Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Personeel De Morgen start een "Red De Morgen"-blog

Personeel De Morgen start een "Red De Morgen"-blog

Omdat een debat in de krant onmogelijk is, nemen de journalisten van De Morgen hun toevlucht tot een blog. Op http://bloggen.be/reddemorgen/ vind je een eerste reactie op het aangekondigde sociaal bloedbad bij de krant.

"Nog meer dan de verhuis uit Brussel zal het wegsaneren van meer dan één vierde van het personeelsbestand de redactionele autonomie onherstelbaar aantasten", schrijven de journalisten. Kritische bemerkingen bij een investeringsplan eerder dit jaar werden door de hoofdredactie in de wind geslagen, aldus nog de bloggers. "De redactie lijkt met het collectief ontslag de prijs te betalen voor ernstige fouten van het management van de krant."

De redactieleden sluiten acties niet uit en willen met de blog "een dialoog opstarten met iedereen die over dit collectief ontslag, en, bij uitbreiding, de onafhankelijkheid van de krant, wil reageren".

Een debat organiseren in de krant lijkt niet echt mogelijk. Het nieuws over de amputatie stond op bladzijde 19. Vrijdag stond er dan wel een iets langer stuk in de mediabijlage met de historische quote van hoofdredacteur Klaus Van Isacker: “Het zal wat zelfdiscipline van hen vragen om zelf foto's te selecteren en koppen, tussenkoppen en foto-onderschriften te bedenken.”

In de weekendkrant staat dan wel weer een boeiend stuk van ex-hoofdredacteur Paul Goossens. Goossens vindt dat er dringend een "Staten-Generaal van de schrijvende pers" moet bijééngeroepen worden.

oh nee

geen tweede keer - de morgen heeft alles waar de krant ooit voor stond op een arrogante manier overboord gegooid. Ben benieuwd of jullie veel steun van de yups zullen krijgen.

Tjein

De Morgen terug op zijn plaats bij Indymedia.
We hebben neen keer geld binnen gehaald voor jullie krant geen tweede keer niet meer.. Een krant gelieerd aan de Liberal kant van de SP-a.. En als die SP-a in de regering zit een regeringskrant worden. Een ezel stoot zich geen twee keer aan de zelfde steen.. Trouwens De Standaard is op veel vlakken progresiever als krant dan de Morgen.

de morgen

de morgen groot geworden door de arbeidende klasse,
is nu de krant van het intellect,
kijkt nu neer op de arbeiders,

maar gaat nu ten val

wie hoog grijpt zal diep vallen,

net als zijn zielsgenoot de SP-A

geweten

gelukkig hebben ze daar nog het wandelend levend geweten van Vlaanderen
ik ben even zijn naam vergeten : wat kalend en iet of wat aangekomen

Tijd voor versteviging Burgerjournlistiek

Meer en meer zien we een loskoppeling van de reclamewereld van de geschreven en audiovisuele media naar zelfstandige bedrijven. Google is daar het beste voorbeeld van. Geleidelijk aan zullen de reclame inkomsten van de mainstream media opdrogen. Dit is in feite geen reden om te juichen want het zal verlies van honderden jobs betekenen. Een ander negatief aspect is wel dat de invloed van de financiële wereld en de bedrijfswereld op de traditionele media nog groter zal worden. Zie daarover bvb het artikel van Stampmedia: http://www.stampmedia.be/?p=736

Gouden tijden voor de Burgerjounalistiek. Maar als die het vertrouwen van de grote massa wil winnen zal ze moeten blijk geven kwaliteit en eensgezindheid. Kwaliteit daar kan aan gewerkt worden. En het verbaasde mij toen ik terug Indymedia begon te lezen dat de kwaliteit ervan met rasse schreden is vooruit gegaan. Ik ben reeds sedert 1991 bezig met burgerjournlistiek als oprichter van het alternatieve persagentschap Knooppunt dat in België de Association for Progressive Communication (http://www.apc.org) vertegenwoordigde. Je zal het me niet kwalijk nemen dat ik in 2004 afhaakte. Ik had geen computer meer, te veel eigen middelen in Knooppunt gestoken. En ik stoorde mij aan de vele ruzies en meende toen ook wel enige censuur waar te nemen. Onheuse aanvallen op mensen die zich niet konden verdedigen liet men er in. Mijn protest daartegen vloog eruit. Bon, ik was Indymedia een beetje uit het oog verloren.

Toen ik de laatste tijd zo verontwaardigd werd door de toenemende verrechtsing in Vlaanderen, Linguistic Cleansing zag opduiken (http://thewingsofthecarp.wordpress.com/2008/12/06/2008/11/10/taal-protec...) en zag dat men daar in gespreide slagorde op reageerde schoot ik uit mijn krammen en bond mijn oude voorschoot terug aan. Ik wordt 60. In nam het initiatief om met een Dialoog Site te starten: 'La Flandre Profonde' waar eindelijk eens dingen kunnen uitgepraat worden op een ordentelijke manier en waar de kwaliteit van de artikels zeer hoog zou liggen. Je kan over dat initiatief lezen op http://thewingsofthecarp.wordpress.com/2008/12/06/la-flandre-profonde/

Bon als ik begin rond te schrijven naar een 20-tgal oude kennissen wijzen zij mij Indymedia en LEF een ander gelijkaardig in initiatief. Nu zit ik natuurlijk met een probleem. Ga ik als mijn initiatief lukt niet zorgen voor nog meer versnippering, terwijl ik net het tegenovergestelde wou bereiken. Bon ik leg andere aksenten: Dialoog, Kwaliteitsjournalistiek, Containment maar geen centrale moderatie maar moderatie door lezers en auteurs. Ik zie mijn initiatief meer als een weekblad terwijl Indymedia een dagblad is. Maar toch. In alle geval kies ik voor het overleg en de samenwerking met Indymedia. Laat dat duidelijk zijn.

christophe

Gepost door christophe
06.12.2008