Mexico blijft mensenrechten schenden
Mexico blijft mensenrechten schenden
Nele26 maart 2007 – 22:34
Op 13 maart jl. bezocht George W. Bush op uitnodiging van de Mexicaanse president Felipe Calderón de stad Mérida in Yucatán, Mexico, waarop een vreedzame betoging georganiseerd werd door burgers. Een veertigtal betogers werd die avond op gewelddadige wijze opgepakt en de meesten ervan zitten met valse beschuldigingen vast.

Foto’s qmexico06, flickr.com)
De stad Mérida en enkele dorpen rondom bevonden zich op 13 maart praktisch in staat van beleg. Er vond een grote veiligheidsactie plaats tergelegenheid van het bezoek van de Amerikaanse president George W. Bush, niet om de veiligheid van de Mexicanen te beschermen, maar om de achtervolgingswaanzin van een buitenlandse genocide te behagen. Vrije bewuste Mexicaanse burgers betoogden tegen wat op een Amerikaanse bezetting leek. Amerikaanse vliegtuigen bewaakten de Mexicaanse kusten als was het eigen grondbezit. Honderden soldaten en politieagenten kwamen in actie, niet om hun plicht te volbrengen en het volk te beschermen, maar om het te onderdrukken.
In de stad van Mérida werden vreedzame betogingen gevoerd door burgers bewust van hun rechten. Deze raakten buiten controle door geïnfiltreerden betaald door de eigen regering die de betoging destabiliseerden. Een groep vernielde de poorten van het stadhuis, waarop een groep van 200 politieagenten volgens sommige getuigen, 400 volgens anderen, in actie kwam. De betogers werden met geweld onderdrukt. De beelden die op de nationale televisie werden getoond zijn gemanipuleerd, en laten enkel zien wat de regering het beste uitkomt. Ze toonden echter niet de videos waarop men kan zien dat een minderjarige in verwachting gestampd werd, noch dat andere actievoerders in de patrouillewagens geslagen werden. Een vriendin van me bevond zich tussen hen en werd geslagen in haar zij en benen, ze werd aan de haren getrokken en met het hoofd tegen een muur geslagen. De mannen werden zelfs in de testikels gestampd terwijl men hen zei: “Awel pendejo, roep dan ‘Bush buiten’!” Hun identiteitsbewijzen, cameras, gsms, geld en andere bezittingen werden gestolen.
Het bevel was iedereen oppakken die zich op een of andere manier ‘vreemd’ kleedt of er anders uitziet. Discriminatie alom. De betogers werden achtervolgd, geslagen, vernederd door een politie die betaald wordt door het volk en verplicht is om het volk te dienen en te beschermen zonder onderscheid in ras, geloof of sociale conditie. Mensenrechten, waaronder de vrije meningsuitdrukking, werden geweld aangedaan.
Verschillende onafhankelijke media, verklaringen van getuigen en gearresteerden en de aanwezigheid van een Mexicaanse mensenrechtenorganisatie (Equipo Indignación) tijdens de betoging bewijzen van de volgende schendingen van mensenrechten:
-Geen van hen werd gearresteerd op basis van bewijzen, maar op willekeurige en onrechtvaardige wijze. Verschillende getuigenissen geven aan dat de politie voorkeur gaf aan personen die zich op een bepaalde wijze kleden, wat bewijst van discriminatie.
-Tijdens en na de arrestatie was er sprake van geweld uitgevoerd door politieagenten. Videobeelden van onafhankelijke media en verklaringen van aanwezigen getuigen hiervan.
-Er was sprake van lichamelijke en psychologische marteling.
-De gearresteerden werden geïncommuniceerd en gedurende ong. 20 uur werd de toegang van familieleden, advocaten of vertrouwenspersonen geweigerd, alsook telefonische gesprekken.
-Daarenboven was er op het moment van de ministeriële verklaring niemand van de Commisie van Mensenrechten, Yucatán aanwezig en liet men de gearresteerden verklaringen ondertekenen onder druk en zonder de aanwezigheid van een advocaat.
-Verschillende artikelen van de Mexicaanse grondwet (16, 17, 18, 19 en 20), alsook verschillende internationale mensenrechten werden niet gerespecteerd door de autoriteiten van de staat Yucatán.
De schuldigen van vandalisme aan het stadhuis van Mérida moeten onderzocht en, als nodig, gestraft worden, maar dat onderzoek mag en kan niet gepaard gaan met schendingen van mensenrechten zoals hier wel het geval is.
Onder de 48 gearresteerden bevinden zich twee vrienden uit Xalapa, Veracruz: Sara Gabriela Guzmán Muñoz en Juan José García Ortiz. Op dit moment bevinden zij zich onterecht in de gevangenis van Mérida. Deze woorden zijn een dringende oproep tot steun door middel van brieven en handtekeningen aan de pers, de regering en ngo’s hier in Mexico en/of internationaal om deze onschuldige personen zo snel mogelijk vrij te krijgen.
Meer info kan men vinden op http://www.bushsulfur.lunasexta.org/ en http://imc-yucatan.espora.org/ (in het Spaans) of via mail (PresosMerida@hotmail.com) in het Nederlands.
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme
De democratische weg van Mexico
leogargouille, 29/03/2007 – 15:21
Met de verkiezingsnederlaag van de PRI in 2000 werd gehoopt dat Mexico de weg zou inslaan van een echte democratie. Maar de aanhoudende onderdrukking van de Zapatisten, het bloedbad van San Salvador Atenco, de repressie in Oaxaca onlangs en nu ook weer het politieoptreden in Merida zijn er de trieste getuigen van dat Mexico nog een lange weg heeft af te leggen.
Mexico geniet de status van een volwaardige democratie, terwijl de internationale gemeenschap het land er eigenlijk zou moeten op wijzen dat deze mensenrechtenschendingen niet kunnen.
Brieven schrijven, stelt Nele voor. Ze heeft gelijk, dat is het minste wat we kunnen doen.