Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Volksfeest in Kinshasa: raar stadje!

Volksfeest in Kinshasa: raar stadje!

Deze morgen nog 'nieuws': gespannen rust in Kinshasa, de stad wacht af of de aanhang van Bemba opnieuw voor problemen gaat zorgen. Bemba heeft de presidentsverkiezingen verloren, sinds gisteren en het verdict van het hooggerechtshof is dat nu officieel.

Kin_Massina.jpg
Zaterdag 4 november, richting luchthaven

Maar Kinshasa is een wispelturig geval. Deze middag telefoon van ginds: de stad staat op stelten, het volk viert feest! Ik heb gezegd: drink er een glas op.
In de voorsteden, richting luchthaven, zo wordt me verteld, zijn de mensen de grote boulevard opgegaan om te feesten. Zelfs aan Rond Point Victoire in Matonge wordt de uitslag (en de overwinning van Joseph Kabila) gevierd. Aan Victoire worden nochtans alle propaganda-vodden van Europese websites gevist, afgedrukt en gecopieerd om stemming te maken. Maar de menigte zegt er nu: respecteer de uitslag, over 5 jaar zijn er opnieuw verkiezingen!

Is het nu de zwijgende meerderheid die eindelijk alle spanning kan loslaten? Dat zou niet meer dan menselijk zijn. Nochtans is Kinshasa overwegend Bemba-gezind, zo is de afgelopen weken en maanden voortdurend herhaald?! Maar zegeviert hier dan het gezond verstand van de mensen die dag na dag in die aartsmoeilijke stad Kinshasa trachten te overleven, en de 'democratisering' nu haar tijd willen geven?

Benieuwd wat de media er van gaan maken: mag Congo nu ook op het kleine scherm voluit feesten, nu Kabila het gehaald heeft?

Kin viert feest!

Een vriend Nzuzi liet mij een SMSje met de aankondiging van zijn zoontjes geboorte mét de enige wens dat de Congolezen alles te winnen hebben bij "vrede"in hun land en in Kinshasa. Het lijkt "evident"voor de zwijgende massa(waar ook ter wereld)dus vieren ze terecht en hopelijk kan die "democratische"meerderheid proberen zijn fufu te verdienen en iets meer. Blijkbaar is er nog verschil tussen"media"waarheden en de realiteit!

raf

Gepost door raf
28.11.2006

Tags