Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Jonathan Safran Foer: “Eet minder vlees!”

Jonathan Safran Foer: “Eet minder vlees!”

GENT. Op vrijdagavond 15 januari waren Jonathan Safran Foer en Louise Fresco te gast in de afgeladen theaterzaal van de Vooruit voor een MO-lezing over “Dieren eten.” De populaire auteur gooit internationaal hoge ogen met zijn eerste non-fictie boek.

SafranFoer_500.jpg

vlnr. Jonathan Safran Foer, Louise Fresco en Gie Goris (foto: Sara Thewissen)

De geboorte van Foer’s zoon was voor hem een aanleiding om een kritische zoektocht te ondernemen naar zijn flikkerlichtrelatie met het vegetarisme. “Ik wilde gewoon weten - voor mezelf en voor mijn gezin - wat vlees is.” Het maandblad MO bracht deze debutant in het voedsel-debat in contact met experte Louise Fresco, die tot 2006 adjunct-secretaris-generaal was van de VN voedsel- en landbouworganisatie.

Uitverkocht

“Zou 10 jaar geleden zo een groot publiek opgedaagd zijn voor dit soort lezing?” vraagt Foer zich af aan het begin van de avond. Fresco is erg opgetogen over het feit dat steeds meer kunstenaars en schrijvers dit onderwerp oppikken.

Grootmoeder als muze

De Joodse traditie van Foers familie is een belangrijke leidraad doorheen zijn werk. “Mijn grootmoeder was de muze voor dit boek. Ze vertelde me ooit dat ze in de oorlog een stuk vlees afwees omdat het niet koosjer was. Ik vroeg haar: Als dat stuk vlees je leven kan redden dan maakt het toch niet uit of het koosjer is of niet? Ze zei: Als niets er meer toe doet, dan is er ook niets meer om te redden.”

Eten en ethiek

Voor Foer is een debat over eten daarom een debat over waarden. Zelf is hij drie jaar lang op bezoek gegaan bij verschillende soorten boerderijen. “Geen enkele boer die ik tegenkwam houdt van het huidige systeem. Dieren worden als instrumenten behandeld. De industriële voedselproductie is immoreel en niet duurzaam. Deze vaststelling laat je als consument weinig opties.”

Voedsel-taboes

Fresco pikte in op Foers verhalen door te wijzen op de voedsel-taboes die je in elke religie terugvindt. “Taboe hoeft daarbij niet pejoratief begrepen te worden. Het betekent een grens op je eetpatroon. Terwijl in de geseculariseerde wereld niemand ons nog regels en limieten oplegt omtrent wat we eten.” Daarom vraagt ze dat politieke machthebbers meer leiderschap tonen op dat vlak, door bijvoorbeeld op officiële gelegenheden vegetarische banketten aan te bieden.

Man/vrouw (be)zoekt boer

Foer eindigt met een oproep minder vlees te eten. Een West-Vlaamse boer stelt in de vragenronde: “Onze jongeren trekken weg van het platteland en verliezen de band met het voedsel dat ze eten.” Louise Fresco: “Ik wil nog een stap verder gaan. Bezoek eens een landbouwer en zorg dat je hen begrijpt en dat zij begrijpen dat je hun werk apprecieert. Deze dialoog is erg belangrijk. Er bestaat een te groot onderscheid tussen het rurale en het stadsleven. Als we onze jonge generatie niet kunnen overtuigen om in de landbouw te werken dan worden we steeds meer afhankelijk van de bio-industrie omdat niemand nog landbouwer wil zijn.”

© 2009 – StampMedia – Femmy Thewissen

Dat zal moeilijk gaan

Dat zal moeilijk gaan aangezien ik geen vlees eet .