[Opinie] Demotte laat zich rollen. Wij willen echte kiwi's.
[Opinie] Demotte laat zich rollen. Wij willen echte kiwi's.
Koen Steel22 mei 2006 – 10:38
Twee jaar geleden was een kiwi alleen nog maar een lekkere vrucht. Vandaag is het voor half België ook de naam van het Nieuw-Zeelands systeem om die geneesmiddelen waarvoor woekerprijzen gevraagd worden, tot redelijker proporties te herleiden. Met de KWB hebben wij voor de invoering van dat kiwimodel de voorbije jaren flink actie gevoerd.
En het begint te bewegen. Minister Demotte voert een Belgische versie van het kiwimodel in. Om te beginnen voor de cholesterolverlagers. Niet onbelangrijk, want zo’n 700 000 landgenoten slikken dagelijks zo’n pilletje en betalen zich daar blauw aan. Net zoals de ziekteverzekering trouwens. De farmaceutische bedrijven die cholesterolverlagers maken zullen vanaf 1 juli een prijsofferte kunnen indienen en op 1 januari 2007 moet dan de winnaar bekend zijn. Maar helaas! Bij ons zullen alleen geneesmiddelen waarvan het patent al vervallen is kunnen meedingen. Uitgerekend die groep van geneesmiddelen is de laatste tijd reeds spectaculair in prijs gedaald onder druk van de generische concurrentie. De dure merkproducten echter, die dikwijls nog onder patent zijn en dank zij de gigantische marketingmachine van Big Pharma, alle andere producten van de markt dringen, blijven buiten schot. Daarbij komt dat bij ons het winnende product slechts aan 75% zal worden terugbetaald, de andere aan 50%. In Nieuw-Zeeland daarentegen wordt alleen het beste product met de laagste prijs volledig aan de patiënt terugbetaald.
Even kijken wat daar de gevolgen van zullen zijn. De Belgische kiwi beperkt zich tot de geneesmiddelen waarvan het patent al vervallen is en dus tot geneesmiddelen waarvoor sowieso al goedkopere, generische varianten bestaan. Die generische krijgen het dus erg lastig. De markt blijft overwoekerd door een groot aantal kopieën en merknamen van dezelfde geneesmiddelen. Ze zullen allemaal terugbetaald worden, de ene wat meer dan de andere. Schrijft je dokter een duurder middel voor, dan draai je daar als patiënt helemaal voor op. Die kans is niet gering: als je de verkoopscijfers van die dure patentmedicijnen bekijkt, merkt je meteen dat marketing werkt. De dure cholesterolverlager Lipitor bijvoorbeeld wordt tegenwoordig veruit het meest voorgeschreven, terwijl Zocor waarvan het patent vervallen is en in prijs drastisch werd verlaagd, betere wetenschappelijke merites kan voorleggen.
Dokter Dirk Van Duppen vreest dat de afgeslankte kiwi van Demotte zal ‘bewijzen’ dat het sop de kool niet waard is. De grote farmaceutische reuzen zullen hun best doen om op die manier de invoering van het echte kiwimodel tegen te houden. Daarom vraagt Dirk Van Duppen dat minister Demotte het echte model toe te passen. Om te beginnen op paracetamol. Paracetamol is de meest nuttige en de meest veilige pijnstiller en koortsremmer. Er worden in België per jaar 18 miljoen doosjes van verkocht. Onder 15 verschillende merknamen en voor prijzen die variëren van 3,2 tot 5,5 euro. In Nederland kan je zo’n doosje kopen voor 0,5 euro. En in Nieuw-Zeeland, dank zij openbare aanbesteding, voor 0,25 euro. Bij ons betaalt de patiënt voor paracetamol jaarlijks 90 miljoen euro volledig uit eigen zak. Als je vergelijkt met de prijs bij de buren is dat 80 miljoen te veel. Het meest verkochte merk in België is Dafalgan van BMS (8 miljoen doosjes per jaar). BMS (Brystol-Meyers Squibb) is een multinational die in België geen onderzoek doet, geen tewerkstelling heeft en nul euro belastingen betaalt. Waarop wacht minister Demotte om hier de echte kiwi toe te passen?
KOEN STEEL, 10 mei 2006
uit Raak , maandblad van de KWB, juni 2006
Links:
http://www.kwb.beNieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme
wachten
vanglabeke noel, 22/05/2006 – 14:54
Ja waarop wacht hij.Schrik van die grote bedrijven zeker.Of mag hij niet van zijn medeministers die de winst en alleen maar de winst om de winst heel ver boven het algemeen welzijn plaatsen.Denk maar aan het generatiepact dat jonge mensen in supersolden zet voor het patronaat.Op kosten van de sociale zekerheid.En oudere arbeiders nog eens goed zal uitwringen vooraleer ze er eindelijk uit kunnen stappen.
iN SLUIS
Peter, 22/05/2006 – 18:08
in sluis heb ik een doosje parectamol van 24 tabletten voor nog geen 1 Euro gekocht... ik was er toevallig...
Met zijn allen fietsvakantie (goed tegen de cholesterol)... of met de kwb een bsje inleggen bijv...
Het eens massaal gaan inkopen samen met de pers en vele belgen zullen 'Sluis' herontdekken...
Lipitor is kwalitatief superieur.
Erik Room, 23/05/2006 – 08:56
In de laaste zin van de 3e alinea wordt opgemerkt dat zocor betere wetenschappelijke onderbouwing heeft dan Lipitor. Deze onwaarheid is cruciaal in de hele discussie van het artikel. Lipitor is vele malen effectiever gebleken in het reduceren van hart- en vaataandoeningen dan Zocor. Als u, met die wetenschap, de keus zou hebben tussen Lipitor en zocor zou u dan de goedkopere, maar inferieure, zocor kiezen voor uw levensbedreigende risico?
Naast bovengenoemde opmerking kan ik nog melden dat de farma industrie slechts in staat is om nieuwe, innovatieve, levensreddende medicijnen op de markt te brengen als zij haar investeringen rendabel terugverdient (uiteraard met enige marge). Van de 100 ontwikkelde nieuwe stoffen overleven er maar 3. 97 gaan ''down the drain'' omdat ze niet voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Terwijl voor de ontwikkeling van nieuwe stoffen honderden miljoenen euro's worden geinvesteerd! De drie middelen die erdoor komen moeten in 10 jaar tijd (patentrecht) terugverdient worden (met de genoemde marge). Dat gaat soms goed (Lipitor) en soms niet goed (Vioxx).
Ik hoop hiermee enige nuance te hebben aangebracht.
Nuances over Lipitor?
han, 23/05/2006 – 11:44
Pfizer beleeft spannende tijden
by Farmis Sunday, Oct. 02, 2005 at 9:45 PM
(geen samenvatting)
2 OKTOBER 2005
Pfizer, de bekende farmaproducent met hoofdkwartier in New York, blijft maar achtervolgd worden door slecht nieuws. Woensdag nog werd een rechtszaak aangespannen door een aantal consumentenorganisaties en individuen die beweren dat Pfizer enkele miljarden dollars teveel heeft verdiend omdat het bedrijf haar cholesterolverlager Lipitor aanprijst (als preventie voor hartproblemen) aan vrouwen beneden de 65 jaar en mannen en vrouwen ouder dan 65 jaar die geen hartproblemen of diabetes hebben, terwijl niet werd bewezen dat deze twee doelgroepen baat zouden hebben bij het product. Integendeel, vrouwen die geen hartproblemen hebben, maar wel een verhoogd risico lopen, en Lipitor gebruiken, verhogen net hun kans op een hartaanval, volgens de inmiddels bekende ASCOT-studie.
Steven Berman, hoofdadvocaat van de groep aanklagers : "Wij geloven dat Pfizer de wetenschappelijke feiten opzettelijk heeft genegeerd en een miljoenen-reclamecampagne heeft opgezet om zoveel mogelijk mensen te overtuigen Lipitor te kopen. Wij willen bewijzen dat Pfizer miljarden dollars omzet heeft verdiend met de verkoop van het medicijn aan mensen die er geen bewezen voordeel bij hebben."
Dr. John Abramson, lesgever aan de Harvard Medical School en auteur van het boek "Overdosed America" zegt het volgende : "Miljoenen vrouwen en ouderen spenderen grote sommen geld aan hun dagelijkse portie Lipitor, niettegenstaande er geen bewijzen zijn dat deze mensen er baat bij hebben." Alex Sugerman-Brozan, directeur van het Prescription Access Ligitation Project, voegt daar nog aan toe : "Ons bewijsmateriaal zal aantonen welke methodes geneesmiddelenfabrikanten zoals Pfizer gebruiken om hetgeen wat gekend is over medicijnen, te manipuleren, van het klinisch onderzoek tot de richtlijnen die dokters voorgeschoteld krijgen."
Lipitor (atorvastatine) was vorig jaar goed voor een omzet van ongeveer $11 miljard en is bijgevolg het best verkochte geneesmiddel wereldwijd. Het lijdt geen twijfel dat het product van onschatbare waarde is voor Pfizer, temeer omdat de verkoop goed is voor 21% van de totale omzet. Beursanalisten verwachten dat dit aandeel in 2005 zo'n 25% zal zijn en in 2008 ongeveer 30%. Scott Henry van het beurshuis Oppenheimer & Company berekende dat Lipitor in het jaar 2007 een nettowinst van $9 miljard kan opleveren voor de farma-groep, meer dan de helft van de verwachte totale winst voor dat jaar.
Normaal gezien verlopen de patenten voor Lipitor in 2011 waarna producenten van generische geneesmiddelen een goedkope, exacte kopie van het product op de markt mogen brengen. Dat is nog ver weg zal je denken, maar vergeet niet dat het monopolie wel eens vroeger zou kunnen doorbroken worden. Ranbaxy Laboratories, een belangrijke Indische fabrikant van generieken heeft namelijk een proces aangespannen tegen Pfizer wegens een vermeende ongeldigheid van twee cruciale Lipitor-patenten die Pfizer in bezit heeft. Een uitspraak wordt binnenkort verwacht en indien Pfizer de zaak verliest, kan de generische concurrentie al in 2007 starten, i.p.v. 2011.
Pfizer denkt vooruit en steekt meer dan $800 miljoen in het testen van een nieuwe pil die Lipitor combineert met torcetrapib. Lipitor verlaagt de zgn. "slechte" cholesterol terwijl torcetrapib de "goede" cholesterol verhoogt. Het bedrijf hoopt hiermee patiënten te kunnen verleiden die na het patentverval van Lipitor gaan overschakelen op een goedkoper, generisch alternatief. Volgens analisten zal het echter nog jaren duren eer de combinatiepil een standaardtherapie wordt. En als Ranbaxy de rechtszaak wint en de Lipitor-kopieën bijgevolg snel de markt kunnen betreden, dan is het volgens de waarnemers in kwestie niet ondenkbaar dat veel overgelopen patiënten trouw zullen blijven aan hun generiek i.p.v. over te stappen naar de nieuwe, wellicht veel duurdere, combinatiepil.
liedje van de dure investeringen
vanglabeke noel, 23/05/2006 – 13:48
Waar hebben we dat liedje van de dure investeringen die terug gewonnen moeten worden nog gehoord.Mischien kunnen Koen Steel of Dokter Vanduppen nog maar eens dat ballonnetje doorprikken als ze dit lezen.