Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Volkswagen: een media-experiment

Volkswagen: een media-experiment

Hodi, kzat twee weken zonder eigen computer. Zeggen dak evenlang afgekoppeld was van de wereld, zou overdreven zijn. Maar toch.

Mag ik gelijk een oproep lanceren, aan Indymedia, met zijn medewerkers, gebruikers bezoekers: pak VW-Vorst aan als een media-experiment. Want de mainstream-media maken er nu een morbide aangelegenheid van.

Deze morgen, de voorpagina van De Standaard: VW-Vorst Sterft en daarbij een cartoon - een doodsprent! - van een hart-tikker-teller die stilvalt. Gedaan VW, sluit die boetiek, zand erover.
Of op de radio, Jaak Dewulf (die doorgaans nochtans boeiende sociale reportages maakt): over de expertise met tewerkstellingscellen. Is het daarvoor niet nog wat vroeg?
Of in de krantecommentaren: een hoofdcursief van een hoofdredacteur die vindt niemand voortaan nog op vast werk moet rekenen. Moeten we de wispelturigheid van de werkgevers gewend worden? Dat gaat recht richting middeleeuwse horigheid.
Résumé: wat een verslagenheid in de titels! hoe geven de media zich gewonnen!

Akkoord, realisme is nodig, met illusies en valse hoop koopt niemand een brood. Maar willen de media die van VW nog dieper in de put duwen of wat?

In een maatschappij met diepe karaktertrekken van decadentie is het moeilijk positief te blijven. Zware zin, bedacht daarnet terwijl ik naar mijn werk fietste.

Ik spreek uit ervaring. Kwas onlangs in Congo en vlak na mijn terugkeer zag ik het ook niet echt meer zitten voor dat land. Maar intussen zijn we twee weken verder en heb ik weer boeiende dingen vernomen.

Hoe zou dat media-experiment er dan uitzien? Kzou zeggen: als Indymedia nu eens de vitale kanten zou laten zien van de werknemers, de syndicalisten, de sympathisanten bij Volkswagen-Vorst, dat zou die 5200 werknemers wèl vooruithelpen. En neem tegelijk gerust de mainstream-orakels op de hak als ze zeuren dat de toekomst uitzichtloos is.
Tis maar een idee. Maar er valt, denk ik, wat mee te doen. Al was het maar omdat de Indymedia-community er collectief aan zou kunnen werken. Via een Media-watch bij voorbeeld, of via het van nabij volgen van de VW-acties. Want dat die er gaan komen, daar twijfel ik niet aan. Zo makkelijk laat toch niemand zich kisten.

raf

Gepost door raf
22.11.2006

Tags