Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Opinie] Driemaal ernaast voor oranje-blauw

[Opinie] Driemaal ernaast voor oranje-blauw

Een schriftelijk examen met drie vragen. Alle partijen moeten vandaag, zaterdag 1 december 2007 om 9u afgeven. Afkijken wordt bestraft met een dikke nul. Het is erop of eronder.

Vraag 1: moeten alle onderwerpen bespreekbaar zijn in de conventie over de staatshervorming, ook de sociale zekerheid en de uitbreiding van Brussel?

Dankuwel mijnheer Leterme voor deze vraag. Hier hebben alle partijen heel hard op geblokt. Dit is echter een hypothetische vraag. Niet enkel een conventie, maar de burgers van dit land zullen over sociale zekerheid, over koopkracht, over steden en platteland en over de hoofdstad spreken. Een conventie met een open agenda laat enorm veel ruimte voor opiniemakers buiten de onderhandeling. Misschien is dit goed voor de democratie, maar geen van de oranje-blauwe partijen kan hiermee scoren. Langs de zijlijn krijgt de oppositie de kans om o.a. uit te leggen wat de sociale zekerheid is en creatieve voorstellen te doen voor de toekomst van onze hoofdstad.

Vraag 2: kan u akkoord gaan met meer fiscale autonomie voor de regio's? Meer fiscale autonomie betekent concreet dat de regio's belastingen voor bedrijven eenzijdig kunnen verlagen.

Fiscale autonomie klinkt als een liberale uitvinding. Toen het werd ingeschreven in de eindtermen voor deze regeringsvorming, hebben ze met twee zaken geen rekening gehouden. Het eerste is -inderdaad- de dalende koopkracht. Een van de voorname redenen hiervoor is stijging van de energieprijzen, terwijl grote energiebedrijven mega-winsten maken. Belastingvermindering voor deze bedrijven zou bij de gewone man en vrouw niet in goede aarde vallen. Recent komt daarbij een klimaat van sociale onrust in onze buurlanden: stakingen in Frankrijk, Duitsland en Italië. In zo'n klimaat is belastingsvermindering voor bedrijven moeilijk op korte termijn te realiseren. De enige mogelijkheid is om ze te verpakken als milieumaatregel, maar op die manier valt er weinig te zeggen waarom dat aan de ene kant van de taalgrens wel en aan de andere kant van de taalgrens niet zou moeten kunnen. Hier ligt ruimte voor groene en bewuste partijen om maatregelen te eisen. Op zaterdag 8 december is er een Climate Action Day.

Vraag 3: is elke tweederdemeerderheid goed voor een staatshervorming, zonder extra voorwaarden?

Hier is het antwoord neen, eenvoudig omdat er ook binnen de regio's nog ideologische verschillen bestaan. Als men wil afstappen van een consensus-model en wil werken zoals nu met numerieke stemmingen en ultimatums, dan zit er niets anders op voor de partijen om terug meer bilaterale besprekingen te gaan voeren. Op zich is dat niet slecht voor de democratie, maar op die manier geraak je niet snel aan een tweederdemeerderheid. In Vlaanderen zal blijken dat het cordon sanitair een ideologisch cordon is en geen politiek cordon. Wie het VB mee aan boord neemt in een stemming tegen de Franstaligen, blijft met een ideologische kater zitten. Zo'n stemming zou tot en met de splitsing van België kunnen gaan. Zelfs als die zou resulteren in een stemming van separatistische Vlamingen tegen unitaire Walen -wat een stereotiepe scheve voorstelling is van de werkelijke verhoudingen- dan nog kunnen die Vlamingen op zichzelf geen tweederdemeerderheid leveren.

Bonusvraag: wat is het alternatief?

Er zijn alternatieven. Meest plausible is het vormen op lange termijn van een confederaal België. Confederalisme is de meest neutrale oplossing en ze is reeds voorzien in de grondwet. Hier komt men terug op het heikele punt: zal de sociale zekerheid in het confederalisme worden ingeschreven? Misschien is de vraag: in welke vorm zal de sociale zekerheid in het confederalisme worden ingeschreven? Maar er zal over de sociale zekerheid gesproken worden en de institutionele identiteitscrisis garandeert dat dit niet zonder de bevolking zal gebeuren.

Globaal perspectief

Dit is de reden waarom België zo interessant wordt voor buitenlandse pers. Dezelfde sociaal-economische stellingname, die in België misschien als een koude oorlog met retoriek en symbolen wordt gevoerd, sluimert in Europa en woedt in alle hevigheid in andere delen van de wereld. Hoe dan ook zal dit leiden tot een nieuwe ontvoogding. Bestuurders die trachten om sociale, ecologische en economische principes te verbinden, maken een kans om die ontvoogding te overleven.

De stakingen, de rellen van jongeren in Parijs en het studentenprotest in Nederland hebben eenzelfde oorzaak: onvrede. Een samenleving kan deze onvrede op twee manieren wegwerken: met repressieve acties op korte termijn, of met goed bestuur op lange termijn.

anders en beter

De onzachte landing van Leterme geeft ons de kans om de thema's naar voor te schuiven waar België werk van moet maken.

Ik stel voor om in de komende week een item te maken van de klimaattop in Bali.

8 december: International Climate Action Day

15 december: vakbonden voor sterke en federale sociale zekerheid

Keien

Op de website van vrtnieuws.net kan u de aflevering van "De keien van de Wetstraat" herbekijken. Gisteren was hier minister van staat Annemie Neyts te gast.

Ze is voorzitster van de Europese liberale partij en ijvert in die hoedanigheid, als een van de weinige liberalen, voor een hernieuwd engagement voor een wereldwijd non-proliferatieverdrag.

Kernkoppen en keikoppen

Mevrouw Neyts merkt een verharding in de politiek. De keien van vandaag zijn keikoppen. "Het is niet enkel iets dat zich hier afspeelt, ik merk dat ook in andere landen."

Als deze evolutie zich niet enkel in ons land voordoet, moeten we ons misschien afvragen of deze wrijving een veel globaler fenomeen is, waarbij op dit moment een reeks bevingen met epicentra in Brussel en België plaatsvinden.

Goed bestuur nodig voor goed pensioen

Het voorbeeld van mevrouw Neyts waarmee ze wil uitleggen waarom hervormingen nodig zijn, vind ik typerend. "Hervormingen zijn nodig om de pensioenen betaalbaar te houden. Het zullen niet de hoogste, maar wel de laagste pensioenen zijn die in gevaar komen."

Als er een ding is waarmee financiele instellingen zich vandaag bezighouden, dan is het mensen appeleren op hun bijdragen voor hun pensioen. Van zodra jonge mensen hun loopbaan beginnen, worden ze bijna op straat aangesproken om verzekeringen af te sluiten en sommen te beleggen, waarbij de pensioenmakelaars maximale winsten garanderen tegen het bereiken van het pensioen.

Wat ze er niet bijvertellen, is dat het heel goed mogelijk is om de wettelijke pensioenen, nu en in de toekomst, voor iedereen goed leefbaar te maken. Wat daarvoor moet gebeuren is een matiging van de lonen van topmanagers, in de eerste plaats van topmanagers die bij de overheid werken. Maar ook private bedrijven moeten zich inschrijven in een deontologische code dienaangaande. Dat we daardoor buitenlandse investeringen zouden mislopen is klinkklare onzin.

De realiteit is dat globale bedrijven afdelingen hebben over heel de wereld en dat hun financieel hoofdkantoor nauwelijks nog verbonden is aan een staat.

Gezocht: tweederdemeerderheid

Terug naar de eigen werkelijkheid: de formatie. Die hangt nog altijd vast op een grote staatshervorming. Als we eens nuchter de stemmen tellen: alle Waalse partijen en minstens vijftien procent aan Vlaamse kant -dat is opgeteld een tweederdemeerderheid- zijn voorstander van een status quo van de bevoegdheden. De echte agenda van CD&V-NVA is misschien helemaal geen regering.

Tel bij de tweederdemeerderheid behoudsgezinden tien procent Belgen die tevreden zouden zijn met eerder kleine herschikkingen van bevoegdheden.

Blijft over: een tot twee miljoen Belgen die absoluut een grote staatshervorming willen, op een totaal van tien en half miljoen Belgen.

Inderdaad

Dezelfde sociaal-economische stellingname, die in België misschien als een koude oorlog met retoriek en symbolen wordt gevoerd, sluimert in Europa en woedt in alle hevigheid in andere delen van de wereld. Hoe dan ook zal dit leiden tot een nieuwe ontvoogding. Bestuurders die trachten om sociale, ecologische en economische principes te verbinden, maken een kans om die ontvoogding te overleven.

Dit is inderdaad een korrecte analyse.
Jammer dat de vakbonden dit zo slecht aan de man kunnen brengen en pas op 15 december samen op straat gaan komen.

Wat ook volledig ontbreekt in de discussies totnutoe is het Europees project. Een leeuw en een haan is voldoende om echt belangrijke projecten op de achtergrond te duwen.
En dan spreken we nog niet eens over de 'Kyoto-normen'(Bali conferentie).

Onze Belgische politiekers slagen der niet eens in hun eigen kindertuin te leiden.