Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Vrouwen bevrijd in Irak...?

Vrouwen bevrijd in Irak...?

42 vrouwen vermoord voor teveel make-up of Westerse kleding

Dit was was een van de hoofdpunten in enkele kranten...Op het eerst gezicht zou je denken zie je wel die achterlijke Islam weer... Maar mijn vraag is altijd hoe- wie- wat- waar en Waarom...?

Het gaat hier dus om vrouwen in Basra, Irak. Alleen al in Basra zijn er meer dan 40 vrouwen gedood, verminkt en gedumpt op straat of op een vuilnisbelt. Enkel en alleen omdat ze zich niet religieus genoeg kleedden of make up droegen.

Mijn eerste vraag is hoe komt dit ...en is dit altijd zo geweest...?

Neen het is niet altijd zo geweest dat mensen er met bosjes op de vuilnisbelt belandden... Irak was één van de meest seculiere landen van het Midden Oosten. Vrouwen hadden een vrij hoge alfabetiseringsgraad. Het maatschappelijk leven was er gemengd en Basra zelf kende één van de boeiendste en een vrij gemengd uitgaansleven. Het is maar sinds de oorlog dat we deze berichten horen over Irak. Hoe komt dit?

Deze vorm van extremisme is niet eigen aan die bevolking en was er nooit geweest voor de oorlog.

Operation Freedom van de VS bracht er blijkbaar vooral oliefreedom en free boerka's. De bezetter van een land heeft de plicht om de bezette bevolking te beschermen en voor basisvoorzieningen te zorgen. Is dat wel zo?

Sinds de oorlog in 2003 telt het land al meer dan een half miljoen Irakese doden en meer dan het dubbel aantal vluchtelingen. De extremistische groepen werden in het begin al door de V.S gesteund als tegengewicht voor de Baath partij. En nog beter: na de inval werd er onder druk van VS een nieuwe grondwet opgesteld en ja je raad het nooit...met als basis de Sharia. De interpretatie werd overgelaten aan de plaatselijke geestelijken... Lees meer over de de situatie van de vrouw na vier jaar oorlog

Net zoals de Taliban indertijd ook werden gesteund en van wapens voorzien tegen de Sovjets... Het is zo frappant en in your face. Eerst worden de extremisten door het westen ondersteund en nadien, als ze niet meer aan dezelfde kant staan, worden ze met de vinger gewezen. Zie ook Saudie-Arabië... waar vrouwen niet eens mogen autorijden. Heeft iemand er ooit naar gekraaid? Maar het regime in Soedan of Iran wordt wel met de vinger gewezen omdat ze de vrouwen onderdrukken...

Het is alleszins beter voor een regime als de vrouw zich hult in een tentszeil en uit angst binnenblijft dan dat ze op de barricades staat om de corrupte regimes aan te klagen omdat ze haar kinderen ziet sterven van honger of ziektes...

...Basra, Irak,...... even stilte voor al die vrouwen, moeders, jonge meisjes die vermoord en verkracht zijn, wier mond werd gesnoerd, die in of op een vuilnisbelt zijn beland of in de duisternis van een tentzeil... in naam van de Vrijheid... leve de Vrijheid...

Lees ook het Irakrapport opgesteld door de burgerjournalisten van Indymedia.be

Land of the Free

Zoals in elke oorlog zijn vrouwen en kinderen de grootste slachtoffers. Nu is het reeds lang duidelijk dat het de VS te doen was om de Iraakse bevolking te bevrijden, zij het dan voornamelijk van hun olie.
Nu moet je natuurlijk ook een beetje begrip hebben voor die arme jongen Bush, die zich jaren heeft sufgepeigerd over het vraagstuk "Wat doet mijn olie onder hun zand?". Geen van zijn adviseurs heeft daar ooit een sluitend antwoord op kunnen gegeven. De olie dan maar aanslaan was de gemakkelijkste oplossing. De plaatselijke (goed opgeleide) bevolking is hierbij verworden tot een van de uit de weg te ruimen obstakels. Een handige manier om hiermee om te gaan is een paar extremisten de rest onder de knoet te laten houden, zoals blijkt uit je analyse.
De verantwoordelijkheid van de Amerikaanse overheid in deze is dan ook verpletterend.
Maar... Graag had ik even gewezen op het feit dat er ook verantwoordelijkheid ligt bij de plaatselijke bevolking en haar leiders. De Boerka, nog de Sharia hebben hun ontstaansgeschiedenis in de VS.

Re: Land of the free

Graag had ik even gewezen op het feit dat er ook verantwoordelijkheid ligt bij de plaatselijke bevolking en haar leiders. De Boerka, nog de Sharia hebben hun ontstaansgeschiedenis in de VS.

Natuurlijk hebben ze hun ontsaansgeschiedenis en hun voedingsbodem...de vraag is wie het faciliteert en waarom?
Het is niet iets dat vanuit de basis groeit...
Bij sommige landen moet je langer terugkijken in de geschiedenis bij andere landen zoals Irak moet je maar enkele jaartjes terugblikken... Irak is een goed voorbeeld van seculiere staat naar een extremistische tentzeilstaat... met de steun of onder impuls van ...de Grote Bevrijders van de Onderdrukten...

planeet Vlaanderen

Irak is geen thema meer in de groto Vlaamse media.

Goed dat het hier wel nog ter sprake wordt gebracht!

Irak door de ogen van ...

Ik heb een idee om een filmavond te organiseren met een reportage van Dr. Geert Van Moorter van Geneeskunde voor de Derde Wereld
en Michael Franti's "I know I'm not Alone."

Wil je helpen om deze filmavond te organiseren, of wie goede ideeën heeft voor een lokatie of een spreker, graag!

Heel goed idee

Hey Jo

Fantastisch idee. Wil hier zeker aan meehelpen. Als we het op voorhand doorgeven kunnen we daarvoor het benedenzaaltje hier wel gebruiken.

Keltoum

Gepost door Keltoum
11.12.2007