Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Congo's zwarthemden marcheren in Brussel

Congo's zwarthemden marcheren in Brussel

Zaterdag marcheren de Congolese zwarthemden weer door Brussel, met als motto: Voor het heil van het vaderland. Een niet ondertekende oproep staat op de website van Agir Pour le Congo (http://www.muanacongo.com/dplc1.html). De mars vertrekt om 2 uur aan de Naamsepoort. Ze is zogenaamd gericht tegen de "demonische strategie om ons volk voor altijd in slavernij te houden". Vanuit andere Belgische steden worden bussen ingelegd. De deelnemers worden ook aangemaand voor Jean-Pierre Bemba te stemmen.

Achter deze betoging zit vermoedelijk de groep Bana Congo, een uiterst rechtse en soms gewelddadige club die vanuit Parijs gestuurd wordt door een gewezen veiligheidstopman van dictator Mobutu: Honoré Ngbanda. Diezelfde Ngbanda heeft toegegeven dat hij nauw samenwerkt met Jean-Pierre Bemba die campagne voert om president van Congo te worden. Tijdens eerdere manifestaties betoogden de Bana Congo dat president Kabila een Rwandees is die voor EU-commissaris Louis Michel opereert en zijn land aan de "internationale gemeenschap" cadeau heeft gedaan.

Brussel wordt wel eens als een verlengstuk van de Congolese hoofdstad Kinshasa getypeerd. Er wonen hier naar het schijnt goed 10.000 Congolezen. Zij zijn dikwijls intens met het politieke leven in hun land bezig zijn. En al mogen ze niet stemmen, dat maakt toch dat de Congolese kiescampagne ook in Brussel voelbaar was en is, en soms in de letterlijke zin van het woord.

Le Soir-journaliste Colette Braeckman schrijft in haar blog (http://blog.lesoir.be/colette-braeckman) dat eind augustus in Anderlecht de Congolese schilder Albert Tuzolana is afgeranseld. Tuzolana staat voor de gemeenteraadsverkiezingen op de MR-lijst. De liberale MR is de partij van Louis Michel! Begin september zijn Congolese rechts-extremisten aan de Brusselse Beurs ook met aanhangers van de Congolese president Kabila op de vuist gegaan.

De waarnemers van Debout-Congolais (http://www.debout-congolais.be) meldden eerder deze week dat de Congolese consul (lid van Bemba's MLC) naar Kinshasa is geroepen omdat hij bij de incidenten aan de Brusselse Beurs betrokken zou zijn geweest. Braeckman meent te weten dat ook de Brusselse schepen Bertin Mampaka pro-Bemba is. Mampaka behoort tot de christen-democratische CDH.
Staatssecretaris Gisèle Mandaila daarentegen behoort tot de MR-FDF van... Louis Michel. Zij heeft volgens Braeckman dan weer "critiques et pressions" van de Congolese gemeenschap moeten verduren. Mandaila's echtgenoot werkt(e?) overigens als economisch attaché op de Belgische ambassade in Kinshasa.

Ik begrijp eigenlijk niet

Ik begrijp eigenlijk niet zo goed waarom al die berichten over de verkiezingen in Congo juist terechtkomen in deze blog, die over de Belgische gemeenteraadsverkiezingen gaat. Ik interesseer mij zeer zeker voor Congo, maar ik vind dat je op zijn minst de eerbied kan hebben om de berichtgeving daarover niet fragmentarisch te voeren.

Anderzijds vind ik dat je met de term 'zwarthemden' in de titel van je post, aan tendentiële journalistiek doet. Ga dan liever eens één van die 10.000 Brusselse Congolezen interviewen en liefst één die iets zinvol kan zeggen over berichten als deze:

Verschenen in De Tijd op maandag 19 april 2004:

"Heropbouw Congo vereist engagement nieuwe investeerders

WAVER (tijd) - Het herstel van Congo staat of valt met de mate waarin het land erin slaagt nieuwe investeerders uit het buitenland aan te trekken. De zakenman George Forrest kan het niet genoeg herhalen: 'Hoe meer investeerders naar Congo komen, des te meer werkgelegenheid er wordt gecreëerd. Meer economische activiteit zal de inkomsten van de staat doen groeien. Als die trend doorzet, zullen het pesten van het bedrijfsleven en de corruptie automatisch verminderen.'"

Waarom zou de bevolking 'het bedrijfsleven pesten' als het bedrijfsleven goed is voor de bevolking?

Nee, wie het geweld in Congo wil begrijpen, zal moeten inzien dat er werkelijk nog honger, uitbuiting en slavernij bestaan en dat sommige machten in dit land daar verdomd goed van op de hoogte zijn, maar net als met de belastingsparadijzen er 'zogenaamd niets aan kunnen doen'.

N.B.:
Als je een nederlandstalige nieuwsbron of forum weet dat meer informatie geeft over de economische achtergronden van het conflict, zou je die dan a.u.b. willen vermelden. Ik heb zeker interesse om hierover meer te weten, maar heel veel berichtgeving hierover is in het Frans. Het dossier van MO* ken ik al.

Ik zou ook hierin de centrumpartijen willen oproepen om hun verantwoordelijkheid op te nemen en zich op zijn minst uit te spreken tegen het wangedrag van een aantal Belgische bedrijven in Congo en aan het gerecht de nodige wetgeving en aanbevelingen te voorzien om hiertegen op te treden.

Hehe

Deze blog, is tijdelijk over de verkiezingen in België, maar hij loopt daarna door over allerei themas.
Dat de berichtgeving van Raf fragementarish is, dat durf ik ten stelligste tegen te spreken. Raf volgt Congo al jaren, schreef erover in verschillende Belgische dagbladen, magazinnes, ....
Raf was ook waarnemer tijdens de verkiezingen in Congo.

Enkele artikels van Raf op indymedia.be
http://www.indymedia.be/en/node/204
http://www.indymedia.be/fr/node/974
http://indymedia.all2all.org/print.php?id=97700
http://indymedia.all2all.org/print.php?id=97701
http://www.indymedia.be/en/node/376
http://www.indymedia.be/nl/node/2164

Je kan raf zijn blog over congo ook volgen op:

http://www.indymedia.be/raf

Dat lijkt me één van de beste bronnen om Congo beter te begrijpen.

Groeten
han

Dit lijkt mij het artikel

Dit lijkt mij het artikel van de essentie.

http://www.soulpress.be/article.php3?id_article=75

België is onbelangrijk. Beste studenten: leer uw Duits!

hih

En wie zou de auteur zijn van het artikel waarnaar je verwijst?
Maar dat je wellicht zelf ook wel gezien.

Groeten

han

Inderdaad heb ik dat gezien.

Inderdaad heb ik dat gezien. Juist daarom vind ik dat Raf aan tendentiële journalistiek doet. Op zich heeft het zijn waarde dat hij al die achtergronden van die conflicten analyseert. Hij doet echter geen constructieve voorstellen. Ik krijg bij momenten de indruk dat hij vooral wil scoren. Maar wellicht kan hij zelf toelichten dat dat niet zijn bedoeling is.

Als ik het zou kunnen, dan zou ik mij vastbijten in die dossiers en ik zou er om de haverklap politici mee om de oren slaan. Dat talent heb ik niet. Mijn Frans is niet beter dan het Nederlands van de meeste Walen en mijn Duits is net goed genoeg om te weten dat er daar ook mensen zich bezighouden met "Souverà¤nità¤t in Sachen Ernà¤hrung" van de Congolese bevolking, enzomeer.

Wat me bij Raf stoort, is dat het cynisme er vanaf druipt en dat ik de indruk krijg dat hij schrijft om zijn pen te oefenen en doorspoelt met een glas rode wijn. Het cynisme kan ik nog begrijpen, maar het distantiëren niet. Ook ik heb waarschijnlijk een gsm of andere dingen in huis, waar Congolees bloed aan kleeft, ook ik voel me schuldig en ik wil daar verdomme wat aan doen.

Dat begrijp ik....

Ik heb soms ook dat gevoel, maar als Raf er dan zijn uitleg bij geeft, begrijp ik het voor 100%
Misschien moet Raf beter beseffen dat hij schrijft voor een publiek van niet kenners die veel vragen hebben en materiaal willen waarmee ze aan de slag willen.

Onderzoek en actie

Jo,

Als NGO's en actiegroepen op straat komen doen ze dat met stevig onderbouwde dossiers. Met informatie die niemand kan tegenspreken. Daarvoor heb je goede onderzoeksjournalisten nodig. Het is dus niet zo eenzijdig. De gruwel blootleggen heeft niet met cynisme te maken. Gruwel verzwijgen zoals heel veel media doen of op gelijke hoogte plaatsen als het huwelijk van deze of gene filmster, dat is cynisme.

Zonder redactie

Jullie zetten wel de verkiezingen in Congo op dezelfde hoogte met commentaren op het media-circus hier.

Tof, zulke blogs waar geen sikkepit redactie meer op hoeft te gebeuren. Dat levert goed op.

Mijn zin om dit soort blogs te blijven lezen is serieus gedaald.

iets om mee aan de slag te kunnen

Zoals Han het verwoordt, dat zou inderdaad waardevol zijn.

Onafhankelijkheid betekent niet: je distantiëren.
Volgens mij kan het ook zoals bijvoorbeeld Dirk Barrez dat doet: 1) met iederéén praten, niet enkel met links of rechts... . 2) uit je schrijfstijl hoeft niet te blijken dat je zelf de situatie als uitzichtloos beschouwt. Als je zelf niet wil ageren, zoek dan mensen die dat op hun manier wel doen en breng deze ook in beeld. Of vraag een reactie van iemand die een gedeelde verantwoordelijkheid heeft. Er zijn zoveel mogelijkheden.

Het cynisme zit hier

Het cynisme zit hier specifiek in de suggestieve schrijfstijl.

'Marcherende extreemrechtse zwartjassen'.

Welke vragen wil Raf hiermee oproepen?

- Kijk eens wat er kan in onze hoofdstad. (Dan zou ik een reactie vragen aan een verantwoordelijke die die betogingen toelaat)
- Kijk eens wat de gevolgen kunnen zijn van extreem-rechts. (Dan zou ik de actualiteit aangrijpen om dat extremisme te duiden)
- Kijk eens wie er op de kieslijsten van de Franstaligen staan. (Dan zou ik daar zeker geen suggestieve uitroeptekens bij plaatsen, maar bijvoorbeeld een reactie vragen van mensen die op dezelfde lijst staan)

Er zijn dus wel degelijk mogelijkheden genoeg voor een onderzoeksjournalist, voor hij zijn impulsieve stukje schrijft vanuit zijn objectieve waarneming.

Ben de boterham aan het doorbijten

Hodi, bedankt voor de pleidooien en commentaren. Ik ga ze lezen en antwoorden van zodra ik tijd heb. Maandag bvb. Vroeger lukt niet.

Waardering

Dag Raf,
Deze reply gewoon om te zeggen dat uw blog tenzeerste gewaardeerd wordt.
Laat je niet afleiden door kritiek, ga door met deze anecdotische stukjes; ze geven immers kleur en invulling in wat er via de media op ons afkomt.
Dingen bij hun echte naam noemen hoort erbij, onze journalisten laten het op dit vlak al te vaak afweten.

Vriendelijke groet;
Elco.

zwarte humor

"Ze geven immers kleur en invulling."

Als dat de bedoeling is van deze stukken, dat is het sensatiezucht. Want het impliceert nog steeds geen betrokkenheid.

Ik waardeer ook dat de feiten onverbloemd op tafel komen. Maar wat hier vaak gebeurt is dat men er nog een sneer bij moet geven. Stoom aflaten, omdat het in de gewone media niet kan. Goed, blijf dit doen als je dat nodig hebt, maar geef er a.u.b. aanknopingspunten bij voor mensen die de hoop nog niet hebben opgegeven.

Gewone media

Tja, De "gewone media' zijn al lang afgegleden naar verbloemd en omhullend taalgebruik of dikwijls gewoon........(stilte).
Als dat je norm is, dan valt Raf zijn geschrijf daar inderdaad (gelukkig) buiten.
Je kiest maar.
In Vlaanderen hebben we honderden concrete aanknopingspunten met Congo, om die juist te kunnen plaatsen en te waarderen is informatie zoals Raf die geeft nodig. In Mobutu's tijd durfde één van onze 'grootste politieke' leiders het aan, op bezoek ginder, te zeggen :"Ik hou van dit land, zijn leiders, zijn bevolking." Hadden we toen een beter geinformeerde publieke opinie hij zou dit nooit( politiek) overleefd hebben.

Aanknopingspunten

Met aanknopingspunten bedoel ik aanknopingspunten die respect tonen voor de Congolese bevolking. Die vind ik vooralsnog niet in Raf's blog. Daarom vraag ik verduidelijking en ik heb genoeg aangegeven, op welke vragen ik graag verduidelijking zou krijgen.

raf

Gepost door raf
05.10.2006

Tags