Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Ongenoegen diep bij ABVV-militanten: enkele reacties

Ongenoegen diep bij ABVV-militanten: enkele reacties

2500 Militanten van de ABVV en FGTB verzamelden vandaag aan de Heizel om hun ongenoegen te uiten over de aanslepende regeringsvorming en de sociaal-economische plannen van de oranje-blauwe partijen. Het verslag van de bijeenkomst kan je hier lezen. Wij gingen op zoek naar reacties en vroegen aan enkele mensen hun mening over de regeringsvorming en hoe zij de toekomst zien.

DSC_0015.jpg

Katrien Degryse, Secretaris BBTK Gent:

"We volgen natuurlijk wat er gezegd is vandaag. We zijn het er mee eens dat we eigenlijk moeten vasthouden aan de eenheid van België omdat het verder opsplitsen van een aantal zaken niemand ten goede komt, zeker de werknemers niet.
Socialisten zijn altijd wel positief ingesteld en wij hopen dus op een snelle verbetering.
Hopelijk is deze samenkomst vandaag niet voor niks geweest en is het toch een signaal naar de beleidsmakers zodat ze er wat vaart achter zetten en er voor zorgen dat er werk gemaakt wordt van de belangrijke zaken en ze zich minder met symbooldossiers en futiliteiten gaan bezig houden..."

"Wij blijven streven naar een beter toekomst en wij blijven daar zelf ook aan meewerken. Een slechter beleid dan nu kan eigenlijk niet."

DSC_0023.jpg

Mario Tack, militant, afgevaardigde bij sector Amio, federale overheidsdienst binnenlandse zaken:

"De solidariteit, noord-zuid, links-rechts, dat het communautaire debat moet ophouden, ik ben het er allemaal mee eens. Toch ben ik niet helemaal akkoord met het feit dat de communautaire kwesties helemaal niet belangrijk zijn, maar het is toch ondergeschikt aan de problemen die arbeiders dagelijks meemaken."

"Ook over de prijsstijgingen ben ik het eens.
Ik ben zelf een tweeverdiener, met 2 goede inkomens, maar ik merk dat het moeilijker wordt. Ik begrijp dat mensen met lage inkomens het echt heel moeilijk hebben. Zelfs als tweeverdiener wordt het moeilijker en is het voelbaar."

"Ik doe meestal de boodschappen en ik merk dat het winkelkarretje wel altijd vol is, maar de portemonnee is leeg."

DSC_0027.jpg

Hendrik Vermeersch, Secretaris BBTK Brussel-Halle-Vilvoorde Sector Industrie

"Ik denk dat de situatie zeer ernstig is. NVA en CD&V zitten in een positie dat ze nog moeilijk een compromis zullen aanvaarden. Een tripartiete zie ik niet gebeuren en dus zijn er nu 2 mogelijkheden: ofwel wordt er een regering gevormd die zich enkel bezighoudt met het sociaal-economische en is dat heel liberaal en zeer “anti werkers”, ofwel is er een regimecrisis en gaan we richting een splitsing van het land. In beide scenario’s zullen de werknemers het gelag betalen."

"Dus de maatregelen die nu op de plank staan zijn volgens mij nog erger dan het generatiepact. Wat hier gebeurd is, is niet genoeg. Er moet een vervolg komen en ik denk dat we moeten werken aan een nationale betoging van de vakbonden. Een gemeenschappelijk front tegen de splitsing van de sociale zekerheid want dat is in feite de grote inzet van deze regeringsonderhandelingen."