Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

36 bloggers opgepakt in 2007

36 bloggers opgepakt in 2007

Het World Information Access-rapport houdt statistieken bij van het aantal bloggers dat gearresteerd wordt op basis van hun activiteiten op het internet. In 2007 waren dat er 36 wereldwijd. Dat is meer dan driemaal zoveel als het jaar daarvoor. Voor de eerste drie maanden van dit jaar zijn het er vijf. Een rustig begin of een kentering? De nabije toekomst zal het uitwijzen.

Het World Information Access-rapport (WIA) wordt jaarlijks opgesteld door de Universiteit van Washington. "Egypte, China en Iran zijn de meest gevaarlijke landen ter wereld om te bloggen over politiek. De helft van het totaal aantal arrestanten komen uit deze landen", zegt Phil Howard, media wetenschapper aan de Universiteit van Washington tegen de Britse krant The Guardian. "Momenteel zijn er 36 gearresteerde bloggers bekend. "Het echte aantal ligt waarschijnlijk veel hoger, omdat veel arrestaties in China, Zimbabwe en Iran niet openbaar worden gemaakt", verduidelijkt Howard.

Vorig jaar zijn er 36 mensen gearresteerd nadat zij op hun blog of persoonlijke website zaken hadden geschreven die niet in het straatje van hun overheid paste. Dat is drie keer zoveel vergeleken met 2006, aldus de wetenschappers in het rapport.

Blogs zijn een relatief nieuwe en steeds populairdere manier om in landen met een militaire regime je mening kenbaar te maken. Alleen al in China zijn er zeventig miljoen blogs. De meeste bloggers wereldwijd zijn geen journalisten, maar 'gewone mensen' met een passie die iets willen delen. Die passie is voor de bloggers de voornaamste reden om te 'posten'. Het feit dat overheden meer aandacht besteden aan wat mensen op internet over hen schrijven of met video laten zien, betekent ook dat het gevaarlijker is geworden om op het web te publiceren.

Alhoewel de redenen voor de arrestaties van land tot land verschillen, is het overgrote deel van de aanklachten gebaseerd op het verbod tot het organiseren van sociaal protest. Deze oorzaak werd aangedragen voor vijf van de negen gearresteerde Egyptische bloggers in 2007 maar ook voor arrestaties in Birma, China en Iran. Niet alle opgepakte bloggers gingen naar de gevangenis, maar degene die dat wel deden, moesten gemiddeld vijftien maanden achter de tralies doorbrengen.

Er gloort hoop aan de horizon want het aantal gearresteerde bloggers in 2008 valt met slechts vijf gevallen het eerste kwartaal dit jaar mee. Onder wie ook de Birmese blogger Nay Phone Latt, die in januari van dit jaar werd opgepakt aan de hand van de nieuwe wetgeving die de Birmese junta heeft ingesteld na de protesten van vorig jaar.

bron: www.oneworld.nl

Ga naar de site van het WIA-rapport (Engels)
Lees het rapport (pdf, Engels)
Bekijk een grafiek (pdf, Engels)

Ook in Italië

Ook in Italië liggen de bloggers onder vuur: http://www.edri.org/edrigram/number6.12/italy-blog-closed