Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Rechter geeft Maria Vindevoghel gelijk: 'Flightcare heeft gediscrimineerd'

Rechter geeft Maria Vindevoghel gelijk: 'Flightcare heeft gediscrimineerd'

BRUSSEL -- Luchthavenbedrijf Flightcare maakte zich schuldig aan discriminerend gedrag bij het ontslag van vakbondsafgevaardigde Maria Vindevoghel. Dat besliste de rechter van de arbeidsrechtbank in Brussel. De rechter voegde er wel aan toe dat de wet hem niet toelaat om Flightcare te verplichten Vindevoghel opnieuw in dienst te nemen.

DSCN7115.JPG

Maria Vindevoghel spreekt aanwezige sympathisanten toe (foto cc)

De rechter was scherp voor luchthavenbedrijf Flightcare dat in de zomer van vorig jaar vakbondsafgevaardigde Maria Vindevoghel aan de deur zette. “Als er een conflict is over een vakbondsafgevaardigde moet er bemiddeld worden en dat geldt voor alle partijen in het conflict”, aldus de rechter. Volgens de rechter kreeg Vindevoghel niet de behandeling waar ze als vakbondsafgevaardigde recht op heeft en werd ze dus gediscrimineerd. “Aan een syndicaal mandaat mogen geen nadelen voor de werknemer verbonden zijn en dat is hier wel het geval,” zegt de rechter. Hij ging daarmee in tegen het advies van de auditeur.

Flightcare riep overmacht in. Volgens het bedrijf had luchthavenuitbater Biac de veiligheidsbadge van Vindevoghel afgenomen omdat ze de veiligheidsreglementen had overtreden. Aangezien Vindevoghel in dat geval de luchthaven niet meer mocht betreden, kon ze niet langer in dienst blijven. De rechter veegde dat argument van tafel. “Volgens sociaal bemiddelaar Leemans heeft Flightcare erkend dat overmacht in dit geval niet op zijn plaats is,” aldus de rechter. Hij verwees ook naar het faxbericht waarin Flightcare aan Biac vroeg om de badge in te trekken en naar het statement van Biac-baas Luc Vanden Bossche die zei dat Fligthcare 'grof loog'.

Volgens de rechter ligt het wel niet in zijn macht om Flightcare te dwingen Vindevoghel opnieuw in dienst te nemen. Hij geeft Flightcare dertig dagen de tijd om zich over het verzoek tot heropneming uit te spreken. Flightcare moet wel opdraaien voor de kosten van het proces. De advocaten van het ACV en Vindevoghel eisten een dwangsom van 10.000 euro per dag dat Vindevoghel ontslagen blijft en dat de discriminatie dus voortduurt, maar dat laat de wet niet toe, aldus de rechter.

Op 17 november had de Brusselse arbeidsrechtbank zich in kort geding nog onbevoegd verklaard om te oordelen over het ontslag van Vindevoghel. Volgens de rechter was in de zaak geen sprake van hoogdringendheid, een voorwaarde voor een procedure in kort geding. Hij verwees de zaak naar de arbeidsrechtbank voor een procedure ten gronde.

Het ACV heeft daarna een nieuwe procedure gestart op basis van de anti-discriminatiewet. Volgens de christelijke vakbond werd Vindevoghel geviseerd omdat ze vakbondsafgevaardigde is. Het is de eerste keer dat vakbonden de anti-discriminatiewet van 2003 aangrijpen om een ontslag van een delegee aan te vechten.

goed en slecht nieuws

Het is dus goed en slecht nieuws,de rechter bevestigd dat Maria ten onrechte werd afgedankt omwille van haar syndicale activiteiten .Het slechte nieuws is wel dat ondanks haar gelijk ze toch afgedankt kan blijven.Tijd dus om eindelijk eens werk te maken van een echte bescherming voor delegees.

bescherming

Intussen heeft ACV voorzitter Cortebeeck in Visie stappen aangekondigd om een betere bescherming af te dwingen.Ik vraag mij wel af welke stappen.Vandelanotte verschool zich al achter het niet willen meewerken aan dergelijke bescherming door de VLD en de CDNV.Groen is klein, en het vlaams behang is 200% anti vakbond en een aanhangsel van het patronaat .Dus uit politieke hoek moet er niets degelijks verwacht worden.Blijft over,dat we het zelf zullen moeten doen via actie want de arbeiders zijn zeker bereid om voor een goede delegee op te komen.De vraag is nu ook of de vakbonden bereid zijn om daar een nationaal actiepunt van te maken waarvoor men echt wil gaan. Sociale bewegingen,de combatieve PVDA en hoogst waarschijnlijk Groen kunnen een steun zijn bij die strijd.