Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

In de bres voor Perwez Kambakhsh

In de bres voor Perwez Kambakhsh

Perwez Kambakhsh is een Afghaans journalist die in problemen kwam omdat hij teksten op het internet plaatste die de rol van vrouwen in de Koran onderzochten. Hij werd opgepakt, mishandeld en berecht zonder recht op juridische bescherming. Op de Amnesty site staat het hele verhaal. De krant De Morgen is een petitie gestart voor de journalist. Je kan de petitie ondertekenen op De Morgen on-line.

Het is niet de eerste keer dat via een krant opgeroepen wordt tot een petitie - denk aan één van de beroemdste gevallen, de oproep van Peter Benenson "Amnesty 1961" in de Britse krant The Observer in 1961. De aanleiding van de oproep was het oppakken van twee Portugese studenten na een heildrink op de vrijheid. Benenson was de stichter van Amnesty International.

Persbericht kabinet De Gucht

Betreft: doodstraf tegen Afghaans journalist Perwez Kambakhsh
Brussel
1 februari 2008

Naar aanleiding van de doodstraf tegen de Afghaanse journalist Perwez Kambakhsh, heeft minister van Buitenlandse zaken Karel De Gucht, na overleg met Eerste minister Guy Verhofstadt, besloten tot drie acties:

- het uitnodigen van de Afghaanse ambassadeur in Brussel voor overleg en toelichting
- het aankaarten van deze zaak binnen EU-kader
- Het rechtstreeks benaderen van president Karzai. Op dit ogenblik wordt onderzocht wat het meest geschikte moment hiertoe zal zijn.

Minister De Gucht benadrukt dat deze zaak op de voet zal worden opgevolgd.

Nog een persbericht van kabinet De Gucht

Ter dood veroordeling Afghaans journalist – Afghaans Ambassadeur geconvoceerd door De Gucht
Brussel
05 februari 2008

Dr Nia Nezam, Ambassadeur van Afghanistan in België, werd maandag 04/02/08 geconvoceerd op het Kabinet van de Minister van Buitenlandse Zaken, Karel De Gucht om hem de ernstige bezorgdheid over te maken van de Minister en van de Eerste Minister over de ter dood veroordeling wegens godslaster van de jonge Afghaanse journalist Perwez Kambakhsh (23).

Behalve op het onaanvaardbare karakter van de veroordeling, werd tevens gewezen op het feit dat het proces tegen de betrokken journalist achter gesloten deuren heeft plaatsgehad en de journalist geen beroep heeft kunnen doen op een advocaat, twee bijkomende elementen die eveneens bijzonder zorgwekkend zijn.

Respect voor de rechtsstaat en het principe van een rechtvaardig proces zijn van groot belang voor België, partner van de Afghaanse regering in haar huidige strijd voor de heropbouw van het land.

In zijn antwoord beloofde de Ambassadeur de diepe bezorgdheid van de Belgische regering onmiddellijk over te maken aan de Afghaanse autoriteiten, en om ons op de hoogte te houden van het vervolg dat deze hieraan zullen geven. Hij verduidelijkte dat het hier gaat om een beslissing van een rechtbank van eerste aanleg (te Balkh, in het noorden van Afghanistan) en dat deze nog open staat voor een beroep voor het Hof van Beroep, en vervolgens, voor het Hooggerechtshof. Hij voegde hieraan toe dat de betrokkene reeds beroep heeft aangetekend en dit vonnis over een maand kan worden verwacht.

Volgens de Ambassadeur is de Afghaanse regering eveneens diep bezorgd over deze zaak en volgt ze deze van zeer nabij, de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht respecterend. Hij verzekerde de Belgische autoriteiten van de wil van de Afghaanse regering om toe te zien op het respect van de nationale wetten en de internationaal conventies die het land heeft geratificeerd.

Minister Karel De Gucht is ook in contact met de Europese partners van België aangaande deze zaak, zowel in Brussel (o.a. met de diensten van Dhr Solana) als in Kabul, dit met het oog op het ondernemen van de gepaste demarches. In deze optiek zal eerlang reeds een gemeenschappelijke démarche ondernomen worden bij de Afgaanse Minister van Justitie.

steun

Ook The Independent heeft een petitie:
www.independent.co.uk/petition

De Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) deed een oproep:
http://ifj.org/default.asp?Index=5786&Language=EN

Petitie NVJ

Nog eentje, voor de volledigheid: de petitie van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten:
http://www.villamedia.nl/n/nvj/nieuws/24jan08_petitieafghanistan.shtm

Koen

Gepost door Koen
01.02.2008