Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Foto's] Rock voor specials

[Foto's] Rock voor specials

Nog enkele sfeerbeelden

DSC_1_g.JPG
DSC_2_g.jpg
DSC_3_g.jpg
DSC_4_g.JPG
DSC_5_g.jpg
DSC_6_g.jpg
DSC_7_g.jpg
DSC_8_g.jpg
DSC_9_g.jpg
DSC_10_g.jpg
DSC_11_g.jpg
DSC_12_g.jpg
DSC_13_g.jpg
DSC_14_g.jpg
DSC_15_g.JPG

inclusie?

U kunt me tegenspreken als u dat wilt. Doch hier spreekt iemand met ervaring, in eerste instantie ben ik opvoeder (momenteel kinderbegeleider in de buitenschoolse opvang). In tweede instantie heb ik zo goed als al men stages gedaan bij mensen met een verstandelijke beperking en ten derde ben ik opgegroeid tussen mensen met een verstandelijke beperking, die ofwel bij ons thuis een weekend kwamen doorbrengen of die bij ons thuis wonen. U kunt dus weinig op mij aanmerken als ik kritiek lever wat ik ook doe. Ik lever kritiek op manifestaties zoals dit hierboven. Niet omdat ik dat deze mensen niet gun, integendeel. Ik gun het hen van harte. Maar moet iedereen in de samenleving zijn eigen festival krijgen? De holebi's hebben hun Gay pride, en nog anderen heb nog hun eigen feestjes. Het zijn hier twee groepen die riepen (en soms nog roepen) om meer "erkenning" en gelijkwaardigheid. Dat laatste noem ik liever "evenwaardigheid". Som maar eens alles op wat mij aan jullie "gelijk" maakt? Wat mij "gelijk" maakt aan iemand met een verstandelijke beperking? Heb ik zulke beperking? Neen, wij kunnen ons dat niet voorstellen, hoe ons leven zou zijn als wij in hun plaats een verstandelijke beperking hadden. Dus het is dan ook niet erg hen als 'anders' te zien.
Men zit te roepen om verdraagzaamheid en het 'anders - zijn" als normaal te beschouwen, als regulier. Maar het is net alsof men angst heeft om te erkennen dat er mensen nu eenmaal 'anders' dan onszelf zijn.Daarom willen we dat ze 'gelijk' aan ons zijn. Wel, persoonlijk vind ik dat een ontkenning van hun anderzijds, het eigenlijk niet willen weten dat ze nu eenmaal anders zijn dan ons. Daarom eisen we gelijkheid tussen man en vrouw, gelijkheid tussne homo en hetero, gelijkheid tussen valiede en andervaliede, of wel - of niet verstandelijke beperkt. We moeten vooral een "eenheidsworst' zijn!

Ik stond en sta dagdagelijks oog in oog met deze mensen, ik weet dus waar ik over sprek.
Die vraag naar 'gelijkheid' is in een modewoord gegoten: 'inclusie'. Een woord dat deze mensen nota bene zelf nog niet verstaan, laat staan al weten in welke richting men ermee uit wil! Dat op zich vind ik discriminerend. Inclusie betekent in deze context mensen betrekken bij de samenleving, ondanks hun anders - zijn. Een edel doel, maar men pakt het naar mijn persoonlijke mening totaal verkeert aan. Met uitzondering van sommige organisaties (zoals Wild in't Park in Herent).

Als men echt de gedachte van 'inclusie' een effectieve en constructieve vorm wil gieten, naar de samenleving toe, dan organiseert men niet de 'rock voor specials'. Men wil die groep meer aan bod laten komen, maar dan ook nog eens met de nadruk dat ze 'speciallekes' zijn. Ik erger me daar dood aan. Men roept om tolerantie en gelijkheid, maar dan komt men met manifestaties af die net het tegendeel in de verf zetten.

Mijn antwoord is, er zijn voldoende festivals, ze hebben voldoende geld, laat iedereen naar festivals voor iedereen gaan en zorg voor ADL - hulp en extra medische - en andere sociale begeleiding.

Het doet me denken aan vroeger, ik heb dat niet meer gekend. Maar toen werden deze mensen in 't gesticht gestoken, ver weg van de samenleving, in bosrijk gebied werden ze 'verstopt', om niet gezien te worden. Wat doet men nu, nu stopt men ze weg in eigen festivals....erg!

Men klaagt over te kort aan begeleiding! inderdaad, maar eigen festivals organiseren, geen probleem. Men klaagt over tekort, maar begeleiders die het waart zouden zijn, worden aan de kant geschoven.....

Men heeft het blijkbaar niet begrepen wat 'inclusie' betekent.

Beiden

Dag Reinout,

Jij hebt wel over heel wat zaken een ongezouten mening... Ik volg je argumentatie, maar toch vind ik het iets te kort door de bocht, om die populaire uitdrukking ook maar eens te gebruiken!

Rock voor Specials kan volgens mij perfect blijven bestaan. Daarnaast moet je ook naar andere festivals gaan en tegelijk druk uitoefenen om er voor te zorgen dat de festivals zich aanpasen aan mensen met een handicap. Dat geld bij uitbreiding trouwens voor de samenleving in zijn geheel.

Ik heb drie jaar in een vrijetijdswerking voor mensen met een handicap gewerkt en ook daar stelde ik vast dat je naast een eigen (exclusief?) aanbod ook effectief 'naar buiten moet komen'(inclusief?), om het zo algemeen te stellen.

Christophe

geen inclusie?

Reinhout,

Ik volg je redenering in zekere zin.
Maar ik ben 7 jaar vrijwilliger geweest op rock voor specials en ik ga er elk jaar opnieuw naartoe.
Hoewel de naam en de oorspronkelijke doelgroep inderdaad doet uitschijnen dat voornamelijk gaat om mensen met een beperking, spreekt de realiteit dit tegen.
De heterogene groep festivalbezoekers bestaat ook nog uit: heel wat jonge enthousiaste vrijwilligers, de begeleiders, een pak Evergemse jeugd, buurtbewoners,...

Rock voor specials is meer en meer het festival van doornzele, toegankelijk voor iedereen. Maar met meer comfort voor de specifieke doelgroep en een heel aangename gemoedelijke sfeer waar deze mensen ook zonder begeleiding kunnen rondstruinen. Dat laatste is op grote festivals nagenoeg onmogelijk.

Groet

Beste Reinout, met alle

Beste Reinout,

met alle respect, maar heb jij dan wel zo goed begrepen wat inclusie betekent? Ik ben blij voor je inzet voor mensen in een probleemsituatie. Ik ben blij dat je op vele plaatsen deze mensen ontmoette en ontmoet. En daarvoor heb ik alle respect. Maar toch...

Ja, ik vind wel dat alle mensen die dat willen hun eigen festival mogen hebben. Er zijn eerst en vooral zoveel muzieksmaken, dat die best allemaal hun eigen festival krijgen. Ik zou niet graag naar (bvb.) een 'metal'festival gaan. Maar ik gun het de diehard fans van die muziek wel.

Een belangrijk verschil met de doelgroep van rock voor specials is wel dat de meeste groepen mensen 'hun ding' zelf kunnen organiseren. Dat kunnen mensen met een verstandelijke handicap vaak niet, misschien wel deels, zeker niet (volledig) zelfstandig.

Inclusie is niet 'hun er ook bij betrekken'. Inclusie gaat er van uit dat 'zij' er volwaardig bij horen. Mensen met een verstandelijke handicap zijn volwaardige en gawaardeerde leden van onze samenleving. De vraag is dan hoe we dat tonen, hoe we dat beleven, ... Hoe kunnen zij ook genieten van de muziek die ze goed vinden. Rock voor Specials is voor velen onder hen daartoe een enige mogelijkheid. Er zijn immers ook mensen met hele zware beperkingen die anders nooit (ik herhaal uitdrukkelijk: nooit) aan en festival zouden kunnen deelnemen. En dit ondanks alle mogelijke (en onmogelijke steun).

En dan nog iets over jouw opmerking aangaande 'voldoende' steun, voldoende middelen, ... Nee, Reinout, er is niet voldoende geld, er is niet voldoende ondersteuning. Het inkomen dat de meeste mensen hebben laat hen niet toe naar een festival als (bvb.) Rock Werchter te gaan. Ik kan daar niet uit ervaring spreken, maar wanneer ik van vrienden de prijzen hoor van inkomgeld, consumpties, ... dan is dat voor velen (de meesten???) onder hen niet mogelijk, tenzij met steun van familie.

En jouw bedenking over voldoende begeleiding... De organisatie van het festival gaat weliswaar uit van een organisatie gesubsidieerd door het Vlaams Agentschap, maar draait voor een heel groot deel (een percentage zoeken zou eens interessant zijn) op vrijwilligers. Die komen (zoals de vorige twee mensen die reageerden) vaak verschillende jaren en ze komen van heinde en verre. En ze komen graag terug. Zelf ben ik reeds sedert de tweede editie vrijwilliger.

De begeleiding van de personen met een verstandelijke handicap gebeurt door betaalde begeleiding. Dat is inderdaad zo. Maar of die nu de personen begeleiden bij een festival, bij een maaltijd, bij een sportgebeurtenis, bij het slapengaan, bij een familiegebeurtenis, ... het is allemaal even verantwoord. En ik weet ook uit ervaring dat veel van die begeleiding ook vaak (voor een -groot- stuk) gebeurt buiten de uren.

Wellicht zie jij het om één of andere reden eigenlijk veel te zwart in. Bovendien is het uitdrukkelijk waar wat Brecht zegt: Rock voor Specials wordt meer en meer het festival van Doornzele, Evergem en wijde omstreken... Misschien moet je maar eens komen, zien en zelf oordelen in 2009.

Groet