Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

0110 literair: "Afscheidslied aan de open stad die Antwerpen ooit was"

0110 literair: "Afscheidslied aan de open stad die Antwerpen ooit was"

ANTWERPEN -- Alsof het nog niet genoeg was, kon je in de Antwerpse zaal de Monty terecht voor een marathon literatuur. Tien uur lang las het kruim van de Nederlandstalige letteren er voor uit eigen werk.

001_DSC_1527_600.JPG

foto's han Soete

Tom Lanoye mocht of beter wou de spits afbijten. “Ja, ik sta hier tegen mijn goesting. Ik wil absoluut de optredens niet missen en als schrijver worden we toch al tot de linkse kerk gerekend.” Het weerhield hem er niet van om een vlammende betoog te houden tegen de critici van 0110 die de organisatoren van onverdraagzaamheid hadden beschuldigd. Bart De Wever (“Als één dag zang en feest je al stemmen kost, heb je wellicht niet echt sterke argumenten”), Tom Naegels (Onze boodschap niet duidelijk? Antiracisme is als boodschap zo duidelijk dat geen enkele partij ze nog durft te gebruiken”) en Standaard-journalist Bart Brinckman die in de weekendeditie nog een vlammend artikel had geschreven tegen 0110 (Een chef Wetstraat die schrijft dat Karel De Gucht links draagt”) moesten het ontgelden.

Volgens Brinckman en Naegels zijn verdraagzaamheid en antiracisme containerbegrippen waar je niks mee kan aanvangen. Wat heeft Vlaanderen dan wel nodig? “Creativiteit, noeste arbeid en dialoog,” meent Brinckman. “Zijn dat dan geen containerbegrippen?”, sneerde Lanoye. Hij citeerde enkele slogans van bekende politici, slogans die uitblonken in nietszeggendheid.

Ook voormalig stadsdichter Ramsey Nasr wou blijkbaar niks missen van de concerten. Hij kwam als tweede aan de beurt en las zijn laatste stadsgedicht voor. “Het gaat over Atlas, het huis waar alle onthaaldiensten samen zitten. Ik schreef het als welkomstlied voor vreemdelingen. Maar het is na de moorden in Antwerpen het afscheidslied van de open stad die Antwerpen ooit was.”

Na hen zouden nog een veertigtal schrijvers volgen. Het geheel werd gepresenteerd door Sven Speybrouck en Hugo Franssen. Wie er niet bij was (of wou zijn zoals Lanoye) kan misschien nog wat schade in halen door eens te grasduinen door de “Berichten aan de Bevolking”, geschreven naar aanleiding van 0110.