Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Jongerenkaravaan op weg naar WSF strijkt neer in Ouricuri (Brazilië)

Jongerenkaravaan op weg naar WSF strijkt neer in Ouricuri (Brazilië)

Voor het eerst vindt het Wereld Sociaal Forum plaats in het Noorden van Brazilië en krijgen vele inwoners van dit armere deel van Brazilië de kans om eraan deel te nemen. Jongeren uit verschillende deelstaten in het Noord-Oosten organiseren de Caravana de Comunicação e Juventudes en vertrekken per bus vanuit verschillende steden richting het WSF in Belém.

pes_coletivo_caravana.jpg

Solidariteit, gelijkheid en het collectief staan centraal bij deze karavaan... ze legt de 2000 km af per bus, maar de voeten van de deelnemers moeten haar toch dragen.

Met de karavaan willen zij aandacht vragen voor thema's als jongerenrechten, het recht op kwaliteitsvol onderwijs en de democratisering van de media. Met de productie van video's, radionovela's en fanzines (een soort tijdschriftjes met knipsels en illustraties) wordt er op een alternatieve manier aandacht gevraagd voor sociale problemen. Straattheater en vrije radio's worden er ook georganiseerd.

Bij de deelnemers zitten jongeren van hiphopgroepen, theatergroepen en jongeren die werken aan de productie van video's en radioprogramma's. Maar ook vertegenwoordigers van vrouwenbewegingen en de beweging van landloze boeren MST. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze allemaal een kritische analyse maken van de sociale en economische uitsluiting van grote groepen mensen en dat ze proberen op allerlei alternatieve manieren te werken aan het bestrijden van die uitsluiting. De deelnemers aan de Caravana zijn over het algemeen zeer jong (tussen 17 en 24 jaar) maar hebben al een lange weg afgelegd als militant in sociale bewegingen.

De lokale middelbare school hier in Ouricuri werd vandaag door de jongeren van de Caravana ingenomen (het is hier de vakantieperiode en de scholen zijn gesloten) en omgebouwd tot het kloppend hart van een programma vol workshops, debatten en presentaties. Vandaag trok de karavaan de straat op met maracatú-muziek en een soort chinese draak in de kleuren van de karavaan. Geen alledaags beeld in dit stadje van 40.000 inwoners.

Morgen vinden hier de workshops plaats met de plaatselijke jeugd en sociale bewegingen. De directeur van de school kwam al een kijkje nemen en was verrast door de grote activiteit in zijn gebouw. Het computerlokaal doet dienst als communicatiecentrum en montageruimte, het videolokaal is omgebouwd tot radiostudio. Op de website van de Caravana (zie de link aan het eind van dit artikel) worden korte filmpjes, fotoreportages en artikelen gepubliceerd. De radioprogramma's worden de komende dagen uitgezonden via een op het dak van de school geplaatste antenne en kunnen ontvangen worden in een straal van ongeveer 5 km. Vooraf is uitgezocht of de gekozen frequentie (88.1 FM) geen andere lokale radio's stoort. Via een geluidswagen is de plaatselijke bevolking op de hoogte gebracht van de activiteiten en de tijdelijke extra radiozender.

De 700 km lange busreis van Recife (aan de oostkust) naar Ouricuri (diep in het binnenland) werd gebruikt om elkaars werkstukken te bekijken op video. Korte films over geweld tegen vrouwen, toekomstperspectieven van jongeren uit favela's of het leven van jongeren in de gevangenis. Stuk voor stuk verhalen die indruk maken en die tot nadenken stemmen. De debatten erover begonnen al in de bus en worden vanavond voortgezet op één van de centrale pleinen van Ouricuri. Een groot scherm wordt geplaatst en het talrijke publiek (nog in het centrum aanwezig na de processie voor de plaatselijke patroonheilige Sint Sebastiaan) krijgt er een reeks korte films te zien en kan deelnemen aan het debat via een open microfoon.

Deze twee dagen in Ouricuri vormen een soort lokaal sociaal forum binnen de staat Pernambuco. Een uitwisseling van ideeën, ervaringen en projecten van jongeren uit de hoofdstad Recife, jongeren uit plattelandsgemeenschappen uit de kuststreek en bewoners van Ouricuri zelf.

Tegelijkertijd met de karavaan uit Recife, zijn er ook jongeren vertrokken met bussen uit Fortaleza (in de staat Ceará, met een eerste halte in Crateús – CE) en Salvador (in de staat Bahia, met een eerste halte in Juazeiro – BA). In de stad Teresina (in Piauí) komen alle karavanen samen en zal het aantal deelnemers over de 300 gaan. Ook daar vindt een driedaagse ontmoeting plaats met de plaatselijke bevolking. Het einddoel is het 9e Wereld Sociaal Forum (WSF) in Belém (Pará) dat daar zal plaatsvinden van 27 januari t/m 1 februari 2009.

Zowel op het WSF als bij de eerste stops in Ouricuri-PE, Crateús-CE en Juazeiro-BA organiseren de jongeren hun debatten, workshops en interventies rond thema's als jongerencultuur, het recht op kwaliteitsvol onderwijs, landhervorming, duurzame ontwikkeling en de democratisering van de media...

Veel mensen kunnen niet naar het WSF. Hun geluid moet ook gehoord worden. De Caravana de Comunicação probeert hun mening mee te nemen naar het WSF, in de vorm van woorden, slogans, radiointerviews en videofilmpjes. Tijdens de workshops in Ouricuri, Crateús, Juazeiro en Teresina kunnen lokale deelnemers ook hun eigen filmpjes, foto's, fanzines en radionovela's maken. Multimedia en nieuwe vormen van communicatie staan in alle activiteiten centraal, maar steeds met het achterliggende doel om deze media te gebruiken om sociale veranderingen te realiseren.

De Caravana de Comunicação en Juventudes heeft een eigen website (in het portugees): www.caravanadecomunicacao.org.br
In het Nederlands kunt je lezen over de Karavaan op de blog van Eric Gijssen, één van de deelnemers en voormalig coöperant van de Belgische NGO Volens in Brazilië: http://saamstaan.wordpress.com