Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Gentse hoogleraar Marc Cogen stelt voor om Gaza te ontvolken

Gentse hoogleraar Marc Cogen stelt voor om Gaza te ontvolken

In het radio 1-programma Vandaag mocht de extremistische professor Marc Cogen ook eens zijn licht laten schijnen op de oorlog in Gaza. Veel werden we daar niet wijzer van. Kon ook moeilijk anders. Marc Cogen is hoogleraar Internationaal Recht aan de Universiteit Gent, maar werkte zich de afgelopen jaren in de kijker als moderne kruisvaarder tegen de islam. In oktober 2007 was hij één van de sprekers op de Vlaams Belang-conferentie tegen de islam georganiseerd door de ondertussen veroordeelde geweldenaar Bart Debie. In diezelfde periode schreef hij ook een column waarin hij opriep op om ten oorlog te trekken tegen Iran. Hij gaf zich toen uit als adviseur van minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht. De minister liet daarop snel weten dat Cogen al een tijd niet meer actief was als adviseur.

Cogen had in het tien minuten durende debat met Koen De Groof van Broederlijk Delen maar één boodschap die hij als een mantra herhaalde. Hamas is gelijk aan Al Qaeda en met Al Qaeda zit je toch ook niet rond de tafel. Nee, die schakel je militair uit met bommen. Dat Hamas ook een politieke beweging is die de verkiezingen won en sociale voorzieningen aanbiedt en dus totaal niet te vergelijken is met het schimmige netwerk Al Qaeda, vergat de hoogleraar te vermelden. Dat paste niet helemaal in zijn kruistocht. Op het einde gooide hij al zijn kaarten op tafel. "Maar er zijn toch ook veel gewone burgers", vroeg de journaliste (1,3 miljoen burgers om precies te zijn, nvdr). Die moeten maar vluchten naar Egypte en Egypte moet die maar opnemen, was het boude antwoord van Cogen. De Gentse hoogleraar van de Universiteit van Gent stelt dus voor om Gaza maar meteen te ontvolken. Zou dat dan toch de verborgen strategie zijn van het Israëlische leger?

Hitler won ook verkiezingen

Hitler won ook verkiezingen en bood ook sociale voorzieningen aan, net als Hamas.

re:

Ja en Hitler bombardeerde ook dichtbevolkte steden waarbij veel burgerslachtoffers vielen. Net als het Israëlisch leger dus. En mocht hij internet gehad hebben, zou hij ongetwijfeld ook onnozele commentaartjes geschreven hebben.

Om maar te zeggen: uw commentaar slaat nergens op.

Hamas

Hamas heeft in 8 jaar tijd niet veel meer dan 20 burgers vermoord met zelfgemaakte raketten. Exacte cijfers kan je vinden op de site van israëlische mensenrechterorganisatie B'Tselem, www.btselem.org De vergelijking met Hitler in Duitsland is dus lichtelijk overdreven.
Als je dan toch wil vergelijken met de Nazi's, kijk eens naar de tactiek van Israël: Een volk opsluiten, vernederen en vervolgens koelbloedig uitmoorden.

Muren

Was het Hamas dat eerst onwettig grondgebied innam en vervolgens een muur bouwde a la nazionalsocialisten? Ik dacht het niet hoor.

correctie op commentaar

correctie op commentaar christof

Het verschil met Hitler en waarom het vergelijk niet op gaat was dat hij gefinancierd werd door het militair industrieel complex.
Het is aangetoond dat een voorvader van Bush, Prescott de oorlogsindustrie mee heeft gefinancierd in duitsland; Daarmee heeft Hitler miljoenen mensen aan werk geholpen en werd hij natuurlijk op dat moment geliefd. Hij legde wegen aan met dat geld autobahnen, ontwierp de volkswagen... hij was nochthans een arme sloeber bij zijn geboorte. hij heeft wel zijn geboortedorp met begraafplaats en al met de grond gelijk gemaakt en tot militair oefenterrein verklaard...en over zijn afkomst cirkuleren nogal wat geruchten. Waar zien we dat nog heden ten dage?

Hoe komen zo een onbekende mensen ineens zo in de schijnwerpers te staan?

Geen enkele dictator/'staatshoofd' kan dat alleen .... wees gerust.
Achter elke dictator zit geld en een kliek mensen die hem in het zadel hielpen vaak dezelfde kliek... al 100 den jaren...
Aipac,CFR, Rondetafel, European Round Table,Bilderberg groep, de loges allemaal overleg clubs waar "de Natie" haar contracten afsluit met elkaar. zolas de belgische grondwet betaamd
Souvereiniteit aan de natie! art 33 dateert van 1830....niks volkssouvereiniteit... nooit van gehoord.

Hamas is eerder te vergelijken met een volks bevrijdingsbeweging ZONDER veel hulpmiddelen van buitenaf.
Daar zie ik heel dat fenomeen niet van ons kent ons en we zwijgen over de bloodshed.

'het schimmige netwerk Al Qaeda'

Wat weten we eigenlijk over Al Qaeda, behalve dat het volgens sommigen uitgeroeid moet worden?

Leeft Israël met de angst van de kaart geveegd te worden? Delen van Irak, Afghanistan, Libanon, Palestijnse gebieden, Vietnam, Cambodja, ... zijn van de kaart geveegd, samen met miljoenen mensenlevens die daar zijn omvergeblazen.

Al Qaeda heeft in totaal enkele duizenden slachtoffers gemaakt. En de verantwoordelijkheid van het 'terreurnetwerk' Al Qaeda is niet eens bewezen.
Terwijl de bewijzen van de 'terreur-coalitie' VS, Israël en Navo helaas niet meer te ontkennen zijn.

Ik ben nochtans zeker dat

Ik ben nochtans zeker dat jij ook zou vergeten vermelden dat Hitler verkiezingen won en sociale voorzieningen aanbood, wanneer je het over het nazisme hebt.
Mijn punt even uitleggen:
De auteur zegt dat de hoogleraar de positieve kanten van Hamas (democratische representativiteit, sociale ingesteldheid) "vergeet te vermelden". Door deze uitspraak maakt de auteur duidelijk dat hij wil dat deze (positieve) aspecten van Hamas wel belicht worden. Dat stoort mij, aangezien Hamas een terroristische organisatie is, die bovendien in belangrijke mate verantwoordelijk is voor de dagelijkse miserie van de Palestijnen.
Om mijn afkeer duidelijk te maken, zei ik dat op basis van de auteur zijn criteria, hij dezelfde gevoelens zou moeten koesteren ten aanzien van de Führer, wat hij (hopelijk) niet doet. Hopelijk helpt dit stukje hem bij wat zelfreflectie (in plaats van meteen terug te reageren...).

Dat u mij dan nog vergelijkt met Hitler vind ik beneden alles. In ruil daarvoor vraag ik alleen maar 5 minuutjes reflectie van de auteur ;-)

Domme opmerking

Het was dus een domme opmerking bono.

Mischien ziet U het niet, maar er is een verschil tussen Hamas en Alquada, en dat verschil is redelijk verregaand.

U kan het leuk vinden of niet, maar Hamas werd democratisch verkozen, dat was trouwens de reden waarom Israël de inwoners van Gazazp "strafte" met het sluiten van de grenzen.
Bush, Hitler, Sharon, Olmert, ... werden inderdaad ook democratisch verkozen. Die van Hamas zijn dus in mooui gezelschap, dat is waar.

Alquada vond ook dat ze Amerikaanse bugers collectief mocht straffen omdat ze Busch verkozen tot president. Is dat niet ook logica van Israël?

Wie zijn hier eigenlijk de terroristen?

Voor Hitler was elk (gewapend) verzet tegen het nazisme ook terrorisme. Het was de communisticeh en Joodse terreur waartegen Duitsland zich diende te beschermen met onder andere *precisie* bombardementen, invasies en bezettingen.
Waar hebben we die rethoriek nog gehoord de laatste dagen?

Straks gaan de zionisten ons nog vertellen dat er gewoon te weinig "ruimte" is in Israël en dat ze daarom hun rechtmatige grond opeisen.
Ook dat verhaal ken ik van ergens?

zoals je ziet, een domme opmerking die nergens toe leid.

Verdienste

De verdienste van Bono is om eraan te herinneren dat democratie een ingewikkeld begrip is. Mensen als Marc Cogen gebruiken de term democratie enkel als hun dat uitkomt, en wij mogen niet dezelfde fout maken. (Als denk ik dat Christophe vooral vermeldde dat Hamas democratisch verkozen is om aan te tonen dat je Al Qaeda en Hamas niet zomaar over dezelfde kam mag scheren).

Maar Bono, zoals Han aantoont is het denk ik ook belangrijk om te beseffen dat ook het begrip terrorisme niet zo vanzelfsprekend is. Ook het begrip terrorisme wordt vaak enkel gebruikt als dat goed uitkomt.

hitler en verkiezingen

Hitler heeft nooit echt de verkiezingen gewonnen,hij haalde een hoog percentage van de stemmen maar werd door andere zogenaamde democratische partijen mede aan de macht geholpen,Gaza kan je ook niet vergelijken met Duitsland, Gaza is extreem verpauperd door de brute kolonisatie en uitsluitingpolitiek van Israêl .Duitsland was een ontwikkeld land in crisis waardoor het racistisch en fascistisch ideeêngoed van Hitler aansloeg (parallellen met het zwarte blok hier) Hitler vermoordde ook tienduizenden politieke tegenstanders .Hitler wou ook economische uitbreiding en gebieden veroveren,Zonder oorlog ging dat niet,de parallellen met het zionisme zijn moeiteloos te leggen.

Mijn grote gelijk! In plaats

Mijn grote gelijk!
In plaats van mijn tekst objectief te lezen, halen julle (Han en Christophe) er met jullie subjectieve bril alleen een verondersteld sentiment uit.
Lees misschien nog even mijn eerste reactie na; ik zeg daar niets in dat fout is.

@ han:
Ik zeg toch niets over Al Qaida? Jij zegt van wel! Je subjectiviteit bracht je daar toe. Toch even reflecteren?...

Bono, je schreef in je

Bono, je schreef in je tweede commentaar: "aangezien Hamas een terroristische organisatie is, die bovendien in belangrijke mate verantwoordelijk is voor de dagelijkse miserie van de Palestijnen."

Waarmee je Hamas over dezelfde kam scheert als Al Qaeda, door het veel te vage begrip 'terroristisch' erop te kleven.

Als je terrorisme ook definieert als: geweld gebruikt door een politieke groepering die democratisch verkozen is (zoals Hamas), dan kan je de regering van Israel even goed terroristisch noemen. Met de begrippen terrorisme en democratie komen we dus niet veel verder.

Kijk liever naar volgende feiten:
-Israel is de grootste agressor (cijfers op www.btselem.com en op wikipedia)
-Israel heeft een high-tech leger en een industriele economie terwijl de palestijnen geen van beide hebben, en zich dus niet kunnen verdedigen. Israel heeft een complete overmacht.
-Israel heeft de Palestijnen van hun land verdreven en heeft wat overblijft gekoloniseerd.
-Israel heeft de palestijnen van Gaza opgesloten in een openluchtgevangenis.

@Bono

Las jij eigenlijk wel het artikel waarop je reageerde?
Of doe je er maar wat op los?

@Karel: Een vereniging die

@Karel: Een vereniging die dagelijks zo'n 20 kleine raketten richting Israël afvuurt, met de bedoeling daar dood en angst te zaaien, is terroristisch. Bovendien heeft ze een geschiedenis van busbommen en andere typisch terroristische aanslagen.
BTW, ik zeg niet dat Israël niet verantwoordelijk is voor de toestand. Ik ben het absoluut met je eens dat ze meer verantwoordelijk zijn dan Hamas, om de redenen die je aanhaalt.

@Han: zeker gelezen, best interessant.

Straks gaan jullie nog denken dat ik wil provoceren :-o

De zionisten "ontvolken" al sinds 1984 via ethnische zuivering!

Aan de auteur van het stukje. Door je formulering:
“Dat Hamas ook een politieke beweging is die de verkiezingen won en sociale voorzieningen aanbiedt en dus totaal niet te vergelijken is met het schimmige netwerk Al Qaeda, vergat de hoogleraar te vermelden.”…geef je brandstof aan reacties als Bono. En wellicht zal die professor hetzelfde gereageerd hebben op zo’n eventuele reactie van zijn tegenspeler in het debat.

De essentie is dat de zionistische kolonialistische voorpost van het imperialisme op het kruispunt van drie werelden (Europa, Afrika en (Klein-Azië), de controle installeren over, grondstoffen, goedkoop werkvolk, repressie op alle krachten uitoefenen die zich verzetten tegen het imperialisme. Die krachten die de mensen hiertegen antiimperialistisch organiseren doen dit op basis van een ideologie die zich nog moet ontwikkelen en wellicht nog niet “zuiver” antiimperialistisch is.
Maar zo kun je de ideologie van Hezbollah al niet meer islamitisch fundementalistisch noemen, bijvoorbeeld, maar eerder “veel echter” antiimperialistisch.
De ideologie van Hamas is ook aan het ontwikkelen.

Hun goede verkiezingsuitslagen waren een soort “opiniepeiling” voor hun werking.
“Het schimmige netwerk Al Qaeda” is een soort “waarheid” die als het maar lang genoeg wordt herhaald een eigen leven gaat leiden. Als jij nu die “waarheid” als argument gebruikt, geef je weer voedsel aan het goedpraten van de politiek “war on terror”…. dus speel je Marc Cogen en zo’n Bone juist in de kaart…..
En ik ben overtuigt dat je dat juist niet wil!

Bone gebruikt verder een “bewijs naar analogie” waar er geen analogie is!
Hitler was de stroman, eerst van de Amerikaanse inlichtingendienst(!) en later van het Duitse grootkapitaal en militaire elite. Hij “won” nooit echt de verkiezingen, maar op basis van een heel goede verkiezingsuitslag, heeft hij via gemanipuleer achter de schermen de macht gegrepen. (en hij had die macht, via duistere contacten met het grootkapitaal en topmilitairen al “ondergronds” opgebouwd).
Hij heeft als een echte imperialist, de rust op het thuisfront “gekocht”, door te zorgen dat de bevolking een zekere koopkracht hadden. Die sociale voorzieningen werden eigenlijk “betaald” door een enorme collectieve loonsVERLAGING die werd doorgevoerd toen Hitler aan de macht kwam en door repressie tegen alle vormen van syndikale strijd.

...Ik bedoelde sinds 1948...

...Ik bedoelde sinds 1948...

Gaza

tijd voor een moeder/grootmoeder aan het woord;
los van elke politiek (al is die er natuurlijk)!
een grote sterke man, die een klein kind zou aanvallen,
vinden we etisch niet verantwoord.
dat is wat er nu gebeurt in Gaza, en al de rest is uitleg om het grote gelijk
Ik zie de dode ,kleine Palestijnen.

Gaza

De heer "Christophe" is niet alleen tendentieus in zijn berichtgeving maar hij verdraait ook met opzet de feiten. Punt één: ik ben niet tegen de Islam maar wel tegen terreurbewegingen, daarinbegrepen de terreurgroepen die aanslagen plegen in naam van de Islam. Dat is een totaal andere visie dan deze van de heer "Christophe". Ten tweede, Iran is erkend als de sponsor van Hezbollah ('De Partij van God'), Hamas en andere splintergroepen die voortdurend aanslagen plegen. Dat zij sociaal werk doen is deel van hun strategie om volkssteun te winnen. Ook Al Qaeda heeft mantelverenigingen met sociale en humanitaire doelstellingen als cover voor hun operaties. Ten derde, de conferentie in Brussel over de Jihad werd bijgewoond door experten en academici van allerlei strekking, zowel van de VSA ls vqn Europe. De strijd tegen de Jihad is een bekommernis van alle democraten van welke politieke strekkingen dan ook. Ten vierde, Egypte heeft in 1981 de Conventie van Geneve inzake Vluchtelingen geratificeerd maar weigert deze toe te passen voor inwoners van Gaza. Op deze wijze schendt Egypte niet enkel hqqr verdrqgsverplichtingen, maar is mede-verantwoordelijk om de bevolking van Gaza uit te leveren aan de terreurgroep Hamas. Dank je wel om in de toekomst een correcte blog te schrijven zodat het debat in een meer serene sfeer kan verlopen.

Marc Cogen
Gewoon hoogleraar internationaal recht, Gent

re:

Eén: u hebt wel degelijk deelgenomen aan een conferentie "tegen de islamisering". Organisator was de veroordeelde gewelddadige ex-politieagent Bart Debie van het Vlaams Belang. Islamisering is een neologisme, maar door mensen als Geert Wilders die de term bekend maakten, betekent het wel degelijk "de aanwezigheid van moslims". Ook voor het Vlaams Belang komt het daarop neer. De partij deelde vorig jaar pamfletten uit tegen de islamisering van Brussel. De partij zei in dat pamflet ook hoe ze dat wilde aanpakken: door een immigratiestop.

Twee: u maakt voortdurend een amalgaam door Al Qaeda op één lijn te plaatsen met bewegingen als Hezbollah. Hezbollah heeft altijd ontkend iets te maken te hebben met terreuraanslagen. De betrokkenheid van Hezbollah bij een aanslag is ook nooit bewezen. De organisatie wordt ook door Europa niet als een terreurorganisatie beschouwd. Dat Bart Debie alles op een hoopje gooit, zijn we gewoon. Van een hoogleraar van de Gentse universiteit verwacht ik iets meer wetenschappelijkheid.

Drie: bij de lokale verkiezingen van 2005 behaalde Hamas in Gaza 75 van de 118 zetels. De bewoners zijn dus helemaal niet "uitgeleverd" aan Hamas door Egypte. U blijft vinden dat Egypte de inwoners van Gaza moet opnemen. De overblijvende Hamas-strijders zouden dan uitgeroeid kunnen worden door het Israëlische leger. U stelt dus voor om Gaza te ontvolken zodat het koloniale project van Israël alvast op die flank geen last meer heeft van verzet. Precies wat ik hierboven als schreef.

Gewoon even "for the

Gewoon even "for the record", buiten de discussie om:

Stoort u zich er, als professor internationaal recht even zwaar aan dat de Israëliërs een lange lijst met conventies overtreden als u er zich aan stoort dat Egypte en Hamas conventies overtreden?

Mijnheer Cogen?

@ Mijnheer Cogen

Wat hebt u te vertellen over de terroristische aanslagen die de zionistische beweging pleegt binnen Israël?

Terwijl iedereen hier wat zit te kankeren over wat democratie of terrorisme is en wat woordgegoochel bovenhaalt vergeet iedereen het punt van het verhaal:

Een maatschappij stelt normen en waarden, die worden gelijk gesteld aan 'goed'. Alles wat van de norm afwijkt wordt aan zien als 'slecht' of 'minder'. Dit is zo in onze Westerse wereld (daar kan je Israël bijrekenen) en dit is zo in het Midden Oosten, enkel ligt de focus daar ergens anders.

Om de woorden democratie en terrorisme uit te leggen: In westerse ogen zijn de normen uit het Oosten terrorisme en hun ogen democratie.

Maar buiten het feit dat democratie algemeen aanvaard wordt als de norm, welk bewijs hebben wij dat democratie effectief goed is? (vergeef mij alvast dat ik dit in twijfel trek en voordat de Hitler-geobsedeerden terug opduiken: hij kwam ook aan de macht dankzij democratie... -- of toch de schijn ervan)

Terrorisme staat niet altijd gelijk aan geweld: volgens sommigen is Indymedia een vorm van terrorisme (haal maar even je Indymedia perskaart uit in Israël...). Kan iemand mij vertellen aan welke geweldpleging Indymedia heeft deelgenomen?

Terrorisme is in mijn ogen een afwijking van het kapitalisme, want het doel van terrorisme is niet geldgerelateerd en laten we duidelijk zijn, kapitalisme is enkel uit op één iets: Geld.

ellende

De ellende voor de Palestijnen begon in 1896 na het eerste zionistisch congres,niet in 1948,dit even als aanvulling .

for the record

Deze meneer Cogen was één van de sprekers op de pro-Israëldemonstratie van vandaag.

Alvorens de vage termen van

Alvorens de vage termen van democratie en terrorisme in de mond te nemen:

http://www.uitzendinggemist.nl/index.php/aflevering?aflID=6951612&md5=22...

een goede documentaire die je aan het nadenken zet

Gaza en Hitler; antw aan "bono"

"Hitler won verkiezingen" - hij haalde 33% dacht ik. Toen hij eenmaal kanselier was (=eerte-minister) (aangesteld door de president), stuurde hij het parlement naar huis.
In Gaza haalde Hamas meer dan 50 %; toen namen de Israelis de verkozen Hamas parlementariers en ministers gevangen; ze zitten er nog steeds.
wie lijkt nu op wie?

christophe

Gepost door christophe
08.01.2009

Tags