Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Politici ontevreden over kwaliteit van de media

Politici ontevreden over kwaliteit van de media

BRUSSEL -- Onder politici leeft nogal wat frustratie over de achteruitgang van de kwaliteit van de media. Dat bleek op een hoorzitting in de commissie Media van het Vlaams Parlement. De commissieleden luisterden er naar de grieven van werkgevers en werknemers in de mediasector.

Pol Deltour van de Vlaamse Vereniging van Journalisten hield er zijn bekende pleidooi over de koppeling van voorwaarden aan de bestaande overheidssteun voor de media. De overheid zou dan kunnen eisen dat de kranten een redactiestatuut krijgen of dat er een standaardcontract voor freelancers komt in ruil voor overheidssteun.

Het voorstel leek in goede aarde te vallen bij de aanwezige politici. Carl Decaluwé (CD&V) belooft daar zelfs op te hameren tijdens de onderhandelingen over een nieuw regeerakkoord. “We zouden ook de steun voor de opleiding en vorming van journalisten aan de journalistenbond kunnen geven in plaats van de balansen van de mediabedrijven op te kalefateren.”

Margriet Hermans (Open VLD) stelde zelfs de overheidsadvertenties in vraag. “Moeten we niet naar andere manieren zoeken om de burger te bereiken? Als de mensen nu een krantenpagina betaald door de overheid zien, denken ze: hebben die weeral geld te veel?”

“Kranten zijn beter dan vroeger”
Alex Fordyn die de Vlaamse dagbladuitgevers verdedigde, zag de bui al hangen en ging meteen in het verweer. “Kranten zijn nu veel beter dan vroeger. En we hebben hier nog geen Amerikaanse toestanden”, zei hij.

Een standpunt dat op weinig begrip kon rekenen. “Wie de fouten in de kranten wil tellen, komt handen te kort”, zei Carl Decaluwé. “Vroeger was de berichtgeving veel correcter. Nu moet het verkopen. Het werk in de commissie haalt de pers niet want het is niet sensationeel genoeg. Politici worden tegen elkaar opgezet. Nee, de kwaliteit gaat echt wel achteruit”, zei zijn partijgenoot Johan Verstreken.

Ex-minister van Media Geert Bourgeois (N-VA) wees op het gebrekkige pluralisme van de Vlaamse kranten. “Er is een ontideologisering. Ik lees drie kranten, maar ik zie eigenlijk weinig verschillen. We krijgen eenheidsworst. Marketing en inhoud groeien naar elkaar toe. Ik herinner mij nog dat de commissie Justitie door vier journalisten gevolgd werd. Nu moeten die assissenzaken volgen.”

Publiek debat over kwaliteit
Pol Deltour luisterde met aandacht naar de verzuchtingen van de politici. “Ik vind het belangrijk dat wij dergelijke signalen blijven krijgen.” Luk Vandenhoeck, ACOD-man bij de VRT vindt dat dit debat niet opgesloten mag blijven in commissies. “Het debat over kwaliteit en commercialisering en de rol van media in de democratie moet breed gevoerd worden in heel de maatschappij.”

Vandenhoeck pleit alvast voor een sterke openbare omroep. “In de VS gaan stemmen op om de kwaliteitsmedia te redden via non-profitinitiatieven. In Vlaanderen hebben we al een grote openbare non-profitorganisatie die we moeten benutten om beter door de storm te geraken.”

euh

Om het probleem te illustreren slaagden ze er vandaag in Metro in het verslag over dat debat de verkeerde uitspraak in de verkeerde mon te leggen.
Niet Pol Deltour van de VJJ stak de schuld voor de achteruitgang van kwaliteit op internet wel Alex Fordyn van de Vlaamse dagbladuitgevers.
Alex kwam met het verhaal waar de dagbladen steeds me komen aandraven: "De kranten zijn nu *veel* beter dan 10 a 20 jaar geleden." Ditb publiek van politici antwoordde: Misschien beter van vormgeving maar op niveau van inhoud is het zeker en vast achteruitgang.

euh, euh, euh,.... was het eerste antwoord van Alex Fordyn.

Om aan te geven hoe erg het eigenlijk gesteld is levert Metro vandaag het bewijs en laat Metro het VVJ iets zeggen dat ze helemaal niet gezegd hebben.

Ze dronken een glas

Ik ben benieuwd of de politici ook echt oplossingen zullen brengen. Woorden zijn gemakkelijk. Ik vind niets terug over onderzoeks journalistiek, dat komt te dicht bij de politici hun vel vrees ik. Het zal wel weer zijn van: Ze dronken een glas, ze deden ne plas en alles bleef zoals het was.