Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Hoofddoek-ontslag mobiliseert Centrum voor Gelijkheid van Kansen en vakbonden

Hoofddoek-ontslag mobiliseert Centrum voor Gelijkheid van Kansen en vakbonden

Samira Achbita (24) werkte als receptioniste bij Atlas Copco in Wilrijk toen ze in april besliste een hoofddoek te dragen. Dat ze moslima was vormde nooit een probleem, maar door de hoofddoek zette Group 4 haar binnen de maand op straat."Ik moest thuisblijven, maar zonder loonbehoud", zegt ze.

104596479_b5fd8cf507_m.jpg

Foto: flickr.com

De liberale vakbond ACLVB liet weten dat ze juridische stappen zullen ondernemen. Ook het Centrum voor Gelijke Kansen overweegt een klacht in te dienen en is bezig met de zaak te onderzoeken. Frank Dams, adjunct-secretaris van de ABVV-afdeling Antwerpen-Waas komt op voor de bewakingssector-werknemers. Hij pleit voor een einde van de grijze zone die voor deze situatie zorgt.

Zowel het Centrum als de liberale vakbond zijn met Group 4 gaan praten, maar hun besluit stond vast. Frank Dams (ABVV) zegt dat deze zaak een precedent is, maar hij wijst er ook op dat het een ingewikkelde discussie is: "Er moet meer juridische duidelijkheid komen om een einde te maken aan de grijze zone waarin we nu zitten". "Opkomen voor de gelijke behandeling van mensen die wel of niet religieus zijn behoort tot het dagelijks werk van de socialistische vakbond. Op het federale statutaire congres op 8 en 9 juni werd bevestigd dat er niet mag gediscrimineerd worden op basis van bijvoorbeeld religie, geslacht of geaardheid".

Het is moeilijk om vandaag uit te maken wat wettelijk kan en wat niet: "Je kan je afvragen of iemand bijvoorbeeld in een priesterkleed naar zijn werk mag gaan" zegt Dams. "Er is overleg geweest met de liberale vakbond. Die besloot al eerder om sowieso naar de arbeidsrechtbank te stappen om klacht in te dienen tegen het loonverlies dat Achbita gedurende anderhalve maand leed". Dams vindt "dat dat loonverlies absoluut niet kan!" Maar hij vreest dat er een beroepsprocedure ervoor zal zorgen dat het nog lang duurt voor er een uitspraak komt. "Een absoluut recht op het dragen van een hoofddoek is er niet", weet Rachida Lamrabed van het Centrum, "maar een verbod opleggen kan slechts in een beperkt aantal situaties". Het Centrum voor Gelijke Kansen wenst daarop voorlopig geen bijkomende commentaar te geven.

"Uit respect voor haar geloofsovertuiging zal het ACLVB juridische stappen ondernemen", zegt Chantal Vanhove van de liberale vakbond, "wat hier gebeurd is, kan niet". Achbita wil haar ontslag aanvechten bij de arbeidsrechter. "Ze blonk echt uit in haar job", geeft het bedrijf toe, "maar wij verwachten van onze werknemers strikte neutraliteit". Tot voor kort was Samira Achbita een zeer geliefde werkkracht bij Atlas Copco, een multinational die luchtcompressors vervaardigt. Omdat men zo tevreden was over haar, kreeg ze als enige werkneemster extra maaltijdcheques.

Op 10 april vroeg Achbita haar baas of het in orde zou zijn als ze een hoofddoek begon te dragen. Maar een hoofddoek dragen uit geloofsovertuiging, dat kon niet volgens het bedrijf. Ze legde zich daarbij neer en deed haar hoofddoek af in de toiletten voor ze binnenkwam en weer aan als ze naar buiten ging. Na vier weken stelde ze voor haar hoofddoek te dragen op de moderne manier: achter de nek gebonden. Haar baas weigerde opnieuw. Achbita belde daarop naar Group 4 Securicor, de bewakingsfirma die haar als receptioniste tewerkstelde bij Atlas Copco. Daar verzekerden ze haar dat Atlas Copco niet mocht weigeren en er werd een vergadering belegd om de zaak uit te praten. "Maar toen ik toekwam, was duidelijk dat alles al beslist was", zegt ze. Achbita kreeg bovendien een brief: "Zolang u geen gevolg wenst te geven aan de stipte naleving van de dresscode binnen onze organisatie, brengt u zichzelf in de onmogelijkheid de arbeidsovereenkomst uit te voeren (...) hetgeen ons vrijstelt van enige verplichting inzake verloning". Van de ene dag op de andere werd ze onbetaald op straat gezet, gewoon om geen klanten te verliezen. Ze is gebroken, verbitterd en kwaad, maar in de eerste maand van haar werkloosheid heeft ze toch al meer dan vijftig sollicitatiebrieven verstuurd.

Proficiat!

Proficiat! Ik denk dat er vele werkgevers staan te springen om haar in dienst te nemen! Niet iedereen in dit land is racistisch!

Dit heeft niets met racisme

Dit heeft niets met racisme te maken.

Wij als mannen moeten ook met das en kostuum naar het werk komen, zoniet krijgen wij opmerkingen en worden wij bij gebrek aan conform gedrag ook aan de deur gezet.

Daarenboven leven we hier inderdaad in een lekenstaat en religieuze uitingen moeten beperkt blijven tot de privé-sfeer. Waarom moeten trouwens in de scholen religieuze en fundamentalistische vrijzinnige standpunten op kosten van de belastingbetaler verkondigd worden ?

Diegenen die een religie of andere gelijkaardige sectaire theorieën wensen te beoefenen kunnen niet verlangen dat de ganse gemeenschap hiervan de kosten betaald. Waar is trouwens de Guy Verhofstadt die aan de belastingbetaler de keuze ging laten waaraan zijn "bijdrage" ging besteed worden ? Vergeten Guy ?

Vrijheid van religie ? Geen probleem maar wel op eigen kosten !

das en kostuum ???

"Wij als mannen moeten ook met das en kostuum naar het werk komen, zoniet krijgen wij opmerkingen en worden wij bij gebrek aan conform gedrag ook aan de deur gezet."

Waar is dat?

Ik werk al jaren: frabriek, onderwijs, journalist,... noog nooit droeg ik op het werk: "Das en Kostuum"

hoofddoek-ontslag

Hoe zit het met onze waarden en normen in de maatschappij ? In naam hiervan wordt iemand verplicht de hoofddoek af te doen ? Samira heeft bewust en in alle vrijheid gekozen voor het dragen van een hoofddoek, zonder daarbij andere personen te belemmeren in hun vrijheid. Wat doen wij...iemand verbieden om vrij te zijn? Ik stel mij hier toch vragen bij. Zijn onze normen en waarden dan zoooo goed ? ....

Re

Regels zijn regels en heeft niets te maken met een eigen mening of vrijheid, als ik op't werk geen pet mag dragen doe ik dat ook niet. Dus als er geen hoofdoek mag gedragen worden mag dat ook niet. We leven in een moderne wereld. maar regels zijn er om te respecteren. al kom je van mars

triestige meeloper

Wat is flame toch een triestige meeloper die een reglement als iets heiligs ziet en na te leven tot in het absurde.Je hebt de letter en de geest weet je wel.De vrouw in kwestie deed haar werk zeer goed ,al of niet met hoofddoek en een ontslag daarvoor krijgen is meer dan overdreven.Een beetje tolerantie graag want zo kan men 99% van de arbeiders en bedienden ontslaan voor een of andere pietluttigheid.Want zo kan ik het dragen van die hoofddoek niet anders noemen.Welke volwassen mens heeft daar nu last van? Ik en andere normaal logisch denkende mensen zeker niet neem ik aan.

Atlas Copco Middle-East

Very interesting discussion in Belgium. My name is Ahmad and I live in Bahrain. I got this article translated by a Belgium colleague. To be honest I don't care about your political situation in Belgium but a woman fired by a worldwide company which makes millions of turnover in the middle-east, because of her headscarf is really exaggerated.

I will have this article translated and sent to the main stream media here in the Middle-East. Wait and see the result...