Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Bekende lezers dagen scholieren beroeps en technisch uit

Bekende lezers dagen scholieren beroeps en technisch uit

Op 6 januari stelden leerlingen van het Leonardo Lyceum Pierenberg de boeken voor die ze lazen voor ‘De Weddenschap’. In dit project van Stichting Lezen dagen drie bekende Vlamingen - Matteo Simoni, Eline De Munck, Erwin Vervecken - 14-plussers uit het beroeps- en technisch onderwijs uit om 3 boeken te lezen.

weddenschap_500.jpg

Het project loopt tussen oktober 2009 en april 2010. Precies drie maanden na de lancering, hebben al meer dan 2700 jongeren zich ingeschreven voor ‘De Weddenschap’. “Een onverwacht succes,” zegt Fieke van der Gucht van Stichting Lezen. “Want leerlingen uit het beroepsonderwijs moeten volgens de leerplannen geen enkel boek lezen.”

De tussenstand

Dit succes vroeg om een tussenstand, vond initiatiefnemer Stichting Lezen. Antwerpen is één van de actiefste provincies en Handel en Kantoor zijn de best vertegenwoordigde studierichtingen, zo blijkt uit de statistieken na drie maanden ‘De Weddenschap’. Maar ook de typische ‘jongensrichtingen’ (zoals o.m. Basismechanica, Bouwtechnieken,…) zijn tegen de verwachtingen in opvallend aanwezig.

Lezen is niet saai

De leerlingen van het Leonardo Lyceum Pierenberg beantwoorden aan dit profiel. Ze vertelden aan Eline De Munck welke boeken ze lazen en wat ze er van vonden. Eliasse is de grote lezer van de klas, hoewel zijn vrienden “op straat” nauwelijks boeken lezen. Hij las voor de weddenschap het boek ‘Slecht’ van Jan Simoen. “Ik hou vooral van misdaadverhalen en verhalen die echt kunnen gebeuren, en dat vind je terug in dit boek.”

Uit de verhalen van de leerlingen blijkt dat ze in eerste plaats naar boeken grijpen die heel nauw aansluiten bij hun persoonlijke interesses. Eén opvallende trend daarbij is de populariteit van verfilmde boeken, zoals de ‘Twilight’-saga en ‘De helaasheid der dingen’. Toch laten jongeren zich daarnaast niet tegenhouden om ook een eigenzinnige keuze te maken. Seyahya is erg geïnteresseerd in multiculturaliteit en las daarom het boek ‘Angels’ van Syl van Duyn. Het vertelt het verhaal van een Nederlands meisje met Marokkaanse roots die verliefd wordt op een Nederlandse jongen en daardoor in aanvaring komt met haar ouders.

BV’ers worden BL’ers

Drie bekende lezers vormen het gezicht van het project. Zo probeert de Stichting Lezen aarzelende lezers over de streep te trekken en boeken dichter bij hun leefwereld te brengen. In een informele bevraging bij jongeren kwamen de namen van de twee acteurs uit Louis louise (Eline en Matteo) en van veldrijder Erwin Vervecke al snel naar boven. Het zijn bekendheden waar jongeren naar opkijken en die bovendien alle drie een erg verschillend lezersprofiel hebben. Vervecken is een veellezer, terwijl Simoni zelden leest.

Eline De Munck leest graag romantische boeken en verhalen waar je emotioneel iets van kan bijleren. “De keuzes die personages maken kunnen je iets vertellen over jezelf. En boeken zijn daarbij leerrijker dan films.” Een overtuiging die ook opgaat voor het boek dat zij las: ‘Twilight’. Toen haar gevraagd werd of ze het gezicht wou worden van dit project twijfelde ze geen seconde. “Er hangt een taboe rond boeken bij jongeren dat ze ‘saai’ zouden zijn. Maar dat is onterecht.”

Je kan nog steeds met je klas of individueel deelnemen aan ‘De Weddenschap’: http://www.fahrenheit451.be/deweddenschap/index.html

© 2009 – StampMedia – Femmy Thewissen

Een boek is geen moordenaar

Meen je dat nou, onze jeugd leest nog en kijkt zelfs naar filme en wie weet luisteren ze nog naar muziek ook.
Ok, ze zullen wel meer TV kijken, videogames en zo spelen dan 50 jaar terug toen dat dat niet bestond.
Maar blijkbaar zijn er idioten die denken dat men latijnse moet studeren om nog een boek te lezen. Na pakweg een lagere school kan iedereen dat. (eerste leerjaar of kleuterklas al een eenvoudige boek maar die zonder plaatjes.)

Zeker richtingen als Kantoor en Handel zijn zeker niet minder papier en ebook gericht. Maar waarom zou een schrijnwerker niet zot zijn van een Brusselmans? Of kaskrakers van films zullen ook een staalarbeider tot tranen kunnen bewegen en die kan ook lezen.

Natuurlijk ondenkbaar voor de papier-klasse die wel heel goed de bedragen op bankbiljetten kunnen lezen maar verder enkel hun eigen biografie lezen.

Er is zeker niets mis met jeugd en anderen aanmoedigen tot lezen, hoe meer hoe beter. Maar het is een moord-leraar mentaliteit om met vooroordelen te gaan zitten als van dat enkel de nerds, politici en bankiers kunnen lezen. Automaten kunnen wel letters ontcijferen maar voor echt lezen moet je mens zijn en de schrijver kunnen begrijpen.

Er zijn zeker duizenden leraars die beter weten, honderden schrijvers en andere artiesten die hun publiek echt kennen enz.
Maar helaas zijn er ook anderen en er zijn zelfs bankiers en politici die men toch geen moordenaars en verkrachters kan noemen. Dat kunnen alleen boeken die men in achterzaaltjes en mansardes leest.