Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Hilaire Berckmans (ACOD): "Vanaf dinsdag hardere acties als Vlaamse regering niet aan onze eisen tegemoet komt"

Hilaire Berckmans (ACOD): "Vanaf dinsdag hardere acties als Vlaamse regering niet aan onze eisen tegemoet komt"

BRUSSEL -- De Vlaamse ambtenaren voeren voor de vierde dag op rij actie. De acties concentreren zich vandaag in Limburg. In de namiddag worden de vakbonden verwacht bij minister-president Kris Peeters. “Als we geen bevredigend antwoord krijgen op onze koopkrachteisen, komen er vanaf dinsdag hardere acties”, zegt algemeen secretaris van het ACOD Hilaire Berckmans.

MAN14_0.JPG

De actieweek begon maandag in West-Vlaanderen (foto elisabeth)

In Hasselt is het administratief centrum dicht. De sluizen van Genk en Diepenbeek zijn stilgelegd. Deze namiddag moet Hilaire Berckmans van het ACOD terugkeren naar Brussel. “Tegen vier uur worden we verwacht op het kabinet van minister Bourgeois. We zullen zien wat dat oplevert.”

Wat hebben de onderhandelingen tot nu opgeleverd?

“Er zijn nog geen onderhandelingen geweest, enkel wat informele contacten. Wat de overheid tot nu toe wou bieden was ruim onvoldoende. Nu zou er dan toch een beter tegenvoorstel op tafel komen te liggen. Wij vragen een koopkrachtverhoging van 5 procent. Van ons mag dat voor een stuk ook in de vorm van een eindejaarstoelage.”

Wat stond er in het vorige voorstel van de Vlaamse regering?

“Het was te weinig en bovendien waren er ook voorstellen om de loopbanen aan te passen. Dat zou voor een deel van de ambtenaren veel opleveren, voor een ander deel weinig en voor sommigen niks. Dergelijke differentiatie werd door onze mensen niet aanvaard.”

Werkgeversorganisaties als Unizo en Voka vinden de looneisen overdreven. Ambtenarenlonen volgen nu al de index, zeggen ze.

“De indexaanpassingen lopen altijd een beetje achterop. Er wordt gewerkt met de afgevlakte gezondheidsindex die op zijn minst vier maand achterloopt. Met de prijsverhogingen van mazout, diesel en benzine wordt geen rekening gehouden. De huren die de hoogte in schieten zitten er ook maar voor een deeltje in.”

Toch kijkt de buitenwereld verrast op bij de acties. De acties komen plots uit de lucht gevallen.

“Er zijn al acties geweest in een aantal autofabrieken voor meer koopkracht. Er is eind vorig jaar een grote betoging geweest. Bij de start van de onderhandelingen hebben we onze eis voor een koopkrachtverhoging duidelijk naar voor geschoven. De overheid wist dus dat dit een gevoelig punt is. Eind vorig jaar kwam Vlaams minister van Begroting Van Mechelen in de media vertellen dat de Vlaamse regering in het geld zwemt. Een aantal topambtenaren hebben vorig jaar een mandaattoelage gekregen. Leg al die elementen bij elkaar – er is geld, sommigen hebben al wat gekregen en waarom dan niet iedereen? - en je krijgt zo'n reactie. De overheid heeft dat duidelijk onderschat. Unizo en Voka jagen dan ook nog eens de temperatuur de hoogte in door dingen te vertellen die totaal onwaar zijn. Zij zeggen dat onze loodsen aan het staken zijn. Dat is tot nu toe nog altijd niet het geval.”

Unizo probeert wel via de rechtbank de staking bij de sluis van Evergem te breken.

“Ook al zoiets. Unizo beweert dat de sluis van Evergem geblokkeerd wordt. Dat klopt niet. Er is niet eens een stakingspiket. Er zijn alleen geen werkwilligen die de sluis willen bedienen. De rechter is langs geweest en heeft vastgesteld dat de klacht van Unizo niet gegrond is. Minister-president Peeters dreigt er nu ook mee om mensen op te vorderen. Als hij dat durft, leggen we terug heel Vlaanderen plat.”

Morgen is Brussel aan de beurt. Meteen de laatste dag van de acties.

“Als er morgen geen oplossing is, gaan we door, hé. Dan komen er vanaf dinsdag hardere acties. Dan zullen de loodsen wel meestaken.”