Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

ACV en ABVV organiseren samen actiedag voor meer koopkracht op 6 oktober

ACV en ABVV organiseren samen actiedag voor meer koopkracht op 6 oktober

BRUSSEL -- Het ACV gaat samen met het ABVV actie voeren op 6 oktober. “Het wordt een algemene actiedag. De centrales zullen beslissen welk soort acties er gevoerd worden”, zegt ACV-voorzitter Luc Cortebeeck.

Het ACV besloot zich aan te sluiten bij de actieoproep van het ABVV eerder deze week. De actie moet een waarschuwing worden aan het adres van de regering en de werkgevers. “Het ongeduld is zeer groot. De uitspraken van de werkgevers over de index en het feit dat de koopkrachtacties van juni niets opleverden, zetten kwaad bloed. Dat ongenoegen leeft niet alleen bij het ABVV maar ook bij onze mensen”, zegt Luc Cortebeeck. Doordat er in juni al grote betogingen geweest waren, moest het signaal nu wat luider klinken, vinden ze ook bij het ACV. Daarom komen er ook acties in de bedrijven. Of er gestaakt wordt hangt af van de centrales. Het wordt dus geen algemene staking. “ De centrales zullen beslissen welk soort acties er gevoerd worden”, aldus Cortebeeck. Zo is het ook aan de vakbonden bij de NMBS om te beslissen of er gestaakt wordt bij de spoorwegen.

Bij het ACV zijn ze zelf verrast dat de actiebereidheid zo groot is. “Ik heb wel al gezegd dat acties onafwendbaar zouden zijn, maar we hadden niet gedacht dat ze er al zo snel zouden komen. Maar het zijn de mensen in de ondernemingen die nu al tot actie willen overgaan”, zegt Cortebeeck. Volgens Cortebeeck komen de dreigementen van de werkgevers over de index hard aan. “Die uitspraken zijn misschien even hard als vroeger, maar de context is anders. De mensen zijn door de dalende koopkracht nu veel gevoeliger. Ook daarom willen zij een duidelijk signaal geven.”

Is het dan niet gevaarlijk om actie te voeren op een moment dat de financiële wereld naar adem hapt en de crisis ook naar de reële economie dreigt over te slaan? Cortebeeck: “We zijn niet blind voor wat er in de wereld gebeurt, maar er moet een evenwicht zijn. Als je ziet hoeveel middelen er naar de redding van de banken gaat, hoeveel overheidsmiddelen men gebruikt om de vrije markt te redden en hoe weinig er daar tegenover staat voor de loontrekkenden die kampen met een dalende koopkracht. Men mag die crisis niet afwentelen op de werkende mensen.”

DAKLOZEN SOLIDAIR MET VAKBONDSFRONT;

De dalende koopkracht lijdt tot een algehele verarming. Mensen die daar nooit aan dachten ontdekken de Aldi en tweedehandskledij. Dat is geen schande en biedt even opluchting. Organisaties die op straat voedsel verdelen aan daklozen en extreem armen, merken dat meer en meer werkenden en uitkeringsgerechtigden mee aanschuiven voor een brood. Iedere euro cent is er één. Zo trachten ze de stijgende huurprijzen en energierekening te bekostigen. Ze overschrijden een grens.

Het Antwerpse Daklozen Aktie Komitee (DAK) bekwam na acties en overleg dat de discriminerende centrale OCMW daklozencel door de Raad volledig geliquideerd werd. Dat is een overwinning die afgedwongen werd van de veertien personeelsleden en hun Gemeenschappelijk Vakbondsfront, dat die "cel" wou behouden. Alle 25 hoofdmaatschappelijk assistenten van de OCMW wijkcentra van de stad namen het standpunt van het DAK en de Raad in. Het Vakbondsfront blunderde. Hier stonden twee types "syndikaten" tegenover mekaar.Die van het personeel, die van de klanten. Het DAK won. (http://www.indymedia.be/nl/node/29224 -"Antwerpse daklozencel ter ziele").

Uit dit conflict groeide iets moois. Er wordt gepraat. De CCOD heeft met haar koepel ACW een traditie, een visie en een praktijk van cristelijke solidariteit met de armste. Mijn vakbond, de socialistische ACOD (ABVV) niet. Het aantal mensen op de rand van de armoede stijgt naar de 20%. 7,5% van hen is extreem arm. 27% heeft financiële zorgen.43% voelt zich onvoldoende beschermd door de sociale zekerheid. Werkenden komen niet rond en zijn angstig voor de toekomst.(Knack 17/09/08).

De georganiseerde arbeidersklasse doet teveel of ze niet thuis is en denkt nog in termen als "lompenproletariaat". Ze sluit burgers uit. Wie niet (meer) aanwezig is in het reguliere productieproces, bestaat niet. En zijn een vogel voor de extreem rechtse kat. Nochtans zullen nu meer dan ooit werkende mensen die vandaag een vrouwtje/mannetje,huisje,tuintje bezitten ontdekken dat ze morgen op een bankje in het stadspark slapen. De voorbeelden zijn legio.

Het ACW startte zopas haar actie "De sociale zekerheid is van u". Het Gemeenschappelijk Vakbondsfront zal in oktober staken. Niets te vroeg. Ik praat van uit de ervaringen van het DAK met verantwoordelijken van de ACOD-LRB(OCMW) te Antwerpen. Om hen te overtuigen net als het ACW de belangen van de "niet productieven" op de agenda te zetten. En die belangen in de practijk te verdedigen, ook al zijn ze geen vakbondslid.

Het DAK verklaard zich solidair met de vakbonden en zal tijdens hun acties en stakingen présent zijn. Eén strijd!

(Koen Calliauw richtte 12 jaar geleden het DAK via grote kraakacties op).

http://www.daklozenaktiekomitee.be

ik heb twee handen, ik voel me sterk

Ik begrijp wel dat titels niet teveel woorden mogen tellen, maar ik vind het belangrijk te benadrukken dat de actiedag gaat over levenskwaliteit, koopkracht en behoud van werkgelegenheid!

'Langer werken voor hetzelfde loon' beschouw ik dus niet als behoud van koopkracht!!!

Wat scheelt er toch met de

Wat scheelt er toch met de vakbonden?

Zijn die nu helemaal gek geworden? De beurzen kelderen, de economie vertraagt, zelfs de olieprijs daalt en nog meer loon gaan eisen...
Ik ben ook maar werknemer en meer loon zal ik nooit afslaan, maar dit is te gek voor woorden. Dit is de snelweg naar nog meer bedrijven die het land verlaten om zich te vestigen in lageloonlanden, dit is een snelweg naar nog meer faillissementen, ontslagen, herstructureringen, brugpensioenen,...

Beste vakbonden, het ontbreekt u aan elementair realisme. er is maar 1 manier om meer loon los te pingelen, en dat is zorgen voor een krachtige en gestaag groeiende economie. Hoe doen we dat: massaal investeren in onderwijs, onderzoek en ontwikkeling. Langetermijndenken! Iets waarop we u noch de regering kunnen op betrappen.

België (of vlaanderen of wat je ook wil) kan alleen overleven als men alle industrie vervangt door sectoren met een hoge returnwaarde, bevolkt door hoogopgeleid en gespecialiseerd personeel.

De bulkindustrie heeft hier geen toekomst meer.

Ach, arme sociaal bewogen burger, u wordt langs alle kanten voorgelogen. Kijk naar Sabena, naar Alitalia, naar Ford Genk, allemaal bedrijven die honderden, ja zelfs duizenden mensen zonder werk hebben gezet, met de vakbonden als mededaders.
De tunnelviesie van de vakbeweging veroorzaakt meer last dan goeds. de huidige vakbondsstructuur is verouderd en bevolkt door socio-economische fascisten die vastzitten in een denkbeeld dat nog dateert van voor de val van het ijzeren gordijn.

Wordt wakker, vakbondsmilitant, open je ogen voor de economische realiteit. Uw acties brengen enkel de economie nog meer in gevaar...

Wat dit land nodig heeft is een vakbeweging die het volledige spectrum van de het thema arbeid bestrijkt. Van de eerste schooldag tot de dag van het pensioen: hameren op onderwijs, opleiding en zelfontwikkeling... Zo zullen we ten eeuwigen dage onze welvaart kunnen behouden.

vakbonden

"wat scheelt er met de vakbonden?"

mischien zou het beter zijn eerst de vraag te stellen wat er met u scheelt.

"Zijn die nu helemaal gek geworden? De beurzen kelderen, de economie vertraagt, zelfs de olieprijs daalt en nog meer loon gaan eisen...
Ik ben ook maar werknemer en meer loon zal ik nooit afslaan"

indien de koopkracht daalt staat u loon af.. simpel feit

"Beste vakbonden, het ontbreekt u aan elementair realisme. er is maar 1 manier om meer loon los te pingelen, en dat is zorgen voor een krachtige en gestaag groeiende economie. Hoe doen we dat: massaal investeren in onderwijs, onderzoek en ontwikkeling."

iets wat vakbonden al meer dan 10 jar vragen is juist het recht op meer vorming, meer investeringen in goed onderwijs, beter gekoppeld aan de bedrijfsrealtiteit. fondsen voor echte ontwikkeling vcan zowel werknemers als nieuwe bedrijfstakken.

het zijn evenwel de bedrijven die hiervoor geen geld of tijd willen vrijmaken. "wat werknemers leren moeten ze maar zelf bekostigen in hun eigen vrije tijd" dixit voorzitter voka. kijk maar naar de percentages afgesproken in de laatste drie IPA akkoorden. hier zijn het juist de werkgevers die deze percentages niet eens benaderen laat staan dat ze zelfs maar enige moeite doen om ze te behalen.

wat u beweerd over vakbonden komt nog niet eens dicht bij wat vakbonden al jaren vragen aan de werkgevers.

uw visie over werkbehoud lijkt me erg kort door de bocht.w at u hier stelt komt regelrecht neer op de afschaffing van alle rechten die werknemers hebben opgebouwd. indien we geen actie voeren, niet vragen naar meer loon of rechtvaardigheid, indien we zoveel uren werken als de baas vraagt zullen bedrijven wel blijven... dit is zowat uw visie op sociale vrede blijkbaar...

als bedrijven zoals banken, verzekeraars grove fouten maken moet de overheid maar tussenbeide komen om het gat te dichten. dat kapitaal recuperen we dan wel bij de arme slaafjes van werknemers en de rest van de meegaande bevolking.

ons economisch bestel bestaat eruit dat mensen geld spenderen, dit geld verdienen ze door te werken en geven ze weer af aan de economie door aankopen... minder geld minder inkomsten voor de economie...dit leer je al in de lagere school

wat u zegt en voorsteld gaat regelrecht terug naar daansiaanse tijden, dank hiervoor

ons economisch bestel

ons economisch bestel bestaat eruit dat mensen geld spenderen, dit geld verdienen ze door te werken en geven ze weer af aan de economie door aankopen... minder geld minder inkomsten voor de economie...dit leer je al in de lagere school

In de jaren 50, ja.

Al het geld dat we uitgeven gaat voor meer dan de helft naar het buitenland. De rest is belastingen.

En natuurlijk moeten werknemers hun opleiding niet zelf bekostigen, en de werkgevers evenmin; Dat is een taak van de overheid.

De werkgever moet zijn werknemers correct betalen. echter, op dit moment brengen vakbonden geen zier nuttigs bij. Zagen en klagen en eisen, ja dat wel. Structureel iets willen veranderen, ho maar (ik verwijs u daarvoor naar de pertinente weigering van de vakbonden om ook maar het minste mee te gaan in de flexizekerheid, de absolute weigering om uurrroosters/overuren te flexibiliseren, de absolute weigering om rechtspersoonlijkheid aan te nemen en zich zoals elk burger natuurlijke persoon of rechtspersoon onder de rechetrlijke controle te plaatsen, enz. ...)

Mijn doel is absoluut niet om terug te keren naar Daens zijn tijd, integendeel, mijn wil is om de huidige vorm van sociale bescherming te kunnen behouden, zodat wie ziek, gehandicapt of werkloos is door omstandgheden niet hoeft te creperen van honger en die moeilijke periode kan overbruggen met een degelijk vervangingsinkomen.

Gaan we die behouden door te proberen concurreren met lageloonlanden en tegelijkertijd meer loon te gaan eisen? Nee, de enige manier dat dit behouden kan blijven is door in een heel andere league te gaan spelen en niet meer te hoeven concurreren.

Moest al het geld dat nu in de zakken van de vakbond wordt gegooid zonder enige vorm van rechterlijke of parlementaire controle in een fonds zijn gestopt dat kon dienen om tijdens de loopbaan betaald een paar jaar te gaan studeren dan zaten we nu met de meest geavanceerde arbeidspopulatie van de wereld, met top-universiteiten voor de hoofdwerkers en schitterende vakscholen voor de handigen. Dat, mijn beste vakbondsman, is denken aan de toekomst, niet vasthouden aan totaal voorbijgestreefde structuren. Nuja, verandering vereist natuurlijk een denkwijze die helemaal tegendraads is aan het conservatisme dat in de zogezegd progressieve vakbonden heerst.

"En natuurlijk moeten

"En natuurlijk moeten werknemers hun opleiding niet zelf bekostigen, en de werkgevers evenmin; Dat is een taak van de overheid."

overheidsgeld = belastingen... iets waarvan werkgevers vinden dat zij veel minder zouden moeten betalen want dat zorgt volgens hun voor meer werk>>> vraagje? 200 000 beloofde banen van verhofstadt?

laten we eerlijk zijn, bedrijven hun winsten gaan omhoog of ga je dit ook tegenspreken? zal het mischien herformuleren de winsten van aandeelhouders, lonen van ceo's gaan steeds de hoogte in maar die van de mensen die het werk effectief leveren, ho maar!

"Structureel iets willen veranderen, ho maar (ik verwijs u daarvoor naar de pertinente weigering van de vakbonden om ook maar het minste mee te gaan in de flexizekerheid, de absolute weigering om uurrroosters/overuren te flexibiliseren, de absolute weigering om rechtspersoonlijkheid aan te nemen en zich zoals elk burger natuurlijke persoon of rechtspersoon onder de rechetrlijke controle te plaatsen, enz. ...)"

flezekerheid= flexicurity>>> een van de dingen hierin voorgesteld is effectief om ALLE controle over overuren, manier vazn betaling van deze overuren over te laten aan de werkgever tov werknemer in kwestie, geen controle door syndicale delegatie ...

een ander voorstel in die flexicurity is om de vastheid van betrekking in handen te leggen van de werknemer, geen bescherming tegen ontslag want een goede werknemer wordt zoiezo weer opgevist door de economie dat is uw flexicurity in 2 zinnen. gaat U uitleggen aan al die werknemers die zeer moeilijk een baan vinden dat dit eigenlijk hun eigen fout is en zeker niet die van hun baas die vooral winst najoeg?

"Mijn doel is absoluut niet om terug te keren naar Daens zijn tijd, integendeel, mijn wil is om de huidige vorm van sociale bescherming te kunnen behouden, zodat wie ziek, gehandicapt of werkloos is door omstandgheden niet hoeft te creperen van honger en die moeilijke periode kan overbruggen met een degelijk vervangingsinkomen."

indien u hier effectief van uitgaat dan gaat u uit van het solidariteitsprincipe waar deze sociale bescherming op steunt. om dit na te streven heb je dus solidariteit nodig want anders gaat die vlieger niet op maar toch verwijst u naar flexicurity wat een systeem is dat juist heel de solidariteit afbreekt en het individuele voorop stelt

"Moest al het geld dat nu in de zakken van de vakbond wordt gegooid zonder enige vorm van rechterlijke of parlementaire controle in een fonds zijn gestopt dat kon dienen om tijdens de loopbaan betaald een paar jaar te gaan studeren dan zaten we nu met de meest geavanceerde arbeidspopulatie van de wereld, met top-universiteiten voor de hoofdwerkers en schitterende vakscholen voor de handigen."

al het geld dat in de zakken van vakbonden verdijwnt??????? enig voorbeeld hiervan zou mischien niet mistaan ...

wat betreft rechtspersoonlijkheid ga ik niet veel over uitbreiden behalve dit ;

1. politieke partijen of organisatie vbo voka en anderen hebben die ook niet..

2. we worden nu al aan banden gelegd door juridische procedures.. hoe kan een vakbond werken indien zij verantwoordelijk zijn voor elk van hun leden of dacht u dat +- 3 miljoen leden gedrilled zijn als een leger dat puur bevelen opvolgt? gelukkig niet!!!

punt gemaakt

Meneer Rodgers,

U hebt uw punt gemaakt. Maar laten we er geen scheldpartij van maken. In uw laatste door mij weggehaalde commentaar gooit u lustig met termen als "inhalige schurken" etc. Er zijn genoeg sites op het net te vinden waar dat soort tirades wel welkom zijn. Wij houden het hier liever netjes.

christophe
Indymedia.be