Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Leuvense Actiegroep Palestina ommuurde kerststal

Leuvense Actiegroep Palestina ommuurde kerststal

Zaterdag 23 december organiseerde de Leuvense Actiegroep Palestina (LAP) een actie met de titel Geraakt Maria nog in Bethlehem? Rond de kerststal op het Martelarenplein trokken actievoerders een muur op. De enige doorgang in de muur werd bewaakt door militairen. Een hedendaagse Jozef en hoogzwangere Maria trachtten door het militaire checkpoint in Bethlehem te geraken. Dat was echter buiten het Israëlische pasjessysteem gerekend...

l 280.jpg

Hedendaagse Jozef op de knieën aan checkpoint.

Spel

Circa 60 actievoerders namen deel aan de actie. Met 34 izimo panelen van ca 2,5 meter hoog werd een muur opgetrokken rond de kerststal op het Martelarenplein in Leuven. Twee militairen beslisten over wie van de rij wachtenden door het checkpoint mocht en wie niet. Maria en Jozef (twee Palestijnse vluchtelingen die momenteel in België leven) konden niet op de welwillendheid van de militairen rekenen. Door een megafoon werd ze toegeroepen dat ze niet het juiste pasje hadden om naar Bethlehem te kunnen. Andere wachtenden in de rij trachtten te bemiddelen, maar dat mocht niet baten.

Onder voorbijgangers en de mensen die voor het glazen huis van Studio Brussel stonden, werden pamfletten uitgedeeld. De voorbije zomer dropte Israël nog tonnen clusterbommen in Libanon. Nu ligt een groot deel van het land bezaaid met niet ontplofte clustermunitie die dagelijks slachtoffers maakt. Niet verwonderlijk dus dat ook de actievoerders een collecte hielden voor de slachtoffers van landmijnen.

Realiteit

Sinds vorig jaar is Bethlehem grotendeels ommuurd. Het veiligheidshek of de Apartheidsmuur – zo genoemd door de tegenstanders van dit Israëlisch bouwwerk – slingert zich door de hele Palestijnse Westelijke Jordaanoever. Samen met de honderden militaire checkpoints vormt hij een obstakel voor zowat de volledige Palestijnse bevolking. Boeren kunnen niet meer naar hun land, kinderen geraken niet meer op school, handelaars zijn afgesneden van hun klanten, dorpen zijn hun waterputten kwijt en zieken, gewonden en zwangere vrouwen geraken niet meer in het ziekenhuis.

Op de Westbank en in de Gazastrook werden de voorbije zes jaar 10 procent van de vrouwen die moesten bevallen in een ziekenhuis, gedurende twee tot vier uur opgehouden door het Israëlische leger. In dezelfde periode bevielen 68 vrouwen aan de militaire checkpoints. Vier vrouwen lieten daarbij het leven en 34 baby’s kwamen om ten gevolge van deze beperking van de bewegingsvrijheid.

Politieke eisen

De actievoerders willen dat België en de Europese Unie alle nodige druk uitoefenen opdat Israël de bezetting van de Palestijnse Gebieden stopzet, het recht op terugkeer en op compensatie voor de Palestijnse vluchtelingen erkent en toepast, en de eigen Palestijnse burgers (20 % van de Israëlische bevolking) niet langer discrimineert.

Deze actie werd georganiseerd door de Leuvense Actiegroep Palestina i.s.m. 11.11.11 Vlaams-Brabant, Attac Leuven, Broederlijk Delen Vlaams-Brabant, CODIP, Intal Leuven, Leuvense Actiegroep Palestina (LAP), Leuvense Coördinatie Tegen de Oorlog (LeCoTo), Oxfam-Wereldwinkel Heverlee, Oxfam-Wereldwinkel Kessel-Lo, Oxfam-Wereldwinkel Leuven, Oxfam-Wereldwinkel Wilsele, Vrouwen in ’t Zwart Leuven, Wereldsolidariteit Leuven, Werkgroep Palestina Comac Leuven.