Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

VRT trekt ten oorlog tegen de walen

VRT trekt ten oorlog tegen de walen

De stemmingmakerij in de Nederlandstalige media tegenover de Franstaligen zal de komende jaren nog regelmatig gebruikt worden als een voorbeeld van propaganda. De ene zijn voorstellen zijn redelijk, de anderen onredelijk, madamme Non, Pieter de Stem, ….

Geen enkele commentaar schrijver van de voltallige geschreven pers die er vandaag bijvoorbeeld bij stilstaat dat men gisteren in het parlement het cordon Sanitair tegen het Vlaams Belang doorbrak. Zonder de stemmen van de extreem rechtse partij was er immers geen Vlaamse meerderheid mogelijk. Als de media het al vermelden is dat enkel als ze citeren uit de Franstalige media, waarmee die kritiek wordt afgedaan als geleuter van de “vijand”.

U hoort mij zeker niet zeggen dat het in de Franstalige media zoveel beter is. Al vind ik zowel De Morgen als Le Soir en RTBF relatief genuanceerd berichten, ook al voert men Le Soir en RTB op de VRT steeds op als een Fransdolle media. Je weet soms beter wat die Nederlandstalige politici eisen, vragen, verwachten,… dan in de Nederlandstalige media.

Op VRT steekt men deze avond nog een tandje en lijkt het wel of men het handboek oorlogspropaganda even gaat toepassen.

Het VRT journaal opende met:
Vlaams Parlement beklad met graffiti
do 08/11/07 - De buitenmuren van het Vlaams Parlement zijn vorige nacht beklad met graffiti. De daders spoten enkele scherpe slogans op de muren. Intussen blijven er uit Franstalige hoek scherpe reacties komen.

Dat is ook het hoofdpunt op de VRT nieuwswebsite deze avond.
De meeste partijen wensen niet te reageren, moet de VRT eerlijk toegeven, want die vinden dit geen nieuws, doch wel de daad van een enkeling.
Niet zo voor de VRT, die voeren immers Eric van Rompuy op (CD&V) die gewillig verklaart: "Het is een perfect voorbeeld van de sfeerschepping door de Franstalige media die Vlaanderen identificeren met extremisme en separatisme."

Dacht je nu dat journalist de kans zou aangrijpen om aan Van Rompuy te vragen: “Ja maar u zit wel in kartel met een separatistische partij, misschien bent U wel medeverantwoordelijk voor die beeldvorming?” Of “Mijnheer Van Rompuy, U doorbrak gisteren wel het kordon sanitair om in een wisselmeerderheid met het extreem rechtse Vlaams Belang te stemmen tegen een andere taalgemeenschap. Bent U dan niet gedeeltelijk mede verantwoordelijk voor die beeldvorming?”

Niets daarvan. Wel : “"We verkeren in staat van oorlog. En ik ben voor het principe 'oog om oog, tand om tand'. "
Dat zijn dan natuurlijk de woorden van een FDFer : de burgemeester van Wezembeek-Oppem François Van Hoobrouck d'Aspre. Hij vervolgt: "We zullen ons organiseren en ik ben voor een scherpe reactie. Ik zal in principe en in de realiteit alle maatregelen nemen die noodzakelijk zijn om ons te verdedigen."

Er zullen nog wel enkel scherpslijpers te vinden zijn aan de twee kanten van de taalgemeenschappen. Jambers zou ze er mooi stukje kunnen over maken dat perfect past binnen de rest van het rariteiten kabinet van Belgische samenleving dat man jarenlang op ons losliet.

Het gaat dan “wel om afzonderlijke incidenten die geen verband *lijken* te houden” aldus de VRT journalist De Vadder… de toon is gezet. De Franstaligen zijn hun messen aan het slijpen en het dreigt daardoor uit de hand de lopen.

Natuurlijk dat men hierover kan berichten,… maar graag met wat meer nuance en kritische geest, ook tegenover de Vlaamse messenslijpers.
Maar vooral: is dit nu werkelijk het belangrijkste nieuws van de dag. In de media waar sensatie komt voor informatie wellicht wel, maar is dat het soort medium dat VRT wil zijn.

landing

het beeld dat mij meest bijblijft was de commentaar (het kladwerk getuigt van een mentaliteit ... het gifspuien in de franstalige pers ...) van een haast haveloze Eric Van Rompuy (weinige haren in de wind, zonder das, slecht geschoren) met "Flamand dehors" (taalfout ?) op de achtergrond
het is lang geleden dat de broer van nog eens het 1e punt op het vrt nieuws haalde
ik vroeg mij af of ze daar op de nieuwsdienst wat de pedalen kwijt waren (oa. met de uitgebreide reportage van die notabele burgemeester van Wezembeek-Oppem die de strijdbijl heeft opgegraven)
waarschijnlijk moeten ze daar alles eens op een rijtje zetten, want het mogelijk scenario van "de landing" belooft niet veel goeds :
1) CD&V kiest eieren voor zijn geld : na de verkiezingsoverwinning van juni wordt het tijd dat uitdager Leterme de verslagen Verhofstadt van de troon stoot (men zou hoe langer hoe meer -zie bvb. de gestegen brandstofprijzen - anders gewoon kunnen verder doen)
de rest (zie verder) zijn zorgen voor morgen want ... het land is gered
2) communautair zit men nergens : CD&V had als strategie met zo'n stoere agenda (BHV én staatshervorming) aan de macht te komen; men is nu aan de macht maar heeft op dat punt niets gescoord (de dikke vis van De Wever blijkt een volgespoten hormonenbiefstuk te zijn)
BHV op de lange baan van de parlementaire truukendoos (da's ook de verklaring van een radeloze Van Rompuy : dé Zaventemse hardliner van BHV -haalt zijn geel leeuwentruitje boven om een laatste keer de gordel te rijden- zal zijn loopbaan afsluiten zonder splitsing
en de staatshervorming in handen van een "nationale conferentie" (of hoe je het wil noemen) met aan het hoofd de voorzitters van kamer en senaat; het resultaat is al vooraf bekend want wat wil je met de socialisten die in de conferentie maar ook in de oppositie zitten, en met de extremen (FDF, NVA, De Decker, VB) die lustig van jetje geven
3) en sociaal-economisch dreigt een zeer warme winter; op de vooravond van de sociale verkiezingen 2008 breien de vakbonden aan hun verlanglijstje; wat is afgesproken in de regeringsonderhandelingen is vooral liberaal getint (een paar zorgaccenten en wat pleisters op een houten armoedebeen uitgezonderd)
Om het met de woorden van het paleis te zeggen : "de cohesie van het land" zal het nog zwaar te verduren hebben
dat alles (want daar waren we het verhaal begonnen) is gefundes fressen voor de media : smeuïg, dramatisch, emotie ...
er wachten mooie tijden voor Bracke, Deborsu en consoorten
niet echter voor de vrouw/man in de dagelijkse realiteit (en de zaken, de problemen waar de journalist eigenlijk wél zou moeten mee bezig zijn)
een doordeweekse soap dus

Rtbf propagandazender

Laat het duidelijk wezen dat de RTBF een zuivere propagandazender is (denkt maar de Vlaamse onafhankelijkheid hoax-uitzending, het continue bashen van democraten Leterme en De Wever en het zielige gedoe rond de stemming in de commissie). Daarentegen is de verslaggeving op de Vlaamse zenders schrijnend gematigd. Zie ook de beïnvloeding van de buitenlandse media (die meestal enkel het frans verstaan) en constant die oorlogstaal uit het zuiden mogen aanhoren. Ze weten nog niet eens in het buitenland dat we hier met 65% nederlandstaligen leven.

@Staf

Je bent min of meer een voorbeeld van wat ik wil aantonen.
Oorlogstaal dus. Met buitenlandse mogendheden die de vijand steunen etc etc etc....

"Zielig gedoe rond de stemming in de commissie" schrijf je. Ook jij vind het dus geen probleem dat democraten de steun inroepen van extreem rechts om iets door de strot te rammen van een andere gemeenschap?

En ondertussen neemt de transfair van werkende mensen naar de rijken steeds halicunantere vormen aan.
http://indymedia.be/en/node/24787

spiesen (scherpen) en splitsen.De solidariteit?

Maar Brussel Halle Vilvoorde is gesplitst.
Vlamen en Walen gelukkig?
Morgen weer brood op de plank?
De papierloze buiten.
Ook gesplitst.
Geweldige transformatie van solidariteit.
We doen deze week alleszins onze duit in het zakje voor de kampanje.
Al gaat er dan maar één euro naar het goede doel.
Van Vlaanderen kan je zeggen.
Alle aandacht naar Bhv.
De stookolie wat meer, het loonzakje wat lichter.
Geen probleem; kartonnen dozen zijn tot nader order nog gratis.
Een troost voor het groeiende aantal daklozen.
2015 we gaan de armoede halveren.
Spitsen dus.
In de helft armen en de rest.
Palaberen en verkwisten van tijd spenderen, om eenheid te ondergraven.
Zo graaft dit systeem langzaam zijn graf.
Mooi.
Eén hete traan van een proletariër.

Leo

Ach Hanneke Panneke toch. We

Ach Hanneke Panneke toch. We weten nu onderhand wel al dat je een super-belz bent. Niet verwonderlijk dat je dit schrijft en zo blijft hameren op "het doorbreken van het cordon". Het VB heeft met de rest gestemd, niet de rest met het VB. En de hulp inroepen van het VB, als die partij, samen met de democratische partijen wetsvoorstellen hebben ingediend om tot een splitsing te komen? Dat is volgens mij niet bedelen om hulp. Je bent gewoon in je rapen geschoten dat het tot een stemming is gekomen. RTBF heeft idd de lont aan het vuur gestoken. Waar was toen je verontwaardigde verklaring? Het doet je gewoon pijn dat de Vlamingen een keer het been stijf houden en nu een keer "neen" durven zeggen, na decenia altijd het "non" door de strot hebben moeten verduren van de franstaligen. Stop nu eenmaal met dat gezeik van "de Vlamingen blazen de transfers op". De Vlamingen gaan dit NOOIT doen. Met de staatshervorming willen ze ten eerste visgerief kopen voor de visser, ipv hem dagelijks vissen te geven en ten tweede een meer transparante kijk krijgen op wat de visser met zijn visgerief gaat doen. Jij plaatst je als belgicist direct in de aanval als het gaat over comm kwesties. En het zijn steeds de Vlamingen die het "fout" doen. Waar was je vrontwaardigd schrijven toen de burgemeesters uit de faciliteitengemeenten de taalwet overtraden? Waar is je verontwaardigd schrijven over het arrest van het Grondwettelijk Hof dat zegt dat de situatie BHV discriminerend is voor de inwoners van HV tov de kiezers uit Leuven, of de andere provinciale kieskringen? Waar is je verontwaardiging oevr de 9.000.000 euro dat de Vlaamse Gemeenschap geeft voor 8 franstalige faciliteitenscholen, met als retourtje, 0(zero)euro van de FR-gemeenschap voor 1 (één) schooltje in Komen???? Ik kan wel nog wat doorgaan hoor. Maar wat ik niet begrijp is waarom zo'n toffe progressieve knul opkomt voor een achterhaald conservatief bolwerk als den belziek. En dus sta je ook achter zijn monarch en c°. Ook zo'n democratische instelling... Als de Vlamingen een staatshervorming wensen, lijkt mij dat eerder progressief, dan de regressie die jullie belskes willen doorvoeren.

Negationisme

Ik vind die Han ook wel een toffe pee maar wie democratisch is zou wat meer respect mogen tonen voor de verkiezingsuitslag en al die listige pogingen om bewuste kiezers een schuldcomplex aan te praten achterwege laten. Niet iedereen die institutionele kritiek levert is een racist of een fascist en bovendien is er hoegenaamd niets verkeerd met het streven naar een zelfstandige Vlaamse staat (net zomin als er iets verkeerd is met het streven naar bvb. een zelfstandig Koerdistan). Door Vlaanderen (nogmaals: 65% van de Belgen) te stigmatiseren als cultureel achterlijk en als fascisten houdt men nu al 175 jaar de Franco-Belgische elitestaat in leven. Nog altijd wordt het cliché van de domme boertige Vlaming volop gecultiveerd op zenders zoals de RTBF ( zie nieuwsgaring omtrent Leterme op 21 juli) en in artikels zoals die van Han. Maar deze manier van berichtgeven werkt 100% contra-productief en zal België nog sneller uiteen drijven. Dus doe maar op.

Mensen zoals Han proberen als ware negationisten constant het bestaan van een Vlaamse identiteit te ontkennen. Maar cultuur is alles wat ons op een SPONTANE manier samenbrengt zoals bvb. ook deze site en dat heeft niets met rijk tegen arm te maken. De geschiedenis van de Vlaamse ontvoogdingsstrijd spreekt dat ook resoluut tegen. En mensen met een open geest kunnen dat gewoonweg niet ontkennen. Maar toch lopen er nog her en der bobo's rond die wel graag uitpakken met het verdedigen van de multi-culturele samenleving maar helemaal uit die rol vallen als het over de Vlamingen zelf gaat. Dan gaat men blijkbaar ineens een koude Brave New World aanbidden waar er geen plaats meer is voor culturele diversiteit. Mag ik herhalen dat deze contradictie in terminus een gevolg is van twee eeuwen België dat er voor gezorgd heeft dat de Vlamingen zodanig diep geconditioneerd werden dat sommigen zichzelf anno 2007 nog steeds moeten kleineren. Mag ik jullie bij deze ook troosten met de gedachte dat jullie dra van deze complexen zullen vanaf zijn want gelukkig heeft men de Vlaamse underdog niet van de kaart kunnen vegen. Integendeel.

En de vorige poster heeft 100% gelijk: jullie maken hier een blunder van formaat door de ontvoogding van Vlaanderen alleen aan gezwartverft rechts over te laten. Begin maar al te gruwelen van de gedachte dat op een dag de Winter, De Decker en De Wever het voor het zeggen zullen hebben in het onafhankelijke Vlaanderen. Enkelingen zoals Ludo Abicht zullen niet volstaan om een tegengewicht te vormen.

CULTIVATIE VAN DE GEDRAGSKLOOF

Inderdaad een goede analyse van Han,zo komen we nog ergens zie.

Ik ben het helemaal met hem eens wat zijn verklaring betreft over het gedrag tussen Vlaamse en Waalse politici.

Inderdaad zij cultiveren hun zelf geschapen gedragskloof omdat zij er in de eerste plaats het meest belang bij hebben.
Ze hebben deze gedragskloof zelfs nodig het is hun belangrijkste bestaansreden.

Zonder gedragskloof immers geen zes regeringen, ongelukkig genoeg ligt ons lot in de handen van deze politieke leiders.

Ken je ook het gezegde dat een volk de leiders verdient die het heeft.

Ik kan in dat opzicht alleen maar zeggen dat de situatie zoals ze vandaag bestaat in de laatste plaats te danken is aan de Belgicisten en des te meer een bekrompen soort van micro nationalisme dat de Belgische welvaartstaat zelf in gevaar brengt - niets minder dan ons aller welzijn staat hier op de helling.

democraten en frans als wereldtaal

Dewever en Leterme democraten?? Eerder zielige potentaten ja die de fascisten achterna lopen.We zullen eens zien als het rookgordijn van BHV zal wegtrekken hoe democratisch ze nog zullen zijn om de gewone werkmens aan te pakken .Dit via een zoveelste inleveringsronde.Het frans is nu eenmaal hoe je het ook draait of keert een wereldtaal.En ik doe overal mijn best om die taal te spreken.Want met nederlands komt men mischien weg bachten de kupe maar niet in de wereld.En ik luister trouwens altijd naar classic 21 want op de nederlandstalige zenders bollen ze straten te kort wat goede rockmuziek betreft.Arte hebben we ook al niet .En terloops gezegd mijn vroegere franstalige werkmakkers deden hun best om zich in het nederlands uit te drukken.Wij ook ons best om frans te spreken en zo hielden we het allemaal netjes in evenwicht.en als het er op aankwam trokken we aan één zeel tegen de patroon.Zo moet het zijn ,mensen moeten klassebewust zijn en zich niet door onnozele taalperikelen laten verdelen.

vanvoorafaan

na bijna een half jaar pogingen tot regeringsvorming, zal men waarschijnlijk terug aan het begin zijn aanbeland :
CD&V wil een communautair vergelijk (zeker na de BHV stemming die op de lange baan lijkt)
na een rondje Van Rompuy-De Decker (neen, niet die) zal blijken dat een tripartite de enig mogelijke oplossing is (een oplossing die vanaf de verre informateur Reynders -zie zijn anti-PS kruistocht in Wallonië, en direct gesteund door zijn vlaamse liberale vrienden- niet realist bleek)
terug alle onderhandelingen opnieuw ?
of toch maar verkiezingen (en een nog meer extreme uitslag ?)
het lijkt erop dat we nog lang niet aan de nieuwe patatjes zijn
vragen rijzen : wie heeft geblunderd ? voert men een verrottingsstrategie ? hoe ver kan men met de politieke machtspelletjes gaan ? wie houdt wie in een houtgreep ?
we hebben de langste regering van lopende zaken ooit (Verhofstadt wordt vanuit Toscane de meest populaire politieker)
vanuit de wetenschap dat de wereld niet stil staat omdat België geen regering heeft lijken de 155 dagen stilstand voor de gewone man een hallucinant schouwspel
volgende week gaat Mv Houard met haar stoet de 125.000 oproepen afgeven
www.reddesolidariteit.be bereikt stilaan de 100.000
veel volk dat zegt dat er eindelijk een moet begonnen worden aan het echte werk
maar wie wil nog (politiek) werken ?

ten oorlog

Mme Houard gaat manifesteren met haar gevolg. Deze ook... http://WWW.NOUVELLEREVOLUTION.NET.TC/
Of hoe zei Han Soete het ? ... trekt ten oorlog.

Mooie teksten

@ Leo(p), als ik een tijd geleden je teksten tegen kwam sloeg ik ze over. Maar ik ben ze beginnen lezen en beginnen te appreciëren. Nu kijk er ernaar uit.

schelden en de VRT

Hey Robert,waarom schelden op Han (Hanneke panneke) waarop trekt dat nu weer.Han is ook geen superbelg maar iemand die los van taal voor de solidariteit gaat.Remember dat heel veel vlamingen hun boterham in Wallonië verdiend hebben,in Brussel nog altijd een 600.000 op vandaag .Ik zie ze nog altijd optrekken hoor.Ik heb het als kind meegemaakt.Wie zegt mij dat het vlaams landsgedeelte welvarend zal blijven. En wat met het verdelen van welvaart,die is er nu ook veel te weinig,de armoede duikt overal weer op ook in vlaanderen. Mischien is het binnen 20 jaar weer omgekeerd.een splitsing zou daar in een versneld tempo aan bijdragen.Want als de patroons winst en geld ruiken kennen ze geen grenzen.Wie spreekt er notabene nog nederlands in Brussel ? heel weinig ,want 85% zijn franstalig ,historisch gegroeid .Wat niet wil zeggen dat een taalminderheid niet in zijn taal moet kunnen bediend worden op alle maatschappelijke vlakken.Ik ben er van overtuigd dat Han ook het waals extremisme a la Happart en co verwerpt .niet omdat hij belgicist is maar gaat voor de solidariteit,en met een splitsing zal geen enkele arbeider beter af zijn,kijk gewoon eens naar de voorstellen van het VOKA op sociaal-economisch vlak .Die leiden ons naar amerikaanse toestanden,zeker weten.maar we wijken af,ik stel vast dat de RTBF nog altijd met de B van belgië werkt,De BRT is nu al jaren VRT.Ik herinner mij dat Balkankenner Mon Detrez die tegen de nationalistische verdwazing inging door de VRT buiten gepest werd.En de VRT heeft het cordon sanitair al altijd doorbroken,want het stinkt er meermaals per week naar bruinzwart fascisme .Bijna geen dag gaat voorbij of je ziet er ene van die soort zijn waarheid verkondigen.En die journalisten maar eerbiedwaardig knikken en vragenstellen.Cordon sanitair,nooit van gehoord op de VRT.

de zevende dag?

'De zevende dag' is een programma gebaseerd op het confrontatiemodel. Niet enkel tussen Vlamingen en Walen, maar tussen al wie daar wordt uitgenodigd.

God rustte op 'De zevende dag'. De VRT zou ook eens moeten nadenken of na een eucharistieviering in het teken van Vrede, de format van 'De zevende dag' niet wat meer inspirerend mag zijn, in plaats van schrijnend en confronterend.

De moeder van alle

De moeder van alle transfers

2,5 euro per dag betaalt elke Vlaming per dag aan de waal zo blokletterden de Vlaamse media onlangs.
2,5 euro per dag dat is 912.5 euro per jaar, toegegeven daar koop je al wat moois mee voor jezelf. Maar die 2,5 euro die worden natuurlijk niet zomaar in baar geld afgegeven aan die verderfelijke walen. De in totaal 5,6 miljard euro transfers van Vlaanderen naar Wallonië gaan allemaal via de sociale zekerheid, die worden dus gebruikt om de buitengewone bijkomende kosten te dekken van zieke mensen, oude mensen, kinderen, werklozensteun, pensioenen etc….

Wie dus voorstelt om die 2,5 euro niet langer beschikbaar te stellen zou dus best eens nadenken over wat de gevolgen daarvan zouden zijn voor zijn landgenoten in het zuiden van het land en op termijn voor zichzelf.

Maar het blijft natuurlijk ieders recht om dit feit abnormaal te vinden alhoewel het solidariteitsprincipe het fundament is van de onze welvaart en het de cement vertegenwoordigd van het Europese beschavingsniveau.

Maar wat dan te denken van een rapport van de Europese centrale bank dat stelt dat de Belgische overheden dezelfde output zouden kunnen leveren met 66% van de middelen die ze nu gebruiken (recentste studie met volledige cijfers over 2004).
De besparingswinst die we aldus zouden kunnen realiseren bedraagt volgens dit rapport niet minder dan 50 (vijftig) miljard euro !
50 miljard euro, dat is wat we afdragen voor een bestuur dat er steeds minder één is maar ons door zijn expansie bij iedere staatshervorming wel telkens opnieuw duurder kost.

50 miljard euro, dat is een transfer van de burger naar de politiek die bijna tien maal zo veel kost als de transfer van de Vlaming naar de Waal.

Hou er dan ook rekening mee dat vele bekleders van politieke mandaten eigenlijk meerdere politieke mandaten bekleden en dus almaar met een groter deel van de koek weglopen.
Het geld van deze transfers dient in tegenstelling tot de 2,5 euro van daarstraks niet voor allerhande uitkeringen van hulpbehoevenden maar voor de instandhouding van een politiek profitariaat dat zijn gelijke niet kent.

Al wie bijgevolg een transfer van 5,6 miljard teveel vindt voor een gerechtvaardigd doel moet wel helemaal sprakeloos worden van een totaal overbodige en nutteloze transfer van 50 miljard euro (2017 miljard oude Belgische franken) die enkel gebruikt wordt voor de handhaving en zelfs uitbreiding van een almaar groter wordend korps van sluwe zelfbedieners die gedurig meer maar allerminst beter bestuur voorstaan.

Als de loonlasten in België zo hoog zijn dan ligt dit zeker niet aan (normale) transfers in de sociale zekerheid maar des te meer aan de (abnormale) en afschuwelijk hoge transfer van de burger naar de politiek.

Gemiddeld heeft België een werklozenpercentage dat min of meer vergelijkbaar is met de buurlanden/regio’s, dus moet de reden voor de hoge loonlast ergens elders liggen.
De Europese centrale bank heeft met zijn rapport de vinger op de (open) wonde gelegd.
Een open wonde waar voortdurend nieuwe roofdieren op af komen om hun deel van de prooi op te eisen.

Belgisch lidmaatschap

De solidariteit tussen de regio's staat niet ter discussie op de regeringsonderhandelingen. Een gemene redenering dus. Maar als je het persé over de tranfers wilt hebben: voor een gezin van 4 Vlamingen is dit 14600€ op 4 jaar (=een gezinswagen). En worden we hiervoor gerespecteerd in het bestuur van dit land? Moest dit het bedrag zijn dat Belgische gezinnen voor het lidmaatschap aan de EU betalen dan stond het hele land in rep en roer. Laten we een koe een koe noemen: wat is de meerwaarde van het Belgische lidmaatschap voor Vlaanderen? Er is bij ons nog meer dan genoeg werk aan de winkel, ik denk o.a. aan de zorg voor bejaarden (heb zelf toestanden gezien in het bejaardentehuis van mijn vorig jaar overleden grootmoeder), aangepast onderwijs voor gehandicapten, energiecheques voor arme gezinnen, enz.

fout

Staf, je vergist je. Je spreekt over transfers in de sociale zekerheid. Wel, de sociale zekerheid is een systeem van solidariteit tussen mensen niet tussen regio's. Met jouw redenering kan je evenwel zeggen dat er transfers zijn van Dilbeek naar Beringen. Of dat de in Verheydenstraat in Dilbeek betaalt voor de Lange Haagstraat waar veel sociale woningen staan. Als je geen sociale zekerheid meer wil, zeg dat dan. Wind daar niet zo veel Vlaamse doekjes om.

Kijk misschien eens naar wat andere transfers:
http://www.indymedia.be/nl/node/24677
http://www.indymedia.be/en/node/24787

leer ze vissen ipv ze eeuwig vis te geven ;)

Uiteraard zijn dit transfers in de sociale zekerheid.

Maar als er jarenlang transfers in de sociale zekerheid zouden zijn tussen Dilbeek en Beringen, dan is het toch normaal dat de mensen uit Dilbeek op een bepaald moment de vraag zouden stellen of het wel normaal is dat die van Beringen op hun kap leven, niet?

Bovendien gaat het hier zelfs verder: het gaat hier om twee regio's die gedeeltelijk een eigen bestuur hebben, maar waar de ene regio wel veel betaald voor de aanpak van problemen in de andere regio.

Mag dan het ene bestuur het andere niet aanmanen om harder hun best te doen en ze duidelijk maken dat de geldstroom niet eeuwig kan voortduren?

Of om het met het cliché van de ontwikkelingssamenwerking te zeggen: we zijn wel bereid om geld te geven om de Walen te leren vissen, maar niet om ze ten eewigen dage vissen te geven...

wel

Wel euh er zijn al jaren transfers tussen Dilbeek (één van de rijkere gemeenten in de rijkste provincie van Vlaanderen) en het arme Beringen. Transfers die wellicht een veelvoud zijn van de geschatte transfers tussen Vlaanderen en Wallonië.

Wat jij "op de kap leven van" noemt, is voor iemand anders sociale zekerheid: zorgen dat mensen die het minder goed hebben toch niet op straat terechtkomen via uitkeringen, ziekenzorg, etc.

Transfers voor de sociale

Transfers voor de sociale zekerheid zijn onaanvaardbaar maar transfers naar de politiek die 147 miljard euro bedragen waarvan er 50 miljard totaal nergens voor dienen zijn best aanvaardbaar. Rare redenering moet ik zeggen.

Solidariteit

Ik vind de sociale zekerheid één van de grootste verworvenheden van de Westerse beschaving en zal de laatste zijn om zich daartegen te verzetten. Dit houd mij echter niet tegen om het Belgische systeem dat met een zeer groot structureel probleem kampt, aan te klagen. Je hebt gelijk dat solidariteit in eerste plaats tussen mensen moet zijn en niet tussen regio.Dat wilt echter ook zeggen dat Vlaanderen als regio niet de plicht en de verantwoordelijkheid heeft om solidair te zijn met ALLE mensen van de wereld. We zouden ook niet eens de economische slagkracht hebben. Als ik uw hypothese verderzet dan zou Vlaanderen (als regio) bij de uitstroom van transfers ook geen onderscheid meer mogen maken tussen bvb. Walen en Ethiopiërs want het zijn tenslotte toch allemaal mensen? Een logisch gevolg daarvan zou zijn dat de miljarden Euros die naar Wallonië gaan significant zouden afnemen omdat alles verdeeld wordt tussen àlle behoefende mensen... Ik ben het dus niet eens met die redenering en vind dat we de historische plicht hebben om Wallonië niet te laten vallen als een baksteen. Ik blijf wel faliekant tegen de huidige status quo in het Belgische systeem.

Amalgaam tussen interpersoonlijke solidariteit en transfers

Er wordt hier een amalgaam gemaakt tussen transfers tussen regio's en solidariteit tussen mensen.

Uiteraard moeten mensen die meer geluk hebben gehad in het leven de mensen die tegenslag hebben gehad helpen, en binnen een maatschappij krijgt dit de vorm van sociale zekerheid.

Als je ziek valt, geen werk vindt, te oud bent om te werken, een handicap hebt,... is het normaal dat je hulp krijgt van de maatschappij.

Wat niet normaal is, is dat je twee regio's zou hebben die beiden voor een groot deel hun eigen bestuur organiseren, maar waar de ene regio erin slaagt om het economisch fantastisch te doen, terwijl de andere op het niveau van een Oosteuropees land staat.

Dan mag je toch de vraag stellen of je bereid bent te blijven betalen voor dat wanbestuur, niet?

Dit is de kern van het probleem. Ik wil best binnen de Belgische context meebetalen om de Waalse economie er bovenop te leiden. Ik ben best bereid solidair te zijn met een Waal die het door omstandigheden moeilijk heeft.

Maar ik wil niet jaar na jaar een corrupt wanbestuur sponsoren terwijl de Waal in de straat er niet beter van wordt.

facts

Waarom doet Beringen het zo slecht? Mijnen die gesloten werden en een hele economie die zo ontwricht werd. Zie je de gelijkenis met bepaalde streken in Wallonië? Want dat er transfers zijn naar heel Wallonië is ook al foute informatie. Denk je dat er zoveel getransferd wordt naar Durbuy of naar Louvain-la-Neuve of naar Aarlen (het rijkste arrondissement van het land!)? Er is dus zelfs een transfer van Aarlen naar jouw Antwerpen. Maar of dat te maken heeft met jouw slechte politieke leiders? En moet Aarlen zich daarom afscheuren van de rest van het land?

Beringen versus de Borinage

Met wat u zegt ben ik het voor een groot deel eens. Uiteraard speelt de context een belangrijke rol.

En uiteraard zijn er ook in Wallonië rijke regio's, zoals bijvoorbeeld ook Waals-Brabant, met Lasne als de rijkste gemeente van België. Men zou zelfs zonder overdrijven kunnen stellen dat het probleem van Wallonië zich vooral in twee provincies situeert: Luik en Henegouwen.

Maar het verschil tussen Beringen en de Borinage is dat Limburg aan een remonte bezig is, terwijl Henegouwen het slechtste leerlingetje van de klas blijft.

En dit heeft echt ook wel te maken met slecht bestuur. Want terwijl in "mijn" Antwerpen de economie groeit, de werkloosheid wordt aangepakt, de criminaliteit wordt bestreden, de stad een nieuwe adem krijgt, de haven zich ontwikkelt,... moet u eens gaan kijken wat er ondertussen in Charleroi en Luik gebeurt...

Misschien eens een metafoor geven. Als mijn buurman bij mij om hulp zou komen vragen omdat het bij hem binnen heeft geregend en het huis een puinhoop is, zou ik hem met plezier helpen. Maar als hij dat elk jaar opnieuw zou vragen en ik zou vaststellen dat hij het geld gebruikt om het water weg te popmen en om voor zichzelf dure kleren te kopen, maar niet om het dak te herstellen, zou ik op een bepaald moment niet meer bereid zijn om solidair met hem te zijn.

Dat is in essentie wat ik de Waalse politici verwijt: dat ze niet bereid zijn om hun bestuur te moderniseren en de Vlamingen het alternatief voor separatisme aan te bieden: goed bestuur in Wallonië zodat op termijn de transfers zouden verminderen.

Antwerpen = Geld weg werpen

Dat sommige Antwerpenaren het hoog in hun bol hebben weten we allemaal maar Polri maakt het hier wel heel erg bont.

Wie zou de grootste slokop van Vlaanderen zijn, waar vloeit het meeste van het Vlaamse geld naar toe...Inderdaad naar Antwerpen, het ene megalomane project na het andere volgt elkaar daar in sneltempo op, de havenuitbreidingswerken, het nieuwe justitiepaleis, de lange wapper enz...één voor één voorbeelden van slecht bestuur want van enige controle op de budgetten is er helemaal geen sprake.
Dat alles er zo goed georganiseerd is en een voorbeeld zou zijn voor de rest van het land is compleet uit de lucht gegrepenzoals ook bleek uit een artikel in Knack magazine- juni- 2006-met hoofdartikel “Horror en wanbeleid in Doel – de verschrikkingen van een dorp”. Wat we hier te lezen kregen tart werkelijk alle verbeelding. De flaters van het Vlaams gewest stapelen zich in dit dossier op tot nooit geziene proporties. De lange en oneindig lijkende lijdensweg begint met de vijftig miljoen euro die het Vlaams gewest op tafel legt voor de aanschaf van het Doeldorp. Daarna besluit men om het Doeldok – een pas 20 jaar geleden aangelegd maar nooit gebruikt dok (ten behoeve van de petrochemie) terug half te dempen. Het dempen zou zo’n slordige 100 miljoen euro gaan kosten maar door slechte voorbereiding, kostenraming en tijdverlies en kwam daar nog eens 49,5 miljoen euro bovenop voor onvoorzien transport van uitgebaggerde grond en de aanleg van een dwarsdijk die meteen ook een der duurste dijken aller tijden zou blijken.

Ook het rekenhof begint zich eind 2005 te roeren om zoveel onbekwaamheid en stelt zich ernstige vragen over de corrupte manier waarop alle werken rond de bouw van de dam exclusief worden toegekend aan de in Vlaanderen gevestigde “tijdelijke vereniging” van baggeraars bestaande uit Dreding, De Nul en De Cloedt. Niet enkel krijgen andere bedrijven geen kans tot mededinging zelfs een prijsofferte is overbodig, als huisleverancier krijgt de vereniging van het Vlaams gewest als het ware carte blanche.

Naast de financiële ramp waarop dit alles is uitgedraaid mogen we ook niet de zware menselijke tol en drama’s vergeten die hiervan het gevolg waren, onder het nutteloos gebleken en gedempte Doeldok zitten immers hele wijken en boerderijen begraven. Er is o.a. het geval bekend van een man die na zijn tweede onteigening zichzelf heeft opgehangen in zijn duiventil.

Maar nog is de onteigeningswoede niet voorbij - vele boeren spreken nu nog schande van de absurde werken die uitgevoerd werden rond de site van de kerncentrale in Doel – de kosten voor de aanschaf het onterechte opspuiten en nadien terug afgraven van hun vroegere gronden lopen intussen al op tot 7,9 miljoen euro. Omdat voor de realisatie van het Deurganckdok veel waardevol natuurgebied verdween worden nu nogmaals veelal reeds eerder onteigende landbouwbedrijven opnieuw voor het blok geplaatst om plaats te maken voor het “natuurcompensatiegebied”. Nadat zij dus met de moed der wanhoop zijn herbegonnen staan de bulldozers daar terug om datgene wat ze met zoveel moeite hebben opgebouwd tot op de grond af te breken. Zware machinerie wordt nu ingezet om het landbouwgebied Doelpolder Noord op kunstmatige wijze om te vormen tot een weidevogelgebied met een dynamische brakwaterkreek. Toppunt is dat het hele gebied zo ook al een erkend vogelgebied was. Prijskaartje voor de aanschaf en omvorming van Doelpolder noord - 5,4 miljoen euro. Ook de Arenbergpolder één van de mooiste natuurlijke polderlandschappen die België rijk is zal onherroepelijk verdwijnen. Het natuurreservaat dat nu nog bescherming geniet tot 2007 herbergt een unieke verzameling planten en vogels. Sinds de jaren negentig voert het Vlaams gewest hier al een afbraakpolitiek van wildkap en “per vergissing” uitgevoerde bagger en opspuitwerkzaamheden. Ter compensatie voor de Arenbergpolder komt er het nieuw op te richten natuurgebied “Putten West”. Voor de realisatie van dit project dreigen weeral tientallen landbouwbedrijven het loodje te moeten leggen – ze worden onteigend en hun boerderijen worden afgebroken. Dat sommige van deze boerderijen behoren tot ons historisch patrimonium (zoals het eeuwenoude omwalde Hof ter Wallen) is dan maar zo. Nieuwe havenwerken & compensatiescenario’s dienen zich al aan voor de toekomst. De uitgavenpost Arenbergpolder - Putten West komt zo nu al op 3,9 miljoen euro.

De grootheidswaan van het Vlaams gewest komt echter het best naar voor als je er de rendabiliteitscijfers op na slaat. In de periode van bijna negen maanden na de opening van het Deurganckdok zijn er door de terminal operators alles samen 84 schepen gelost, peanuts in vergelijking met de vooropgestelde aantallen. Werd er tot voor kort nog aan een hels ritme aan de uitbreiding van het dok gewerkt dan zien we nu dat de werken op de lange baan geschoven worden wat de lijdensweg voor de betrokkenen enkel maar verlengt. Dit alles terwijl het rekenhof een ruime overcapaciteit aan kaaimuren had voorspeld.

Het Deurganckdok blijkt echter een zorgenkind te zijn dat voor onkosten zal blijven zorgen. Indien men niet voortdurend baggert, slibt het dok aan een tempo van een centimeter per dag(!) dicht. Om te voorkomen dat bij uitbreiding van het dok deze dichtslibbing oncontroleerbaar zou worden is de bouw voor een extra slibwand al besteld. Het bedrag dat al is uitgegeven voor de bouw van het Deurganckdok is op die manier al opgelopen tot 660 miljoen euro. Met veel feestgedruis zijn tussen de Nederlandse en Vlaamse overheden vorig jaar de scheldeverdragen afgesloten, de verdieping van de Westerschelde die noodzakelijk is voor het Deurganckdok kost aan Vlaanderen zo’n 205 miljoen euro. Dit alles vereist een overstromingsgebied van om en bij de 500 hectaren (5 miljoen m²). Opnieuw worden zo een tachtigtal gezinnen onteigend en de laatste twee ongerepte polders opgeofferd, kostprijs 45 miljoen euro.

Het totale kostenplaatje voor dit mega blunderboek waarvoor het Vlaams gewest exclusief verantwoordelijk is komt op die manier op 1 miljard 126 miljoen en zevenhonderdduizend euro + het onbecijferbare leed dat men onder de bevolking aanricht. Het is dan ook Vlaanderen alleen dat dit exorbitante bedrag mag ophoesten. Het einde lijkt nog niet in zicht met een jaarlijkse baggerkost van 25 miljoen euro en de constructie van de nog aan te leggen liefkenshoekspoortunnel waarvan men de kosten op zo’n 670 miljoen euro raamt. Wie zei alweer “eigen beleid, beter beleid”? Misschien bedoelt men eigenlijk “eigen wanbeleid ,groter wanbeleid”.

geldstroom

De echte geldstroom is die van arm naar rijk.De aftrekbare notionele interest is het laatste heldenstukje van zowel franstalige als nederlandstalige politici.Geld doorsluizen van overheid naar rijk die het niet nodig heeft.Wie keert de ballen,jawel,de armen..Elders op indymedia kan je andere cadeaus bekijken aan ondermeer Electrabel.Goed bestuur ? alsof het nederlandstalig België daar het patent op heeft.Laat mij niet lachen.En hebben politici die meestal slippendragers van het patronaat zijn uberhaupt de politieke macht om iets te doen tegen degene die de economie in handen hebben.En steeds meer in handen krijgen via al die privatiseringen.Delokalisatie is een populaire hobby geworden voor de bedrijven.Mocht het tot een splitsing komen dan kunnen de bedrijven mischien uitpakken met delokalisaties naar Wallonië.Dan zouden we mischien hier nog wel willen vissen maar als er geen vijvers meer zijn of als er geen vis inzit kan je ook niet eten.

over welk land hebt u het eigenlijk?

Over welk land hebt u het eigenlijk? Toch niet over het land waar u leeft hoop ik? Het land dat economisch tot de wereldtop behoort. Het land dat wat gezondheidszorg bij de besten van de klas zit. Waar de levenskwaliteit ongeëvanaard is. Waar de sociale zekerheid bij de meest vooruitsrevende ter wereld is. Waar de economie groeit, de werkloosheid afneemt, de welvaart toeneemt. En echt niet alleen voor een handvol rijken.

Een beetje met de voeten op de grond blijven, hé Noel, in plaats van het discours van het Vlaams Belang, "alles gaat slecht," "we stevenen af op een catastrofe" "alle politici zijn zakkenvullers en schoothondjes" na te praten.

Die delokalisaties leiden trouwens tot een economische boom in veel landen die tot nu toe ontwikkelingslanden waren, terwijl de werkgelegenheid hier net toeneemt. Dus ook die opmerking is naast de kwestie.

Ik vind dat de transfers naar Wallonië zouden moeten afnemen, maar uiteindelijk is dat, ik geef het toe, een luxeprobleem. Want ook zonder dat geld hebben we het hier niet slecht ;)

waar leeft u eigenlijk

Beste polri,leeft u wel in België.Het land met 700.000 mensen onder de armoedegrens,waar men met rasse schreden naar amerikaanse toestanden aan het afglijden is.Kijk gewoon wat het VOKA wil en wat de opeenvolgende regeringen op sociaal-economisch vlak uitspoken.Economisch tot de wereldtop.Dat speelt geen rol,kijk naar de VS ,die hebben 50 miljoen armen en zijn de sterkste economische natie.De verdeling van de welvaart wordt al 25 jaar sinds Wilfried Martens scheefgetrokken.De inlevering van welzijn is nooit meer gestopt Voor een gewone rijwoning betaald men vandaag algauw 450 a 500 euro/maand.een geschenk van het vrijlaten van de huurprijzen ipv streng te reglementeren.Wij leven in een land waar men zich blauw betaald aan energiekosten,zachte winter ? geen nood de overheid springt Electabel wel bij om zijn superwinsten nog meer op te krikken .de kleine man betaald.Basisvoedingsprijzen gaan sterk omhoog en weer is Jan met de pet de sigaar.Ernstig blijven Polri.Delokalisatie krikken de winstvoeten van de patroons naar ongekende hoogtes.Ga eens mee naar Tjechië waar veel westerse bedrijven zijn.De levensstandaard is er nog geen zier verbeterd.Reeds van aan de grens staan vrouwen zich te prostitueren omdat met het kapitalisme hun sociaal systeem weggevaagd werd.De tjechische chauffeurs die 2x/week naar onze inmiddels gesloten fabriek kwamen waren begin jaren 90 bijna gekleed als landlopers ,anno 2004 op het einde toen onze fabriek de laatste productiearbeiders op straat zette waren ze nog altijd als landlopers gekleed .Economische boom ?ja voor wie ? niet voor de gewone tjechische man in de straat.En zwijg mij over het discours van de zwarte blokkers, de meest rabiate anti-arbeiderspartij .We stevenen niet af op een catastrofe,er is op sociaal vlak al een catastrofe.Ik ben altijd arbeider geweest,kom nog altijd aan huis bij veel arbeiders al of niet met werk en beste polri ik observeer,doe mijn ogen open en denk na.doe het ook en vertel geen ongefundeerde zever meer.

werkgelegenheid ?

Toenemende werkgelegenheid ? Het is hoe je het bekijkt,Jawel,part-time,interimarbeid ,opeenvolgende contracten van bepaalde duur.Jongeren kunnen op vandaag niet meer alleen gaan wonen omdat ze in onzekere jobs terecht komen die naar de levensduurte toe onderbetaald worden.In onze straat alleen al zijn er een heel pak die aan moeders rok moeten blijven hangen uit financieële noodzaak.

tja...

Als ik dit allemaal lees vraag ik me af waarvoor u 's morgens opstaat, want het is allemaal slecht, slecht, slecht als ik u moet geloven. Maar ja, het glas dat voor de één meer dan halfvol is, is voor de ander bijna halfleeg.

Maar we dwalen af, dit gaat al lang niet meer over de VRT-berichtgeving over de Walen en straks krijgen we naar onze voeten van het indymedia-personeel dat we hier hun megabytes aan het innemen zijn voor discussies die niet terzake doen ;)

Jawadde.Ik kom ook uit een

Jawadde.Ik kom ook uit een arbeidersmilieu en ik moet zeggen dat wat ik hier lees er mijlenver over is. Ons kapitalistische systeem is het beste systeem ter wereld en zie geen betere alternatieven. Ik ben blij dat ik hier geboren ben en niet in de VS of in een communistisch land. Punt.

"Voor een gewone rijwoning betaald men vandaag algauw 450 a 500 euro/maand.een geschenk van het vrijlaten van de huurprijzen ipv streng te reglementeren"

Bla bla bla. Dat is het gevolg van een hyper-sociaal financieel systeem waar geld uit het niets wordt getoverd en waardoor de welvaart van de massa genivelleerd wordt naar toekomstige generaties. Men noemt dat een fiatgeldsysteem (in tegenstelling tot een goudstandaard met een vaste geldhoeveelheid). Momenteel groeit de geldhoeveelheid in de Eurozone met ongeveer 10% per jaar. Dat kan men beschouwen als een verborgen sociale belasting van 10% op ALLE spaartegoeden in de bank PER JAAR.

By the way: het is voor niemand verboden om aandelen van (delokaliserende) bedrijven te kopen.

onderbouwen

Polri, Mijn stellingen zijn onderbouwd door de realiteit uw tja zegt genoeg want u kan er inhoudelijk ondanks uw pseudo intelectuele taal niets tegen inbrengen, en beste Staf,de VS is het sterkste kapitalistische land of vergeet je dat gemakshalve .Als ik verwijs naar de VS is het omdat welzijn van de bevolking daar verregaand geen rol speelt.En als ik de link leg naar Europa en ook België ,doe ik dat om aan te tonen dat het hier dezelfde richting uitgaat.By the way,Ondanks de vele mankementen waren de oost-europese mensen veel beter af met het communisme.Ook wij trouwens,want na het wegvallen van de muur is de sociale afbraak in een stroomversnelling gekomen.Dwalen we af,welnee ,een splitsing is ook altijd een afstoten van een regio die minder welstellend is,en de VRT duwt mee aan de kar.Overal in Europa duwt vooral extreem -recht aan die kar van afsplitsing.met veel miserie tot gevolg.Zie maar ex-Yoegoslavië.Kohl heeft in de jaren 90 bekomen wat Hitler niet kon ,Yoegoslavië kapotsnijden.En in bvb kroatië zijn het de duitse bedrijven die de economie beheersen.

kapitalisme en welzijn,arbeiders en gepraat

Het is hoe je het bekijkt.Meer dan 1 miljard mensen lijden honger in de kapitalische wereld.Oost-Europa is met de val van de muur in de derde wereld terecht gekomen ,ziektes zoals tuberculose die men uitgeroeid waande steken omwille van de extreem toegenomen armoede weer de kop op.De lichtpunten voor menselijk welzijn zij Cuba,Venezuela,en nog andere latijns-amerikaanse landen die de gewone mensen hun menselijke waardigheid teruggeeft.Doorn in het oog van de VS dat net als Europa zijn greep op de wereld in stand houdt met militaire vernietiginskracht.Staf,U komt mischien wel uit een arbeidersmilieu maar uw klassebewustzijn is zero.En spreek eenvoudiger als je uit het arbeidersmilieu mocht komen zodat de mensen u verstaan.Nu lijkt het erop dat je zoveel mogelijk indruk wilt maken .

tja, tja...

Kennedy verwoorde het destijds fantastisch toen hij stelde trots te zijn op het feit dat hij geen muren moest bouwen om te vermijden dat zijn bevolking zou gaan lopen.

Aan de mensen die denken dat het in Cuba of Venezuela of weet ik veel waar allemaal zo veel beter is dan hier raad ik dan ook aan om een eenrichtingsticket naar daar te kopen en te stoppen met zeuren.

Ondertussen tonen de migratiestromen op deze planeet wel aan waar het goed is en waar niet (en tot dusver heb ik geen weet van Amerikanen die op gammele vlotjes de oversteek naar Cuba wagen,...)

Maar goed, zoals gezegd: dit heeft nets meer te maken met het onderwerp (het ging over oorlogstaal van de VRT t.o.v. de Walen, weet u nog?) en daarom ben ik er niet verder op ingegaan. Men zou een hele bibliotheek vol kunnen schrijven met weerleggingen van wat u vertelt, maar daarvoor is dit niet de geschikte plaats, vrees ik. Dat zal voor een andere gelegenheid zijn ;)

Nog een laatste ding: dit is al de derde keer dat ik op indymedia zie dat men geen diversiteit kan aanvaarden. Deze keer wordt een arbeider verweten geen "klassebwesutzijn" te hebben omdat hij een andere mening heeft dan wat men blijkbaar van een "echte" arbeider verwacht. (Eerder werd een zeker "Abdel" verweten een "Dany" te zijn omdat zijn mening over hoofddoeken niet in de smaak viel en werd op basis van mijn mening over racisme geconcludeerd dat ik wel een jood moest zijn...)

hoezo niet aanvaarden en muren.

Hoezo,geen afwijkende mening aanvaarden op indymedia.U,Staf en anderen komen er toch in en blijven erin.Wij moeten ons toch niet neerleggen bij uw mening ,net zoals u dat niet moet doen bij mijn mening.Wat die muren betreft,daar maak je het mij wel zeer gemakkelijk.Er is wel degelijk een muur met de grens van Mexico,alhoewel hun lot in de VS schrijnend is .De zionistische vrienden van de VS bouwen er êën in Palestina.Voor mij de muur der schande die zoveel mogelijk kronkels maakt om grond en water te bemachtigen.Volgens u zal dat wel een veiligheidsmuur zijn tegen Palestijnse terroristen.Kennedy had net als de andere amerikaanse presidenten geen muur nodig want hij had genoeg aan zijn ongelooflijk sterke militaire kracht.en die militaire kracht gebruiken ze en hoe ! De vluchtelingenstromen die ze met hun bombardementen veroorzaken zijn immens.Anderen kunnen gewoon niet vluchten.En de amerikaanse daklozen zouden met hun kartonnen doos niet al te ver kunnen varen.Als ze dat al zouden willen.Niet vergeten dat de CIA steeds drugs heeft helpen verspreiden om de mensen aan de onderkant van de amerikaanse maatschappij in apathie te laten berusten in hun lot.Dat bestaat al langer dan vandaag.O.a de zeer gevaarlijke crack.Wie draagt Chavez op de handen,juist de gewone kleine man.Dat zegt genoeg.En dan ziet men in reportages de zogenaamde oppositie in chique huizen aan een feestdis verklaren dat het slecht met hen gaat.Ja welke maatschappij willen wij ?Ik wil er ëën met een min of vlakke tafel en geen scheve.

hemelsbreed verschil...

Er is een hemelsbreed verschil tussen een land dat muren moet bouwen omdat de bevolking het er zo slecht heeft dat ze massaal gaan lopen en een land dat het slachtoffer wordt van zijn eigen succes en muren moet bouwen omdat het de massale toevloed van (illegale) immigranten niet aankan.

Aan alle verdedigers van het communisme raad ik aan om een voorbeeld te geven van een land waar een communistische regering democratisch aan de macht is gekomen en waar de bevolking zo tevreden was over het nieuwe bestuur dat de communisten keer op keer werden herverkozen. Let wel, ik heb het over een echte herverkiezing, dus zonder dat de communisten eerst de hele grondwet en de persvrijheid en andere vrijheden hebben moeten herschrijven om hun voortbestaan tegen de wil van de bevolking in te handhaven.

Er komen in de meeste Oost- en Centraal-Europese landen trouwens nog steeds communisten op, maar ze worden niet echt massal verkozen, hoe zou dat toch komen? ...

Min of meer offtopic: ratificeringsverdrag EU

heeft er al eens iemand aan gedacht dat 13 december met rasse schreden dichterbijkomt? Om even het geheugen op te frissen: op die dag moeten de Europese leiders samenkomen in Lissabon om de grondwet goed te keuren. Maar als we daartegen nog geen nieuwe regering hebben in België dan zal er een serieuze kink in de kabel zitten want een regering van lopende zaken kan een dergelijk verdrag NIET ondertekenen. Zo krijgt dit dus nog allemaal een flinke Europese staart. Vele Europeanen zullen de Vlamingen en het Belgisch Franstalig front zeer dankbaar zijn.

succes ????

De VS heeft als rijkste land ter wereld 50 miljoen mensen onder de armoededegrens.Wat welzijn betreft scoren ze zeer laag.Europa gaat heel snel die maatschappij achterna.De mexicanen worden al heel snel wakker wanneer ze er toch in slagen om in de VS te geraken,daar vervoegen ze de de grote groep rechteloze arbeiders.Communisme werkt wat welzijn betreft,kijk naar Cuba ,( en beste polri met bescheiden middelen ).Waarom probeert de VS nu al bijna 50 jaar met de meest smerige middelen om het communisme in Cuba weg te krijgen.Als het zo slecht is waarom slagen ze er niet in ?Omdat de mensen achter het systeem staan.In Oost -Europa ,het eerste communistisch project ooit deden ze het op veel vlakken ook niet slecht.Onderzoek wijst uit dat de mensen maar al te graag zouden terug keren naar vroeger.Toen hadden ze iets ,nu niets.In Oost -Europa dachten dat ze in de eerste wereld terecht te komen,hun sociaal systeem gingen behouden en meer kunnen consumeren zoals in het westen maar ze zijn in de derde wereld terecht gekomen.Lees in dat verband het boek van de amerikaan Michael Parenti
PS Mexico is net als praktisch de ganse derde wereld een kapitalistisch land.Wereldwijd zijn er meer dan 1 miljard mensen die in armoede leven,In de kapitalistische wereld.Beste Polri,ik ben op mijn bijna 60ste ideologisch niet meer te vloeren,Het kapitalisme heeft al 200 jaar de tijd gehad om welzijn voort te brengen.Brengt om zijn belangen te vrijwaren wel oorlog voort of denkt u dat de amerikanen en de navo bombarderen om vrijheid en democratie te brengen.Nee economische en strategische belangen,daar is het hen om te doen.Zonder olie in haar bodem was Irak nooit aangevallen geweest.Hebben de amerikanen in eigen land geen kandidaat-vluchtelingen,elders in de wereld maken ze er meer dan genoeg

discussie zonder einde

Zucht, dit wordt een discussie zonder einde...

Ik kan op elk van de dingen die u aanhaalt tegenargumenten bedenken, maar ik zal een zestigjare radicale communist niet meer veranderen, dus wat heeft het voor zin?

Als u wil weten hoe ik ongeveer denk over de globalisering, kan ik u doorverwijzen naar het boek "The world is flat" van topjournalist Thomas Friedman, die verwoordt het veel beter dan ik ooit zou kunnen... maar hij is dan ook 30 jaar ouder en heeft de luxe gehad heel zijn leven te hebben mogen reizen op kosten van zijn werkgever.

En het is nu ook weer niet alsof het een heel vernieuwende discussie is, ik denk dat ze al miljoenen keren is gevoerd sinds het jaar 1900 ;)

Ik wens u in ieder geval nog veel gezonde en gelukkige jaren toe!

Wie al zijn eigendom aan de

Wie al zijn eigendom aan de staat geeft, staat meteen ook al zijn rechten af. En wie het niet eens is met het collectief wordt de slaaf van de overheid. Zielige visie.

verkeerd

U slaat de bal weer mis beste polri.Ik ben geen communist.eerder een non-conformist.maar met het grootste respect voor de communisten waarmee ik dikwijls samen werk of optrek in betogingen enz.En wat denk je eigenlijk van De kommentaar van Fastré.U bent daar zo muisstil over.Moet je dar ook niet proberen het laatste woord te hebben? By The way,ik hoef geen wensen van u voor mijn toekomst .Ik hou niet van politieke tegenstanders die dan plots met stroop smeren.En de praat van Staf vind ik niet de moeite waard om nog op te antwoorden.

tja (bis)

Beste Noel,

Politieke tegenstanders zijn ook mensen. Ik heb geen zin om hier een hele discussie te voeren die al duizenden keren door veel intelligentere mensen dan u en ik is gevoerd ;)

De commentaar van Fastré zit zo vol van populistische verdachtmakingen dat het geen zin heeft om erop te reageren. Ik heb al lang geleerd dat je mensen die in allerlei samenzweringen geloven niet kunt overtuigen met argumenten. (want op elk feit dat je aanbrengt repliceren ze dat het een leugen van de media is enz... enz... Achter elke samenzwering verzinnen ze een nieuwe.)

Uiteraard bent u geen communist, de radicale linkerzijde zit vol van eenmansbewegingen die vooral niet communistisch maar marxistisch/leninistisch/trotskistisch/anarchist enz... zijn. :)

Misschien wilt u mijn wensen niet aanvaarden, maar niettemin neem ik ze niet terug. Deze discussie heeft geen einde en ook geen zin, dus sluit ik ze liever op een vriendelijke manier af.

individu en collectieve acties

Voor goed begrip,ik voer discussie als individu maar ben geen eenmansbeweging . Ik werk mee aan allerlei initiatieven ,dat kunnen zowel vakbondsacties ,11.11.11 ,KWB, Oxfam WW ,vredesloop of PVDA acties zijn.Als ik het maar zinvol vind.Sta ik er niet achter dan pas ik.Ik heb respect voor politieke tegenstanders (tenzij het over fascisten gaat).maar ik betwist wel de standpunten zoals de uwe.

han

Gepost door han
09.11.2007