Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Blog / Musulman

Il suffit d'un "Déclic" / Men hoeft enkel een "Déclic" te hebben

Op zondag 17 mei organiseren ABPM en Mini-Anneessens een schitterend evenement: "Déclic, Inspirer la réussite par l'exemple"

Het gaat om een informatiebeurs voor jongeren (tussen 16 en 18 jaar) om de verschillende beroepen te leren kennen en de succesvolle loopbaan te ontdekken van een professional die vaak eveneens uit de achterstelde buurten afkomstig is.

Zondag krijgen de jongeren de gelegenheid met deze beroepsmensen een praatje te maken en uit hun ervaringen te leren.

Hier alle info en bekijk zeker de brochure: http://www.abpm.be/NewsDetails.aspx?NewsID=43

Lees meer / 0 comment(s)

Ontslag omwille van hoofddoek niet meer van kracht / Licenciement pour port du voile plus d'application

Vandaag heeft de Raad van State een uitspraak gedaan aangaande de zaak van de islamleerkracht Chantal Pommée, die 5 jaar lang werkzaam was in Basisschool De Zonnewijzer in Sint-Pieters-Woluwe als islamleerkracht en er zonder probleem gedurende die periode er haar hoofddoek heeft gedragen.

In september 2005 besloot Scholengroep 8 hier verandering in te brengen en vaardigde een verbod uit op alle religieuze en ideologische kentekens, ook voor islamleerkrachten.

Lees meer / 0 comment(s)

Het is feest / C'est la fête

Sinds vrijdag is de maand Shawwal van start gegaan, wat het einde van de vastenmaand Ramadan betekent. Nu zijn het drukke dagen.

Eid-al-Fitr zoals het "suikerfeest" officieel heet, gaat gepaard met familiebezoek, lekker eten, maar ook een speciaal gebed 's ochtends.

Op de eerste feestdag moest ik naar het werk. Ik had een doosje parlines meegenomen om mijn reisgezelinnen te trakteren. Zelfs de buschauffeur kreeg er eentje.

Lees meer / 0 comment(s)

De pendelgemeenschap - la communauté des navetteurs

Vanochtend ben ik vroeg vertrokken naar Brussel. Van zodra ik op de bus was, heb ik een hele aangename pendelrit meegemaakt. Ja, het was pas 6u45, maar ik geraakte reeds serieus aan de praat met een dame die ik vroeger regelmatig op de bus zag.

Nu bleek dat ze dezelfde trein naar Brussel nam. Net voor we de trein namen ontmoeten ze nog 2 dames die ook dagelijks dezelfde treinrit afleggen. Heel vriendelijke dames.

Lees meer / 2 comment(s)

Blijde gebeurtenissen - des heureux événements

Tijdens deze vastenperiode houden de moslims zich het meest aan eenvoud. Er worden tijdens deze periode ook geen huwelijken bezegeld of gevierd.
Maar ja, een geboorte tijdens de maand Ramadan kan je niet tegenhouden. Mijn schoonzus is maandag bevallen van een jongentje. Dat was een blijde gebeurtenis. De dag daarop heb ik vernomen dat ik een nieuwe job kreeg. Nog een blijde gebeurtenis.

Het gebeurt allemaal plots. Maar eigenlijk weet ik dat het te maken heeft met de vele smeekbeden die we als moslims doen tijdens de vastenmaand.

Lees meer / 0 comment(s)

Keuze voor de Islam - Le choix pour l'Islam

Vandaag is er een reportage op Ned. 2 (van 15u tot 15u30) over Belgische bekeerde moslims. Best interessant om naar te kijken, denk ik.

Lees je nu net dit bericht en heb je de reportage gemist, geen nood, de herhaling zal uitgezonden worden op Ned. 2 op zaterdag 6 oktober om 10u55, alsook via de link hieronder.

Meer info:
http://www.nioweb.nl/2007/09/28/het-vizier-een-keuze-voor-de-islam/

*********************************************************

Lees meer / 0 comment(s)

Iftar onder vrouwen - L'iftar au féminin

Ik heb net een uitnodiging ontvangen van de steunpuntzusters van Al Minara uit Brugge. Spijtig genoeg kan ik er niet naartoe omdat ik reeds elders ben uitgenodigd. Ze informeerden me dat het evenement zal plaatsvinden op zaterdag 6 oktober en dat het toegankelijk is voor vrouwen en kinderen, dus ook niet moslima's.

Vanaf 19u:

Adres: p.o.c. St.Willibrord K.K.Theodoorstraat 3 8200 Brugge St.Andries. Toegang 5 Euro voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar. Inschrijving via mail: toure.gevaert@telenet.be

Lees meer / 0 comment(s)

Het Paradijs ligt onder de voeten van de moeders - Le paradis est sous les pieds des mères

Na een aangenaam bezoek bij mijn schoonmoeder, heb ik weer wat nieuws over de moslimgemeenschap in Brussel. Mijn schoonmoeder is een actieve vrouw, ze is verantwoordelijk voor de vrouwenwerking van een moskee in het Brusselse.

Lees meer / 0 comment(s)

Een film om U tegen te zeggen - Un film d'un grand niveau

Net één jaar geleden heb ik de documentaire film van Mourad Boucif gezien in avant-première. "La couleur du sacrifice", de titel zegt al genoeg. Een documentaire over de oudstrijders die tijdens WOI en ook WOII in onze contrijen zijn komen strijden tegen het oprukkende nazisme.

Maar het waren geen Europese oudstrijders, ze kwamen uit Noord-en Zwart-Afrika, soms werden ze met dwang meegenomen in het leger.

De film kende een succes in de weinige zalen waar de verspreiding mogelijk was. Ja de "traditionele" zalen hebben we film niet op hun programma gebracht.

Lees meer / 0 comment(s)

Het Openbaar vervoer vast ook mee – Les Transports en commun jeûnent également

Je blijft er niet vaak bij stilstaan maar op het Brusselse Net van de MIVB vasten sommige buschauffeurs, tramconducteurs, metrobestuurders en veiligheidsagenten ook mee tijdens de maand Ramadan.
Ik heb even gevraagd hoe het er bij hen aan toegaat, hoe ze het vasten integreren met hun werkdag, gezien ze vaak in shiften werken.

Lees meer / 0 comment(s)

Mijn dag kan niet meer stuk ... - Ma journée est réussie

Voor enkele zakelijke afspraken moest ik even naar Brussel. Net van de trein ben ik de dichtsbijzijnde moskee binnengewandeld om mijn middaggebed te doen.

Op naar de eerste zakelijk afspraak, die zeer vlot verliep. Projecten in overvloed. Enkele boodschappen onderweg: Tunesische dadels, Marokkaans brood, enz..al hetgeen Brussel kan aanbieden.

Weer naar de overige afspraken en terug de trein nemen om even mijn examenresultaten te gaan halen in Leuven.
Ja 't zit goed, ik ben geslaagd, ik heb eindelijk mijn getuigschrift pedagogische bekwaamheid op zak. Mijn dag kan niet meer stuk.

Lees meer / 0 comment(s)

Le mois de Ramadan approche à grands pas

Ce mois a une profonde signification spirituelle. Le jeûne ne se limite pas à l'abstention de nourriture durant la journée, mais il s'agit également de bannir toute pensée ou parole négative. En quelque sorte il s'agit d'un encouragement à la pensée positive, à l'amélioration de la personnalité du musulman.

Lees meer / 0 comment(s)