Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Blog / moslim

"LES BARONS" - Onverwachte humor uit het Brusselse/ L'humour inattendu de Bruxelles

Les Barons.jpg
Vol spanning wachten al meer dan 6400 fans op Facebook de film "Les Barons" af, die vanaf 4 november in de zalen zal vertoond worden.

Het verhaal gaat over jongeren uit het Brusselse die er hun eigen filosofie op na houden en zichzelf "Les Barons" noemen.

De verhaallijn is zeer vlot geschreven door de scenarist en tevens regisseur Nabil Ben Yadir. Met de nodige humor wordt de draakt gestoken met werkelijk iedereen en niemand wordt gespaard. Een humor waarin vele Brusselse jongeren zich in zullen herkennen en die aanstekelijk werkt.

Lees meer / 3 comment(s)

Il suffit d'un "Déclic" / Men hoeft enkel een "Déclic" te hebben

Op zondag 17 mei organiseren ABPM en Mini-Anneessens een schitterend evenement: "Déclic, Inspirer la réussite par l'exemple"

Het gaat om een informatiebeurs voor jongeren (tussen 16 en 18 jaar) om de verschillende beroepen te leren kennen en de succesvolle loopbaan te ontdekken van een professional die vaak eveneens uit de achterstelde buurten afkomstig is.

Zondag krijgen de jongeren de gelegenheid met deze beroepsmensen een praatje te maken en uit hun ervaringen te leren.

Hier alle info en bekijk zeker de brochure: http://www.abpm.be/NewsDetails.aspx?NewsID=43

Lees meer / 0 comment(s)

Humor en engagement brengen 37.000 Euro op / Humour et engagement rapportent 37.000 euros

De maand februari is goed van start gegaan met een evenement vol humor en herdenkingen. De 6de editie van de Networking avonden van de ABPM (Association Belge des Professionnels Musulmans) heeft plaatsgevonden op zondag 1 februari in het prestigieuse Théâtre de Vaudeville in Brussel.

Lees meer / 0 comment(s)

Werk zoeken blijft een uitdaging

Ik ben even terug van weggeweest. Met een voltijdse job, een paar kindjes, een echtgenoot en ouders (sandwichgeneratie), plus enkele nevenactiviteiten heb ik wel een heleboel interviews en artikels geschreven, maar de kans niet gehad om alles mooi af te werken en/of te vertalen.

Ik heb me voorgenomen dagelijks een artikel of interview te publiceren. Het schrijven laat me niet los.

Lees meer / 5 comment(s)

Succesvol artist zet zich in voor Darfour

Over Darfour horen we maar bitter weinig, ondanks de schrijnende toestand die er heerst. Een artist die vooral gekend is bij een jong moslimpubliek, gaf op 21 oktober jl. een benefietconcert voor Darfour in het Wembley Arena. Naar aanleiding van dit evenement werd hij door Riz Khan geïnterviewd:

http://www.youtube.com/watch?v=Dws-be02S94

Info filmpje benefietconcert: http://www.youtube.com/watch?v=9F0RcVa6g7A

Nog meer info ?
http://www.samiyusuf.com/live/index.htm

Lees meer / 0 comment(s)

Straks enkel nog mannelijke islamleerkrachten?

Wanneer we terugblikken naar de vele verboden, met name die van de hoofddoek, die sinds enkele jaren ingelast werden in de schoolreglementen, en daarbij de vele vrouwelijke islamleerkrachten die niet meer voor de klas konden staan, die geen gerechtelijke stappen hebben ondernomen, dan krijg ik het benauwd, alleen het feit dat we naar een repressieve aanpak van de moslims in het onderwijs gaan.

Telkens wordt er over religieuze tekens gesproken en weet iedereen best dat het simpelweg om de hoofddoek gaat. Het bedekken van het vrouwelijke lichaam, blijkbaar stoort dit sommige mensen.

Lees meer / 0 comment(s)

Ontslag omwille van hoofddoek niet meer van kracht / Licenciement pour port du voile plus d'application

Vandaag heeft de Raad van State een uitspraak gedaan aangaande de zaak van de islamleerkracht Chantal Pommée, die 5 jaar lang werkzaam was in Basisschool De Zonnewijzer in Sint-Pieters-Woluwe als islamleerkracht en er zonder probleem gedurende die periode er haar hoofddoek heeft gedragen.

In september 2005 besloot Scholengroep 8 hier verandering in te brengen en vaardigde een verbod uit op alle religieuze en ideologische kentekens, ook voor islamleerkrachten.

Lees meer / 0 comment(s)

Het is feest / C'est la fête

Sinds vrijdag is de maand Shawwal van start gegaan, wat het einde van de vastenmaand Ramadan betekent. Nu zijn het drukke dagen.

Eid-al-Fitr zoals het "suikerfeest" officieel heet, gaat gepaard met familiebezoek, lekker eten, maar ook een speciaal gebed 's ochtends.

Op de eerste feestdag moest ik naar het werk. Ik had een doosje parlines meegenomen om mijn reisgezelinnen te trakteren. Zelfs de buschauffeur kreeg er eentje.

Lees meer / 0 comment(s)

De pendelgemeenschap - la communauté des navetteurs

Vanochtend ben ik vroeg vertrokken naar Brussel. Van zodra ik op de bus was, heb ik een hele aangename pendelrit meegemaakt. Ja, het was pas 6u45, maar ik geraakte reeds serieus aan de praat met een dame die ik vroeger regelmatig op de bus zag.

Nu bleek dat ze dezelfde trein naar Brussel nam. Net voor we de trein namen ontmoeten ze nog 2 dames die ook dagelijks dezelfde treinrit afleggen. Heel vriendelijke dames.

Lees meer / 2 comment(s)

Blijde gebeurtenissen - des heureux événements

Tijdens deze vastenperiode houden de moslims zich het meest aan eenvoud. Er worden tijdens deze periode ook geen huwelijken bezegeld of gevierd.
Maar ja, een geboorte tijdens de maand Ramadan kan je niet tegenhouden. Mijn schoonzus is maandag bevallen van een jongentje. Dat was een blijde gebeurtenis. De dag daarop heb ik vernomen dat ik een nieuwe job kreeg. Nog een blijde gebeurtenis.

Het gebeurt allemaal plots. Maar eigenlijk weet ik dat het te maken heeft met de vele smeekbeden die we als moslims doen tijdens de vastenmaand.

Lees meer / 0 comment(s)

Keuze voor de Islam - Le choix pour l'Islam

Vandaag is er een reportage op Ned. 2 (van 15u tot 15u30) over Belgische bekeerde moslims. Best interessant om naar te kijken, denk ik.

Lees je nu net dit bericht en heb je de reportage gemist, geen nood, de herhaling zal uitgezonden worden op Ned. 2 op zaterdag 6 oktober om 10u55, alsook via de link hieronder.

Meer info:
http://www.nioweb.nl/2007/09/28/het-vizier-een-keuze-voor-de-islam/

*********************************************************

Lees meer / 0 comment(s)

Iftar onder vrouwen - L'iftar au féminin

Ik heb net een uitnodiging ontvangen van de steunpuntzusters van Al Minara uit Brugge. Spijtig genoeg kan ik er niet naartoe omdat ik reeds elders ben uitgenodigd. Ze informeerden me dat het evenement zal plaatsvinden op zaterdag 6 oktober en dat het toegankelijk is voor vrouwen en kinderen, dus ook niet moslima's.

Vanaf 19u:

Adres: p.o.c. St.Willibrord K.K.Theodoorstraat 3 8200 Brugge St.Andries. Toegang 5 Euro voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar. Inschrijving via mail: toure.gevaert@telenet.be

Lees meer / 0 comment(s)

Het Paradijs ligt onder de voeten van de moeders - Le paradis est sous les pieds des mères

Na een aangenaam bezoek bij mijn schoonmoeder, heb ik weer wat nieuws over de moslimgemeenschap in Brussel. Mijn schoonmoeder is een actieve vrouw, ze is verantwoordelijk voor de vrouwenwerking van een moskee in het Brusselse.

Lees meer / 0 comment(s)

Een film om U tegen te zeggen - Un film d'un grand niveau

Net één jaar geleden heb ik de documentaire film van Mourad Boucif gezien in avant-première. "La couleur du sacrifice", de titel zegt al genoeg. Een documentaire over de oudstrijders die tijdens WOI en ook WOII in onze contrijen zijn komen strijden tegen het oprukkende nazisme.

Maar het waren geen Europese oudstrijders, ze kwamen uit Noord-en Zwart-Afrika, soms werden ze met dwang meegenomen in het leger.

De film kende een succes in de weinige zalen waar de verspreiding mogelijk was. Ja de "traditionele" zalen hebben we film niet op hun programma gebracht.

Lees meer / 0 comment(s)

Het Openbaar vervoer vast ook mee – Les Transports en commun jeûnent également

Je blijft er niet vaak bij stilstaan maar op het Brusselse Net van de MIVB vasten sommige buschauffeurs, tramconducteurs, metrobestuurders en veiligheidsagenten ook mee tijdens de maand Ramadan.
Ik heb even gevraagd hoe het er bij hen aan toegaat, hoe ze het vasten integreren met hun werkdag, gezien ze vaak in shiften werken.

Lees meer / 0 comment(s)

Mijn dag kan niet meer stuk ... - Ma journée est réussie

Voor enkele zakelijke afspraken moest ik even naar Brussel. Net van de trein ben ik de dichtsbijzijnde moskee binnengewandeld om mijn middaggebed te doen.

Op naar de eerste zakelijk afspraak, die zeer vlot verliep. Projecten in overvloed. Enkele boodschappen onderweg: Tunesische dadels, Marokkaans brood, enz..al hetgeen Brussel kan aanbieden.

Weer naar de overige afspraken en terug de trein nemen om even mijn examenresultaten te gaan halen in Leuven.
Ja 't zit goed, ik ben geslaagd, ik heb eindelijk mijn getuigschrift pedagogische bekwaamheid op zak. Mijn dag kan niet meer stuk.

Lees meer / 0 comment(s)

Interactie ook met lege maag - L'interaction même l'estomac vide

Interactie ook met lege maag

Sinds de start van de maand Ramadan krijg ik allerlei telefoontjes van vrienden en kennissen, vaak met goed nieuws. Zo heeft onlangs een goede, dove vriendin, die reeds jaren voor een NGO werkt als webmaster, haar werkgever laten weten dat ze de hoofddoek wenst te dragen op haar werkplek. Haar verzoek werd goedgekeurd en nu voelt ze zich nog meer gewaardeerd.

Lees meer / 0 comment(s)

De ontmoetingen - Les rencontres

Wanneer we de verschillende evenementen tijdens de maand Ramadan overlopen, merken we snel op dat het ene evenement het andere overstijgt qua creativiteit.

Het is een ellenlange lijst, in elke moskee of islamitische vereniging wordt er een samenkomst verzorgd, met als doel om de vasten te verbreken en broederlijke relaties te verstevigen.

Er worden ook veel interfilosofische ontmoetingen georganiseerd waar een heel patchwork van verschillende nationaliteiten aan heet meegewerkt.

Lees meer / 0 comment(s)

Gsm overladen met berichten

De eerste dag van de vastenmaand is pas van start gegaan en - zoals voor vele moslims - wordt mijn gsm overladen met sms-berichten waarin mooie boodschappen staan met het oog op een vruchtvolle vastenperiode.

Het doet deugd om even nieuws te krijgen van vrienden en kennissen. Zelf was ik ook zeker een half uur bezig met het versturen en het beantwoorden van de berichtjes.

Het is de geschikste periode om oude vrienden terug te contacteren, ja zo geraakt de ontmoetingsagenda nog voller.

Druk, druk, druk...

Lees meer / 0 comment(s)