Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Exclusief interview: de Belg die de wereld het World Wide Web schonk

Exclusief interview: de Belg die de wereld het World Wide Web schonk

De naam Robert Cailliau laat bij de meeste mensen waarschijnlijk geen belletje rinkelen, maar dankzij hem kan U dit nu lezen: Dr. Cailliau vond samen met zijn collega Sir Tim Berners-Lee het World Wide Web (WWW) uit, waardoor het internet toegankelijk werd voor Jan met de pet en niet enkel voor academici.

300px-Robert_Cailliau_OnDesk2.jpg

Robert Cailliau in 1995.
Photo CERN

In januari trok Dr. Cailliau na 33 jaar de deur van het CERN, de Europese onderzoeksinstelling voor deeltjesfysica waar het WWW ontstond, achter zich dicht.

Wikinews bood de ingenieur een virtueel biertje uit zijn geboorteland België aan, en voelde hem in een e-mail interview (uitgesmeerd over een periode van zo'n drie weken) aan de tand over de geschiedenis en de toekomst van het web, en over zijn werk en leven.

GESCHIEDENIS VAN HET WWW
Robert Cailliau praat over de uitdagingen waar hij voor stond bij de ontwikkeling van het World Wide Web in het begin van de jaren '90: "Vooral veel onbegrip, later ook wel wat jaloezie. En in het begin vooral de moeilijkheid de managers te overtuigen dat het een nuttig werktuig zou worden."

"Terugblikkend, en uit de vele gesprekken met zowel WWW- als internet-pioniers denk ik dat er fundamenteel niet veel gewijzigd is," zegt Cailliau. Er is dan ook niet veel nieuws onder de zon: hij vertelt hoe er in de jaren '90 al vector graphics, style sheets enzovoort waren, dingen waarvan we dachten dat ze pas de laatste jaren waren doorgebroken.

Toch zijn er ook dingen die niet uitgedraaid zijn zoals Dr. Cailliau het in gedachten had: "Ik had wel voorspeld dat de zoekmachines niet zouden standhouden. Misschien is het bestaan van Google alleen maar een gevolg van het feit dat er toch nog maar weinig op het web staat."

De man heeft een sterke visie, en schuwt het provoceren bij momenten niet: "We gingen veel te snel met veel te veel ontwikkelaars die in veel te veel richtingen stormden zonder even na te denken. ... Vooral de geeks in de VS gedroegen zich vaak als cowboys: schiet eerst en denk later."

WEB 2.0 EN DE TOEKOMST VAN HET WEB
Van sociale sites zoals MySpace blijft hij liever weg, maar hij draagt wel bij tot Wikipedia en haar zusterprojecten, bekent Cailliau: "Ik gebruik zeer vaak Wikipedia. Ik draag ook mijn steentje bij af en toe. Een zeer groot werk, dat met veel jaloezie bekeken wordt. In bijna alle negatieve commentaren over Wikipedia hoor ik op de achtergrond jaloezie en onverdraagzaamheid."

Cailliau ijvert voor meer internationale regels en online gedragscodes. Hij bekritiseerd het feit dat commerciële websites zoals MySpace steeds meer het recht in eigen handen nemen, terwijl regeringen achterop hinken met een wettelijk kader voor nieuwe technologieën. "Blijkbaar zien we meer en meer van die gevallen waarin commerciële bedrijven hun eigen wetten stellen. En daarom ben ik veel meer bevreesd voor wat de commerciële sector gaat doen in het vacuüm dat de overheden maar laten bestaan, dan wat de overheden zouden kunnen doen."

De vader van het WWW beseft ook wel wat de keerzijde van de medaille is, welke de potentiële negatieve gevolgen zijn van zijn uitvinding. In tegenstelling tot zijn mede-uitvinder Sir Tim Berners-Lee, is Cailliau geen voorstander van het semantische web. "Het is ook nog iets te vroeg om intelligente machines te gebruiken: vóór we de artificiële intelligentie bereiken moeten we doorheen de woestijn van de half-idiote machines. En je hebt er geen idee van *hoe* half-idioot machines wel kunnen worden! ... Misschien moeten we hier ook eerst denken en experimenteren vóór we het beest loslaten!"

Volgens hem zal de virtuele wereld ook steeds belangrijker blijven worden: hij voorspelt dus een toekomst zoals de Matrix, maar dan erger. "Maar toch denk ik ook dat Web 2.0 een goede trend is: blogs, Wikipedia, rings, al deze verwezenlijkingen komen van eenvoudige mensen die thuis achter hun computer met anderen delen wat ze meemaken en, vooral, van anderen leren! Dat "leren buiten de school" is de grootste sterkte van WWW en het meest hoopgevend."

Meer over Cailliau's visie, het verleden en de toekomst van het web kan je lezen in het volledige interview op Wikinews:

Inmenging geheime diensten

Jammergenoeg is er sinds een half jaar duidelijk inmenging door de geheime diensten op WIKIPEDIA
Veel berichten gepost door bv 911 architecten en engineers, die vragen stellen over de officiele versie van het instorten van de Twin Torens in New
york worden stelselmatig gewist....
Enkel de officiele uitleg van de amerikaanse Bush Clan is nog te vinden...