Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

‘Dat men VW-Vorst in twee bewegingen wilde sluiten, die zware klop heeft de mensen verbitterd’

‘Dat men VW-Vorst in twee bewegingen wilde sluiten, die zware klop heeft de mensen verbitterd’

gepost door Jan Vanderpoorten – 23 jaar dienst bij VW-Vorst - 20 jaar delegee, nu hoofddelegee ABVV

Het was voor iedereen een verrassing dat er zoveel inschrijvers waren voor het register van vrijwillig vertrek. Niet zozeer dat er veel inschrijvingen waren, maar dat ze zo snel kwamen.
Het zegt veel over wat de mensen meegemaakt hebben. Alle situaties in het verleden zijn we relatief goed doorgekomen. Maar het besef dat men wel degelijk dit fabriek in twee bewegingen wilde sluiten heeft vele mensen een klop gegeven. De mensen waren echt verbitterd. Het hoefde voor hen niet meer. Vandaar misschien die reactie om te kiezen voor vrijwillig vertrek.

Pas op, slechts een kleine minderheid van die mensen heeft al uitzicht op een job. En daarom beginnen sommigen nu na te denken.

We hebben het register nu bevroren. Er zijn ongeveer 1.800 inschrijvingen, waarvan slechts 32 bedienden op de 500.

Morgen donderdag staat de onderhandeling over de prepensioenen op de agenda. Dat is de zoveelste stap.

De eerste stap was het behoud van meer jobs. Dat is opgetrokken van 1.500 naar 3.000 jobs.
Daarna de condities voor vrijwillig vertrek.
Morgen komt het systeem van prepensioenen aan bod.
Dat kan gaan over ongeveer 800 mensen en als ik de leeftijdsopbouw van onze groep werknemers bekijk, dan komt dat goed uit. De kans bestaat dat het niet tot naakte ontslagen moet komen.

palliatief syndicalisme

U bent vergeten te vermelden: de dubbelzinnige boodschap van de vakbonden. Op een podium staan bulderen over 'geen enkele job die mag verloren gaan' en vijf minuten later 'over de beste voorwaarden afdwingen bij vertrek'. dat leidt toch tot defaitisme? In de jaren 80 en 90 hebben de vakbondsleidingen (ja, ook onder Debunne en ja, ook bij VW!) grote kuis gehouden onder de strijdsyndicalisten en dit is dus het resultaat.

De beste stuurlui staan aan

De beste stuurlui staan aan wal. Het is al te gemakkelijk om op de syndicale delegatie te kappen die in zeer moeilijke omstandigheden en bovendien snel moet reageren. Op de website van de LSP lees ik ook dit soort onzin: er zijn 60 syndicale vrijgestelden, dat leidt tot een kloof tussen delegatie en de arbeiders (het Vlaams Belang zou het niet beter kunnen zeggen) en: de syndicale delegatie heeft de deuren opengezet (voor de gouden handdruk) waardoor de krachtsverhoudingen nu ongunstig worden.
Ik word gewoon niet goed van dat soort gauchistische praat. En die gasten gaan nu voor een andere politiek met CAP. Veel geblaat en weinig wol...

opvallend

dat dit het soort non-argumentatie is waarmee men het strijdsyndicalisme aangepakt heeft...ze (de vakbonzen) worden 'niet goed', het is allemaal 'flauwekul' en tot slot 'veel geblaat, weinig wol' en dat is het dan. De BMW in en op weg ... naar de volgende sluiting (Opel?, Volvo?)

Ik ben geen vakbons maar

Ik ben geen vakbons maar basismilitant, heb geen BMW maar een tweedehands Ford en ik vind dat de syndicale delegatie van VW op een heel integere manier haar best doet om de belangen van alle VW-werknemers te behartigen. Jou reaktie getuigt in elk geval van een smakeloze vooringenomenheid: ik verdedig de syndicale delegatie en moet dus wel een vakbondsleider zijn die met een BMW op weg is om een volgende sluiting te regelen. Om op hetzelfde niveau te praten: jij bent ofwel lid van LSP ofwel van het Vlaams Blok. Vermits je jezelf identificeert met het strijdsyndicalisme gok ik toch op de LSP en dan is het onschuldig vanwege totaal geen impact. Leg me maar eens uit wat de syndicale delegatie wel had moeten doen. Als je concrete argumenten hebt wil ik die graag vernemen.

VW-Vorst bloggers

Gepost door VW-Vorst bloggers
13.12.2006

Tags