Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Vlaams Belang wil ultraliberale burgermanifesten van Verhofstadt uitvoeren

Vlaams Belang wil ultraliberale burgermanifesten van Verhofstadt uitvoeren

GENT -- Weg met de overheid, weg met de loonlasten, weg met de Walen, weg met de migranten en weg met de vakbonden. Het Vlaams Belang-congres kan makkelijk samengevat worden in enkele slogans. Er viel toch één opmerkelijke bekentenis te rapen. Voorzitter Frank Vanhecke sprak woorden van lof over de ultraliberale burgermanifesten van Guy Verhofstadt uit het begin van de jaren '90, maar vond het alleen jammer dat Verhofstadt ze niet in de praktijk heeft gezet.

“Kap dat land in twee”
“Onze unique selling position,” zo noemt Gerolf Annemans het Vlaams-nationalistisch seperatisme van het Vlaams Belang. “De onafhankelijkheid van Vlaanderen is het belangrijkste van onze economische principes,” klinkt het in de synthesetekst van het congres. Zelfs op dat punt vindt het Vlaams belang inspiratie in de burgermanifesten van Verhofstadt die begin jaren '90 schreef dat België op sterven na dood is.

Bij het Vlaams belang heeft die “Belgische ziekte” een gezicht gekregen. In een filmpje worden vertraagde beelden getoond van PS-voorzitter Di Rupo op muziek van Ennio Morricone. 'Maffia-muziek', want “Di Rupo staat aan het hoofd van een corrupte roversbende”, aldus Van Hecke. De Franstalige Belgen zijn volgens Van Hecke “uitkeringsverslaafden”. Van Hecke voert meteen ook de oorlogstrom: “Di Rupo, ge kunt ons de oorlog niet verklaren want dat hebben wij al gedaan aan u.”

Volgens het Vlaams Belang kan de splitsing van België zorgen voor een concurrentie tussen Wallonnië en Vlaanderen. “Zo kunnen Vlaanderen en Wallonnië elkaar beconcurreren met de laagste belastingen.”

“Weg met de overheid”
Het Vlaams Belang wil dat de overheid volledig ten dienste staat van de bedrijven: “De rol van de overheid bestaat er in de eerste plaats in een klimaat te scheppen dat ondernemers de ruimte laat om creatief en innoverend te handelen. De sobere overheid belemmert de ondernemersvrijheid zo weinig mogelijk.” Het lijkt zo overgeschreven uit de burgermanifesten waarin Verhofstadt zelfs voorstelde om burgers de kans te geven uit de staat te stappen.

Het Vlaams Belang wil minder regels voor bedrijven. Het systeem voor overuren moet bijvoorbeeld veel flexibeler worden. “Het aantal toegelaten jaarlijkse overuren moet sterk verhoogd worden,” aldus Gerolf Annemans in de synthesetekst. Overuren moeten ook veel goedkoper worden voor de werkgever. Het Vlaams Belang heeft ook een voorliefde voor zelfstandigen. Zij moeten het zelfde statuut krijgen als werknemers. Zonder meer bijdragen te betalen, moeten ze evenveel pensioen en kinderbijslag krijgen als werknemers.

“Weg met de loonlasten”
Minder overheid betekent ook minder lasten. Het Vlaams Belang wil minder loonlasten voor de werkgevers en een lagere vennootschapsbelasting. “Bedrijfswinsten die in het bedrijf geïnvesteerd worden, mogen helemaal niet meer belast worden,” schrijft Annemans. Vakbonden en sociale bewegingen ijveren al jaren voor nieuwe sociaal rechtvaardige belastingen als de Tobin-taks, de Algemene Sociale Bijdrage of de vermogensbelasting maar daar wil het VB niet van weten. “Het Vlaams Belang verzet zich met klem tegen de plannen om dergelijke belastingen in te voeren.”

“Weg met het middenveld”
In zijn Burgermanifesten bond Verhofstadt de strijd aan met het middenveld. Hij preciseerde dat hij niets tegen het middenveldorganisaties had zolang ze zich niet bemoeien met de politiek. Ook Annemans vindt dat politici zich niet mogen laten beïnvloeden door drukkingsgroepen. Weg met de vakbonden dus, de NGO's, milieubeweging, holebibeweging enzovoort.

“Weg met de migranten”
Nog een core-business van het Vlaams Belang. “Gastarbeiders zijn overtollig geworden want het zijn gastwerklozen geworden,” zegt senatrice Anke Vandermeersch in haar toespraak op het congres. Vandermeersch wil de kost van de migratie laten berekenen. “Vreemdelingen zijn een eocnomische last en burgers hebben het recht te weten waar hun belastingsgeld naar toe gaat,” aldus Vandermeersch. Voorzitter Van Hecke betreurt dan weer dat er ondanks de migratiestop van 1974 nog altijd “asieltoeristen” het land binnenkomen. Van Hecke waarschuwt voor de grote clash tussen de beschavingen. “Zoals Paul-Henri Spaak zich na de tweede wereldoorlog wou verdedigen tegen de communisten, moeten we ons nu verdedigen tegen de islamieten.”

“Weg met de oude ideologieën”
Volgens Francis Vandeneynde zijn de “-ismen uit de 19de eeuw oud en versleten”. Hij wil de leuze van kunstencentrum De Vooruit veranderen. “Proletariërs aller landen verenig u,” prijkt daar nu. Bij Vandeneynden wordt dat: “Vlamingen aller standen verenig u”. Annemans schrijft dat ook in de synthesetekst. “Vlaanderen moet weg uit de post-marxistische analyse over de samenleving. Ondernemers en wernemers hebben een gemeenschappelijk belang: welvaart.” In zijn toespraak vatte hij het zo samen: “In de economie moet niet de oude klassenstrijd maar de onderneming centraal staan.” Het is het punt dat het economisch programma van het Vlaams Belang onderscheidt van de burgermanifesten van Verhofstadt. Hier grijpt het Vlaams belang terug naar de oude droom van het solidarisme: werknemers en werkgevers die binnen de onderneming dezelfde belangen hebben.

solidariteit en klassestrijd

Tot groot verdriet van de zwarte blokkers is de klassestrijd nooit dood.En de klassestrijd word heviger dan ooit gevoerd met voor het ogenblik de ondernemers meestal lieve vrienden van het zwarte blok in het offensief.Gelukkig komen de arbeiders en hun vakbonden die door het zwarte blok zo gehaat zijn in de tegenreactie om hun rechten als sociale wezens op te eisen ,met dank aan het asociale generatiepact. Ipv vlaams belang zou de partij zich beter omdopen tot rijkenbelang.Hun voorganger Adolf in Duitsland werd indertijd rijkelijk gefinancieerd door het groot-kapitaal.Hij bedankte hen uiteindelijk met de allergoedkoopste arbeiders aan te bieden in zijn kampen.Mijn vader zaliger destijds slachtoffer van de nazis heeft me steeds op het hart gedrukt van dat nooit te vergeten en te blijven herinneren.Bij deze is dat weer eens gedaan

Generatiepact: verandering van onderwerp?

Bij de huidige drukte (VB in Raad Van State, op vraag van ...)rond het VB heb ik volgende bedenkingen:

1. Het onderwerp van vandaag is eigenlijk de invoering van het generatiepact. Alle, waarschijnlijk terechte, bezorgdheid rond het VB kan gebruikt worden als bliksemafleider voor de onrust rond het generatiepact. Opgelet! Goochelaars tonen om te verbergen.

2. Wat het generatiepact betreft is het standpunt van het VB het regerings/werkgevers-standpunt.

3. De grootte van en de afkeer voor het VB, dwingen de andere partijen tot (kunstmatige) coalities: het gevolg daarvan is een feitelijke éénpartij-staat, met lichte accentverschuivingen naargelang wie het zwaarste weegt in de coalitie. Bij 30% VB vergroot het cordon sanitair het stempercentage van bv 18% voor partij X (op het totaal) tot 25,7% (op de resterende partijen). Elke traditionele partij heeft dus (eigen)belang bij het cordon sanitair.