Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Vakbonden hopen op verandering na staatsgreep in Guinée

Vakbonden hopen op verandering na staatsgreep in Guinée

Kort na de dood van dictator Lansana Conté op 22 december greep de legerkapitein Moussa Dadis Camara de macht in het West-Afrikaanse land Guinée. De vakbonden die in 2007 nog een opstand leidden tegen Conté reageerden afwachtend. Dat de coupleider belooft de strijd aan te binden tegen de straffeloosheid en de corruptie en dat hij de bankier Kabiné Komara aanstelde als premier, wordt positief onthaald door de vakbonden. Zij hadden twee jaar geleden zelf al Komara voorgesteld als premier.

guinée.png

Lansana Conté kwam zelf in 1984 aan de macht na een staatsgreep. Hij bleef de plak zwaaien in Guinée tot aan zijn dood. Begin 2007 bracht een volksopstand zijn regime aan het wankelen. De vakbonden eisten zijn aftreden, maar uiteindelijk bleef hij toch in het zadel zitten nadat hij enkele toegevingen had gedaan.

De nieuwe staatsgreep werd in de hele wereld veroordeeld. De vakbonden in Guinée – die op veel steun van de bevolking kunnen rekenen – reageerden opvallend rustig op de staatsgreep. In een gezamenlijke verklaring namen zij op kerstdag acte van de machtswissel. De coupleiders werden gefeliciteerd wegens hun belofte om zich te houden aan het democratisch proces dat door de vakbonden in gang werd gezet. De vakbonden riepen de internationale gemeenschap ook op om de situatie in Guinée beter te bestuderen. Dat kan een verwijzing zijn naar de landen die dreigden met sancties tegen het nieuwe regime. De verklaring werd ook ondertekend door de – ook in België bekende – vakbondsvrouw Rabiatou Diallo van de CNGT.

Op 27 december nodigde coupleider Camara de vakbonden uit in een militaire kazerne. Hij vroeg hen een premier voor te stellen en beloofde de strijd aan te binden tegen de corruptie en de straffeloosheid. Rabiatou Diallo verwelkomde die belofte, maar voegde er volgens persagentschap AP aan toe: “Als ze afwijken van de weg die ze beloven te volgen zullen ze ons op hun pad tegenkomen.”

Kort daarna raakte bekend dat de in Egypte werkende bankier Kabiné Komara de nieuwe premier wordt. Hij prijkte in 2007 al op het verlanglijstje van de vakbonden. Maar dictator Lansana Conté koos toen voor Lansana Kouyaté die hij een jaar later al weer aan de kant schoof voor zijn vertrouweling Ahmed Tidiane Souaré.

Verkiezingen in 2009?
Aanvankelijk beloofde coupleider Camara om verkiezingen te organiseren eind 2010. De oppositie eiste verkiezingen in 2009. In een gesprek met de Franse minister van Ontwikkelingssamenwerking Alain Joyandet liet Camara weten dat hij nu toch van plan is om nog dit jaar nieuwe verkiezingen te organiseren. Hij zou daarbij zelf geen kandidaat zijn.

Guinée is één van de armste landen ter wereld. Het West-Afrikaanse land staat op de 160ste plaats op 177 in de ontwikkelingsindex van de VN. De armoede van de bevolking – de overgrote meerderheid moet rondkomen met minder dan één dollar per dag – staat in schril contrast met de rijkdom van de ondergrond van Guinée. Het land bezit een derde van de wereldreserve aan bauxiet (de grondstof van aluminium) en heeft ook grote voorraden goud, diamant en nikkel. In 2007 werd er ook uranium gevonden.