Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Blog / vredesbeweging

Clowneske veiligheidsinterventie op kernwapenbasis Kleine Brogel

Op zaterdag 20 februari 2010 voerde opnieuw een groep pacifisten actie op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel.
De activisten trokken ditmaal op een humoristische manier de aandacht op de dreiging die uitgaat van kernbommen op het Belgisch grondgebied.
Ze toonden aan dat de discussie over kernwapens niet moet gaan over hoe slecht die zijn beveiligd, maar over het gevaar van deze wapens op zich.

Bomspotters bieden de bevolking hun bescherming aan.

Lees meer / 1 comment(s)

The Presidential Elections and the Future of the Middle East

(Video) Phyllis Bennis
pdxjustice Media Productions, 11 November 2008

While in other policy areas there are enormous differences between Obama and his Republican counterparts, on the issues of war and peace the difference is not nearly as big as his rhetoric would have us believe, argues Phyllis Bennis, what makes the need for an active anti-war movement ever more urgent.

Lees meer / 0 comment(s)

Phyllis Bennis: "Ook met Obama blijft vredesbeweging hard nodig"

De wereld mag opgelucht ademhalen dat het einde van het tijdperk Bush in zicht is en dat de nieuwe wereldleider Barack Obama althans de indruk geeft dat hij in staat is mensen te verenigen i.p.v. ze tegen elkaar op te zetten. Maar wie even verder gaat dan de euforie van deze historische overwinning, weet dat ook met Barack Obama aan het hoofd van een Amerikaanse regering, sociale beweging hard nodig blijft.

Lees meer / 0 comment(s)

Amerikaans oorlogsmateriaal in de Antwerpse haven

Hier enkele foto's van vers aangekomen Amerikaans oorlogsmaterieel in de Antwerpse haven, dat dit weekend verscheept wordt naar Irak. Voor meer informatie, lees het vorige bericht.

vrasenedok1kl.jpg

vrasenedok2kl.jpg

vrasenedok3kl.jpg

vrasenedok4kl.jpg

vrasenedok5kl.jpg

Lees meer / 4 comment(s)

Maart 2008: België opnieuw logistieke draaischijf voor oorlog in Irak

In 2003 bleek ons land een logistieke draaischijf voor de oorlog tegen Irak en dat is nu 5 jaar na de Irak-oorlog nog steeds het geval. Momenteel rijden weer een hoop treinen met Amerikaans oorlogsmaterieel naar Antwerpen om verscheept te worden naar Irak. Vredesactie vraagt dat de NAVO-akkoorden die deze transporten mogelijk maken, opgezegd worden. Vredesactie wil dat een einde komt aan de Amerikaanse bezetting van Irak en stapt daarom mee op in de anti-oorlogsmanifestatie op 16 maart.

Lees meer / 0 comment(s)

Een globale NAVO ter vervanging van de VN?

Reeds enkele jaren waarschuwen we voor de sluipende besluitvorming die van de NAVO een globale alliantie moet maken. Als wij de ideeën van Amerikaanse policy makers naast elkaar leggen, lijken ze een frontale aanval op de Verenigde Naties. De NAVO moet ontwikkelen van een Europees-Amerikaanse militaire alliantie tot een globale collectieve veiligheidsorganisatie. Een soort 'Verenigde Naties van the willing', waarbij de eigenlijke Verenigde Naties gemarginaliseerd worden. Is dit een overdreven stelling?

Lees meer / 0 comment(s)

Het Belgische NAVO-debat, eindelijk ook in het parlement

Vandaag was er in de Kamer een hoorzitting over de komende Navo-top van Boekarest in april met zowel minister De Crem als minister De Gucht. Het moment om te weten te komen welke standpunten de Belgische regering nu eigenlijk binnen de NAVO verdedigt, dus ging ik eens een kijkje nemen. Het werd een teleurstellende ervaring, want welk standpunt België over heikele onderwerpen zoals missile defense inneemt kwamen we niet te weten. Tenzij de boodschap is dat België geen standpunt heeft en zwijgt tot dat de bondgenoten ons vertellen wat ons standpunt is.

Lees meer / 0 comment(s)

Moslimbroeders opstapje voor terrorisme?

Islam staat in het westen in het middelpunt van de negatieve belangstelling. Als reden hiervoor kunnen we opgeven het internationale terrorisme en de opkomende islamofobie. Populisten maken gebruik en misbruik van dit gegeven. Wetenschappers "weten" beter. In Nederland verscheen in 2006 het boek: Strijders van eigen bodem. Radicale en democratische moslims in Nederland (Amsterdam University Press) dat hoofdzakelijk drie stromingen binnen het islamisme (salafisme) toelicht: het apolitieke, het politieke en het jihadi salafisme.

Lees meer / 0 comment(s)