Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Protest tegen Brugse hypermarkt-lonen

Protest tegen Brugse hypermarkt-lonen

Ook de Carrefout in Zemst was afgelopen zaterdag gesloten door een goede opvolging van de staking.

IMG_8840.JPG

De cameraploeg van VTM is net vertrokken. “Ze komen hier alleen maar luisteren naar de misnoegde klanten” moppert Wis, de afgevaardigde. “Waarom wij hier staan staken, dat moeten ze blijkbaar niet weten”. Mogelijk wordt de VTM–kijker alleen geïnformeerd over het recht op winkelen...

Waarom staan jullie hier te staken?
“Met de nieuwe arbeidsvoorwaarden bij Carrefour B-Park in Brugge, een hypermarkt, wordt ons statuut op de helling gezet. 25% minder loon op jaarbasis.

De hele dag hoor je 'het gaat slecht, het is crisis'. De mensen worden bang gemaakt, en veel nieuw en tijdelijk personeel durft niet te gaan protesteren. Ze denken dat ze daarmee mogen blijven. Ik werk hier al meer dan vijfendertig jaar, en geloof me: de meesten krijgen een paar verlengingen, en dan moeten ze niet meer komen.

En dan hebben we het nog niet gehad over het werk zelf. In de Carrefour van Zemst werken 200 mensen. Zes zondagen per jaar is die open, met een verloning van 300%. De Hypermarkt in Brugge is nog de helft groter. Daar gaan slechts 150 mensen werken. Voor de veertig open zondagen per jaar krijgen die mensen 150% verloning.

Juridisch blijkt dat allemaal onderbouwd: federaal minister van werk Milquet zegt dat ze er niets tegen kan beginnen. Het zou wat te maken hebben met ruimere mogelijkheden in Brugge als toeristisch gebied. Zet in Mechelen nog een paar hotelletjes bij, en je hebt hier ook alles om een toeristisch gebied af te kondigen!

Toen GB in de jaren '70 zijn nieuw concept introduceerde, hebben de werknemers een Paritair Comité 312 verkregen. De nieuwe hypermarkt in Brugge biedt minder, met een PC 202.01. In mijn condities staan een viertal situaties opgesomd waarvoor ik naar een andere afdeling kan vliegen: diefstal, opspelen tegen de baas, dat soort dingen. De werknemers in Brugge hebben er achtentwintig.”

De toekomst van de hypermarkt

Dat is niet het enige dat er schort aan de hypermarkt: volgens Wis slaat het concept van de hypermarkt niet meer aan. “Een enorme winkel die alles verkoopt, van wasmachines tot fietsen, krijgt het misschien wel verkocht (als de voorraad tenminste voldoet), maar wat voor service krijg je erbij? We hebben klanten gehad met een probleem aan zo'n fiets. Die moeten dan per telefoon de dienst na verkoop gaan bevragen. In het Frans...”

GB sloot vorig jaar 16 vestigingen. Drie maanden geleden werden nog geruchten verspreid dat Carrefour zou vertrekken uit België.

“Ik vrees dat ze de hypermarkt eerst nog een tijdje gaan laten verkommeren, om dan te kunnen zeggen: kijk, door de stakingen van de vakbonden moeten we die winkels sluiten.”

IMG_8843.JPG

---

Het VTM-journaal van die avond laat (za 25 okt) toonde 2 misnoegde klanten, 1 neutrale reactie en (tenslotte) 1 solidaire. Het loonpakket van de Carrefour in B-park te Brugge kwam aan bod. Met betrekking tot het onderscheid tussen het stakingsrecht en het blokkeren van een winkel blijft de berichtgeving opmerkelijk vaag: VTM toonde de reacties van klanten in Zemst, waar de winkel gesloten was door gebrek aan werkwilligen, en vervolgens een vakbondsvrouw die reageerde op het opbreken van een blokkade elders.

Wat u "vaag" noemt, heet in

Wat u "vaag" noemt, heet in feite "objectief". Maar dat snappen ze niet goed bij Indymedia.

verschuiving

In de berichtgeving over stakingen kan je inderdaad een verschuiving zien van nieuws over de oorzaken van het conflict naar nieuws over de mogelijke schade voor consumenten. In veel artikels kom je zelfs niet meer te weten waarom er nu eigenlijk gestaakt wordt. De staking als een soort onverklaarbaar natuurfenomeen.

Wat dat met objectief te maken heeft, ontgaat mij totaal.

actie 31 oktober

http://www.abvv-oost-vlaanderen.be/

berichtgeving over de acties vanuit de vakbond zelf. Da's eens de andere kant van het verhaal.

Re: verschuiving

De auteur zegt duidelijk dat niet alleen misnoegde klanten werden getoond, maar ook het loonpakket van de Carrefour in Brugge aan bod kwam.
Dàt is objectief: beide kanten tonen (en min of meer in evenwicht).
Ik wil wel mezelf corrigeren want de vaagheid waar de auteur het op heeft heeft betrekking op slechts een aspect van de feiten en niet op het spanningsveld service vs. stakingsrecht.