kunnen verhogen. Ook voor de alleenstaande langdurige werklozen is er een serieuze verhoging. Werkloze gezinshoofden die werk vinden kunnen twee jaar lang hun verhoogde kinderbijslag behouden. Zo wordt de werkloosheidsval wat weggewerkt. We hebben dus toch een aantal problemen opgelost.”

“De maxima passen we in 2007 aan met één procent. Vanaf 2008 gaan we naar een systeem van aanpassing dat we nu al kennen voor de pensioenen: de lonen volgen min de inflatie. We hebben hier en daar natuurlijk hogere cijfers gevraagd, maar het is toch jaren geleden dat we zo'n verhoging van de uitkeringen hebben kunnen realiseren.”

Hoe komt het dat het nu toch gelukt is?

“Dat komt er niet zo maar. Dit akkoord is het resultaat van al die betogingen, van de acties. Het resultaat van harde onderhandelingen. Het is ook het resultaat van wat we hebben afgedwongen in de discussies rond het Generatiepact. Blijft de vraag wat de regering gaat doen. Gaan ze ons volgen? We zoeken zeker geen tegenstelling met minister van Pensioenen Bruno Tobback. Wij zoeken vooral naar een duurzaam systeem.”

U wou in een eerste fase vooral de laagste uitkeringen te verhogen?

“Het werk is zeker niet af. Bea Cantillon heeft gelijk als ze zegt dat België achterop hinkt met de sociale uitkeringen. We zullen nog stappen moeten zetten. Waarom dan in een eerste fase de minima? Mensen moeten wel kunnen leven op een fatsoenlijke manier met hun uitkering. Zij bleven echt achter. Ook als je dat vergelijkt met andere Europese landen geraakten onze minima echt achterop.”

Twee dossiers uit het Generatiepact – de definitie van zware beroepen en de gelijkgestelde periodes - verschuiven nu naar het interprofessioneel overleg van het najaar?

“We hebben die discussie niet kunnen oplossen, maar ik moet eerlijk toegeven dat wij nu al hard moeten werken hebben om het dossier van de welvaartsaanpassing technisch rond te krijgen. Ik denk niet dat wij het andere tegelijk zouden aangekund hebben.”

Maar nu wordt de agenda van het interprofessioneel overleg wel zeer zwaar?

“Het is een zeer zware agenda. De eerste kaap is genomen. Mochten we hier gefaald hebben, zouden we aan de rest niet eens moeten beginnen. Het is een belangrijk element dat het gelukt is, maar het is nog geen garantie.”

Bent u minder pessimistisch dan enkele weken geleden toen u nog grote vraagtekens plaatste bij de slaagkansen van het interprofessioneel overleg?

“Laat ons zeggen dat het archi-moeilijk was, maar dat het toch gelukt is. Ik ben tevreden dat het gelukt is. Gisteren zei ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw mij: 'Allez, je was pessimistisch, maar nu ga je er toch opnieuw voor.' Tja, we kunnen dat niet laten, hé. We gaan er voor gaan al weten we dat het zeer moeilijk zal zijn. Mijn pessimisme van enkele weken geleden was ook een waarschuwing. Als de werkgevers denken dat ze het overleg kunnen doorschuiven naar de sectoren en de bedrijven, dan moeten ze weten dat we ook daar klaar zullen staan.”

Vergeten?

Wat de heer Cortebeeck fijntjes "vergeet" te vermelden is de opening, die gemaakt is, naar de belastingsverlaging op de ploegpremie en, erger nog, op de overuren.
Zeggen dat goedkopere overuren ( cfr. Van Eetvelde en Timmermans) het zwartwerk tegengaat, is, op zijn zachts uitgedrukt, een drogreden.
Goedkopere overuren zorgen enkel voor minder aanwervingen.
Bij mijn weten hadden de heren van de vakbondstop geen enkel mandaat van hun leden om over dergelijke belastingsverlaging te onderhandelen.

Lastenverlaging

Er is helemaal niet plots een opening gemakt naar een lastenverlaging op de ploegpremie. Het geld voor de lastenverlaging werd al opgenomen in het Generatiepact. Werkgevers en vakbonden moesten alleen nog een advies geven hoe het geld precies te verdelen.

Vergeten

Over de overuren is op geen enkel moment een voorakkoord of wat dan ook afgesloten.
Goedkope overuren houden extra tewerkstelling tegen en gaan geenzins het zwart werk uitschakelen.

uitkering samenwonende werklozen

De uitkering van een samenwonende werkloze bedraagt 397 euro per maand. Ook al heeft die werkloze een hele tijd gewerkt en op zijn loon belastingen betaald als geïsoleerde zonder kinderlast. Dus conclusie, samenwonenden die minstens 10 jaar gewerkt hebben moeten een dop krijgen die op zijn minst op het niveau staat van de dop van de geïsoleerde zonder kinderlast. Zoniet is er sprake van discriminatie.

overleg en resultaten

Ja ,als het overleg maar geslaagd is nietwaar Luc ?,Ongeacht wat er uit komt .En wat zijn eigenlijk sociale partners ? Patroons hebben tegengestelde belangen en kunnen dus geen partners zijn .Zij voeren de klassestrijd en alles wat zij daarbij binnen halen is ten koste van ons welzijn .En de regering kiest partij en voert uit wat zij willen.Er word nu een habbekratsinhaalbeweging gemaakt maar we hebben als loontrekkenden en sociaal verzekerden de laatste 20 jaar stap voor stap 20% van de nationale rijkdom ingeleverd.En onze Luc is weer tevreden en beseft niet eens wat het is rond te komen met een arbeidersloon of een sociale uitkering.

luc cortebeek

het is toch niet te geloven hoe deze man en anderen ons arbeiders verraden,ze hebben totaal geen enkele voeling meer met de arbeiders op de vloer,erger nog ,het interresseert hun niet,als ze maar een akkoord hebben,jullie zouden je moeten schamen als vakbonden,we gaan naar de tijd terug van daens waar arbeiders niets te zeggen hebben,en constant uitgebuit worden,wat een schande ,onze voorouders zouden zich in hun graf omdraaien als ze moesten kunnen zien hoe die zakkenvullers ons terug de armoede induwen,arme arbeiders in belgie.Alle arbeiders in vroegere tijden hebben voor niets gevochten

In de kou

Ik heb het even nagelezen. De samenwonende werklozen die 397 euro trekken, blijven in de kou. Het blijft wschijnlijk 397 euro. Nikske verhoging. Alleen tijdens het eerste jaar als samenwonende werkloze; van discriminatie gesproken.
Vraag blijft : hoe te overleven, misschien links of rechts wat interimwerk, hopen dat de gezondheid goed blijft, dat de kinderen niet ziek worden en ikzelf of mijn man ook niet.
Als ik interims doe, betaal ik volop belastingen. Vroeger viel het mee, dan ging er maar 13 % af maar nu (misschien akkoord met de staat - weet ik veel -) gaat er direct 25 % af.
Beste mijnheer Cortebeeckx, ik weet dat u het goed meent, maar waarom al die discriminaties binnen het systeem van de uitkeringen... Hopen maar dat ik een fantastische job binnenrijf, al betwijfel ik dit zeer... Werkgevers staan weinig enthousiast tegenover jobhoppers. Dit is een verhaal van armoede, zoals er zoveel armoede achter de gevels bestaat. Maar doe er dan eens iets aan...