Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Hakims of comedy: "Voor ons is comedy de beste manier om ons te uiten"

Hakims of comedy: "Voor ons is comedy de beste manier om ons te uiten"

Hakims of comedy hebben nu ook een excuus-autochtoon: Han Solo. “Hij is bij de Hakims omwille van de subsidies.” (luid gelach). Zo begon het interview met de Hakims of comedy. Een comedycollectief dat bestaat uit enkele Marokkanen, een Turk, een Belg en een Eritreeër wonend in België en Nederland. Voor mij zitten Erhan, Arbi, Han en Latif, de Vlamingen van het collectief. Binnenkort te zien op het Comedyfestival tijdens de Gentse feesten. Het werd een interview over Marokkaanse en Turkse comedians en over racistisch moppen. Wie lacht er nu met wie en waarom?

foto2.JPG

vlnr Han, Latif, Erhan en Arbi

Wie zijn de Hakims of comedy?

Arbi: “In de Hakims of comedy zitten Erhan Demirci, Han Coecke, Latif Ait, Arbi El Ayachi, Amar Ajouri en Fouad Hassan. Hakims of comedy is een ideetje waar ik al heel lang mee speelde. Je hebt heel wat comedycollectieven. Ik was onder andere gecharmeerd door de Kings of comedy waar nadien verschillende parodieën op zijn gekomen zoals de Queers of comedy, de Queens of comedy en voila nu dus ook de Hakims of comedy. Als zij allemaal een collectief hebben waarom wij dan niet? Ik lanceerde het idee bij enkele vrienden in Vlaanderen en in Nederland en ook zij vonden het een super idee. In Nederland zijn de Hakims een comedy-avond terwijl het in Vlaanderen echt een collectief is.”

Erhan: “Het is nog wat zoeken maar ik vind het concept zoals het momenteel is, wel leuk. We hebben verschillende bevolkingsgroepen in één groep. Het is leuk als je met elkaar kunt lachen en dit kunt overbrengen naar je publiek. We lachen met onszelf, we lachen met jullie en zei mogen ook met ons lachen.”

Hoe zijn jullie eigenlijk in de comedywereld terechtgekomen. Was het een jongensdroom?

Arbi: “Tot twee jaar geleden had ik nooit gedacht dat ik in de comedy zou stappen. Ik kende het wereldje niet. Ik dacht dat het moeilijk was en dat je daarvoor toneelschool moest doen. Tot ik in contact kwam met de organisator van een comedytalentenworkshop "Get up Stand up" die me aanmoedigde om me in te schrijven. Tot mijn verbazing werd ik geselecteerd. Pas later merkte ik dat comedy altijd al een onderdeel van me is geweest maar dat het nooit eerder tot uiting is gekomen.”

Erhan: “Voor mij is het een kwestie van op de juist plaats en op het juiste moment. Ik werkte tijdens mijn studies als reisleider en animator in Turkije. Na mijn studies deed ik auditie voor de Kifkif-talentenwedstrijd. Voor de deur heb ik arbi en Latif ontmoet en we zijn aan de praat geraakt. Ze hebben me meegenomen naar een optreden. arbi deed het voorprogramma van Han Solo. Ik vroeg Han of ik ook een vooroptreden mocht doen. Han stemde toe en zo ben ik vertrokken.”

Latif: “Ik gebruikte humor altijd al als uitlaatklep. Ik tekende vroeger cartoons. Comedy was voor mij een logische stap. Maar altijd met de bedoeling om mijn verhaal kwijt te raken. "Get up Stand up" was voor mij ook mijn start.”

Han: “Comedy heeft me altijd wel geïnteresseerd, maar er was vroeger nog niet veel comedy in Vlaanderen. Na mijn studies industrieel ingenieur wou ik abslouut iets anders doen. Ik heb toen toneelschool gevolgd in Gent. Daar heb ik de cabaretgroep Gino Sancti gevormd waarmee we naar Nederland trokken. We wonnen verschillende prijzen. Een aantal jaar geleden ben ik dan solo gegaan om meer specifiekere dingen te doen. En hier zit ik dan.”

Han, waarom voel jij je geroepen om toe te treden tot de Hakims of comedy?

Han: “Ik vond de Hakims een fantastisch idee. Ik heb hen gesuggereerd om ook andere minderheidsgroepen aan te spreken zoals blinden en doven, ... Het is de bedoeling om er vooral heel luchtig mee om gaan. Ik voel me dus absoluut een Hakim.”

Latif: “Het publiek dat naar de Hakims of comedy komt kijken, is anders dan het publiek dat je krijgt als je gewoon voor een boekingskantoor werkt. Bij de Hakims of comedy komt toch veel eigen volk waardoor je veel verder kunt gaan in je humor. De laatste twee shows van de Hakims of comedy lokte een meerderheid van allochtonen. Je kan meer jezelf zijn en dat is leuker. Je hoeft je niet in bochten te wringen om een grap te vertellen.”

Erhan: “Het leuke aan de Hakims of comedy is dat het publiek inderdaad ook bijna 60 procent uit allochtonen bestaat. Wat niet evident is. Bij de meeste shows is meer dan 90 procent van je publiek Vlaming.”

foto5.JPG

Zijn de allochtonen niet snel geshockeerd door Han Solo's show?

Han: “Absoluut niet en zeker niet in het concept met de Hakims of comedy. Mijn grappen zijn er zo over. De allochtonen hebben snel door dat het een racistisch personage is. Ik merk dat Vlamingen vaak bang zijn: “oei, hoe gaan zij daarop reageren”. Maar dat is vaak een paternalistische reflex. Zo van: ze gaan dat niet verstaan of ze hebben geen cultuur. Maar dat is bullshit. Vlamingen zijn zelf minder rap mee met mijn personage, ook al sta ik daar in een belachelijk kostuum. Dan nog twijfelen ze of het echt is.”

Heeft elk van de Hakims of comedy een bepaalde specialiteiten of thema waar hij graag grappen over maakt?

Arbi: “Ik vind het fantastisch om grappen te maken over relaties. Mijn relaties met anderen: met een vrouw, met mijn buurman of met andere mensen rondom mij.”

Erhan: “Ik breng graag politieke thema's. Ik maak graag grappen over de Vlamingen en over joden. Met moslims mag er gelachen worden, waarom dan ook niet met joden?”

Han: “Ik sluit me een beetje aan bij Arbi. We zijn constant bezig met relaties, vooral de relaties met onszelf. Een mens is altijd op zoek naar geluk, maar vind het bijna nooit. Ik probeer ook sociaal relevante thema's aan te kaarten, thema's die het VB aankaart. Ik probeer ze wel minder hard te maken zodat het voor de mensen heel moeilijk is om uit te maken of ik het nu meen of niet.”

Latif: “Meestal wil ik onderwerpen brengen waar ik mee zit. Het is een soort therapie voor mij. Grappen over het beroepsonderwijs, over de derde wereld. De relatie van het westen ten opzichte van de derde wereld, de uitbuitingssituatie, de scheve verdeling. Ik heb het daar heel moeilijk mee.”

Wat maakt jullie tot een Hakim, wat hebben jullie gemeenschappelijk?

Arbi: “We hebben een gemeenschappelijke onderbroek. Ik denk dat Erhan hem vandaag draagt.” (lacht) Wat we gemeenschappelijk hebben is dat we allemaal een heel groot hart voor comedy hebben. Voor ons is comedy de beste manier om ons te uiten. Er is niet één boodschap. Over elk onderwerp hebben we wel een mening.”

Erhan: “We hebben elkaar op een natuurlijke manier leren kennen. Het is niet geforceerd. We waren al een hechte vriendengroep en nadien is daar de Hakims of comedy uit voortgekomen.”

Latif: “De mensen die hier rond de tafel zitten hebben allemaal wel een boodschap. Ze brengen niet zomaar comedy om de comedy. Veel dingen kun je met humor veel makkelijker kwijt. Het is een subtiele manier om je boodschap door te geven. De mensen lachen ermee, maar er blijft toch altijd wel iets hangen.”

Hoe breng je dan je boodschap zonder belerend over te komen?

Han: “Voor mij is het op zich al een hele opluchting dat we het doen. Wat mij tegensteekt is dat het hele multicultureel debat - als je het al een debat kunt noemen - zo zwaar beladen is. Het gaat constant over principes en normen. Wij lachen daar gewoon allemaal mee. We maken het lichter. Het is niet allemaal zwart of wit, wij of zij.”

Erhan: “Tijdens ons laatste optreden in Geel bestond het publiek bijna 90 procent uit allochtonen en die hebben zich echt een deuk gelachen met de racistische moppen van Han Solo. Omdat ze weten dat die moppen bestaan en als die goed gebracht worden zijn die gewoon grappig. Na de show verdrongen ze zich rond hem om met hem te praten.”

Arbi: “De eerste keer dat Han Solo omsingeld werd door tien Marokkanen en bleef glimlachen.” (algemene hilariteit)

Han: “Men beschouwt de moslimgemeenschap al gauw als een homogene groep. Terwijl er binnen de groep verschillende meningen zijn. Ik kijk meer naar het individu.”

foto6.JPG

Nederlandse comedians van andere origine staan veel verder met hun humor dan de Vlamingen van andere origine. Die laatste zijn veel braver?

Arbi: “Ik denk dat er een serieuze inhaalbeweging bezig is in Vlaanderen. Ik vind dat we zelfs brutaler kunnen zijn dan de Nederlanders.”

Erhan: “Ja, die gasten staan daar wel verder, maar ze zijn ook stil blijven staan. In Nederland wordt humor meer en meer commercieel, ook voor de allochtonen die daar spelen. Terwijl comedy in Vlaanderen nog volop aan het groeien is. Ook de beginnende allochtone comedians krijgen ruimte om te groeien.”

Han: “Vlaanderen heeft ook een andere vorm van humor dan Nederland. Ik merk dat als Nederlandse comedians hier komen optreden. Die spelen we gewoon onder tafel. Er is bij ons een andere dynamiek. We gebruiken minder woorden om meer te zeggen.”

Latif: “Najib Amhali vind ik bijvoorbeeld heel commercieel. Ik vind dat ik als Marokkaan grappen moet vertellen over dingen die mij echt raken. Ik vind niet dat ik zomaar grappen moet brengen omdat een bepaald publiek dat vraagt. Als Marokkaan wil ik dingen kwijt en ik wil dat via humor doen. Met de Hakims of comedy lukt me dat redelijk goed.”

Wat is er dan zo anders met de Hakims of comedy ?

Latif: “Voordien had ik problemen om me voluit te uiten omdat het Vlaams publiek er niet altijd open voor staat. Voor een Vlaams publiek moet ik mijn moppen opbouwen, een aanloop nemen. Met een Marokkaans publiek is dat anders. Ze zijn meteen mee en je kan er direct invliegen. Dan kan je gewoon over je dagelijkse dingen vertellen op een grappige manier. Zo heeft een Vlaamse comedian het iets gemakkelijker voor een Vlaams publiek.”

Erhan: “Latif heeft gelijk. Hét voorbeeld daarvan is ons laatste optreden in Geel met een zaal vol Marokkanen. Ik voelde me zelfs als Turk meer geapprecieerd. En als je dan als Turk grappen maakt over Marokkanen en ze kunnen er ermee lachen, dan is dat helemaal compleet.”

Han: “Vergelijk het met een Vlaamse comedian die in Nederland gaat spelen. Je zit er met een andere referentiekader. Er is een andere dynamiek. Dat is ook het probleem voor een Marokkaanse comedian in Vlaanderen. Je wordt automatisch gepusht om het over clichés te hebben. Want de meeste Vlamingen die niet in een grootstad wonen kennen enkel de clichébeelden van allochtonen. Het is voor een Marokkaanse comedian dan ook heel moeilijk om buiten die clichés te treden zonder dat het Vlaamse publiek problemen krijgt om te volgen. Als je voor je eigen gemeenschap speelt, heb je sneller en meer raakpunten. Het is nu de uitdaging voor comedians als Erhan, Arbi en Latif om verder te gaan dan de clichés.”

foto7.JPG

De subtiliteit in de taal speelt een belangrijke rol in humor. Is taal voor jullie geen barrière om je voluit te kunnen uiten en verder te gaan dan de clichés?

Arbi: “Goh ja...die, dat, de, het...vreselijk gewoon. Waarom kunnen die niet één ding kiezen zoals de Fransen...” (hilariteit)

Latif: “Het is inderdaad niet altijd even gemakkelijk. Je moet altijd een vertaling doen in je hoofd en dan verlies je een paar seconden. Je komt daardoor iets minder spontaan over.”

Erhan: “Ik denk dat dat de uitdaging is. Arbi en Latif staan daarin iets verder. Je hebt nu de clichés, je werkt aan je stukken en je wordt beter en beter. Maar de bedoeling is juist dat je uit de clichés komt en dat je grappen kunt maken die veel verder gaan. Ik heb wel veel steun aan Han die me aanspoort om mijn grappen te verdiepen.”

Comedians hebben vaak grote ego's, botst dat niet bij de Hakims of comedy?

Arbi: “Binnen deze groep hebben we daar opmerkelijk genoeg geen problemen mee. We gunnen het elkaar. Als één van ons scoort, dan scoort de hele groep een beetje mee. We hebben er allemaal baat bij om elkaar aan te moedigen.”

Erhan: “Uiteindelijk kom je als groep op het podium. En je bent maar zo sterk als je zwakste schakel. Het is belangrijk dat we elkaar aanmoedigen om op een hoger niveau te komen. Als je pas begint, is het tof dat mensen als Arbi en Han streng zijn. Uiteindelijk weet je dat het is om jezelf te verbeteren.”

Han: “Het is ook iets mannelijks om elkaar een beetje op te jagen en te pushen om het beter te doen.”

Arbi: “Ik weet dat iedereen hier aan tafel de potentie heeft om een heel publiek weg te blazen. De talenten moeten ondersteund en uitgebouwd worden. Daarom komt mijn ego op de tweede plaats.”

Latif: “Ik leer vooral uit de fouten van de anderen. (lacht) Het is normaal dat je van anderen leert. Vooral iemand als Han in je groep is een enorme steun. Hij is niet enkel stand up comedian maar ook cabaretier. We hebben zo iemand wel nodig in de groep.”

Waarom zouden we naar Hakims of comedy moeten komen kijken?

Latif: “Gewoon om te lachen, hé. Om iets anders te zien, iets speciaals.

Arbi: “Gewoon komen zou ik zeggen.”

Han: “Heel die multiculturele discussie is zo zwaar geladen en problematisch. Bij de Hakims of comedy is het allemaal free, warm, luchtig en menselijk. Heel tof om te zien.”

Erhan: “Onze laatste show in Geel illustreert perfect waar we naartoe willen. Het was een zaal vol Marokkanen die met een Turk konden lachen die grappen maakt over Marokkanen. Nadien komt de Marokkaan, Arbi, die lacht met de Turk en daar wordt nog harder mee gelachen en vervolgens komt Han Solo de racist en die blaast ons allemaal weg.”

Je kan de Hakims of comedy bekijken tijdens het Comedyfestival op de Gentse feesten van 18 juli tot 27 juli. Je kan de Hakim's niet enkel vragen voor een stand up show maar ze komen ook in scholen of jeugdhuizen workshops comedy en presentatietechnieken geven. Meer info vind je op hun website: http://www.hakimsofcomedy.com